'STK'larda İyi Yönetişim Programı'nın bir kez daha...
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

'STK'larda İyi Yönetişim Programı'nın bir kez daha tekrarlanmasını talep ediyorum

14 Kasım 2017 - 13:01

En son yazacağımı belki en baştan yazmam daha etkili olabilir. Adana Kent Konseyi’ni kutluyorum.

Bence bir kenti sanattan spora, ekonomiden sosyal yaşama en hızlı ve en etkin geliştiren lokomotif sivil toplum kuruluşlarıdır (STK). Eğer bir kentin STK’ları etkin çalışıyor, proje üretiyor ve işbirliği yapıyorsa o kent sağlıklı ve hızlı gelişir.

İşte, Adana Kent Konseyi bu gerçekten hareketle çok güzel bir faaliyet gerçekleştirdi. Alanında Türkiye’nin en iyileri arasında bulunan Boğaziçi Üniversitesi Vakfı bünyesindeki ‘Argüden Yönetişim Akademisi’ ile işbirliği yaparak Adana’da ‘STK’larda İyi Yönetişim Programı’nı hayata geçirdi. Program boyunca katılımcılar; sivil toplumun kendi içinde ağlarını (network) güçlendirme, sınıf içinde canlandırma (simülasyon) gibi farklı öğrenme yöntemlerini deneyimleme, mevzuat da dâhil olmak üzere bir STK yöneticisinin bilmesi gereken tüm temel kavramlar üzerinde farkındalıklarının artması gibi kazanımlar elde ettiler.

Programa Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) adına ben de katıldım. Sertifika programı boyunca sivil toplumda iyi yönetişim, bütünsel ve stratejik bakış açısı, entegre düşünce, sağlıklı paydaş ilişkileri inşa etme, işbirliği geliştirme, sosyal sermaye oluşturma becerisi gibi geniş kapsamlı bilgiler kazandık.

Program, kamu ve sivil toplum liderleri, sivil topluma gönül vermiş profesyoneller ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerindeki akademisyenler tarafından verildi. Argüden Yönetişim Akademisi Kurucusu Dr. Yılmaz Argüden, Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mine Eder, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhittin Acar, Change.org ve Good4Trust Kurucusu Uygar Özesmi, Borusan Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Canan Ercan Çelik ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu Başkanı Ali Kamil Uzun da eğitmenler arasında yer aldı.

Programa birçok STK ve kamu kuruluşlarından arkadaşlarımız katıldı. Bu programa her arkadaşımın STK yönetişimi alanında oldukça değerli bilgilere ve tecrübelere sahip olduklarını düşünüyorum.

STK’larda uzmanlık sertifikamı Adana Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Aslan’ın elinden aldım. Alırken de söyledim. Bu program Adana’da tekrarlanmalı. Özellikle iş dünyası STK yöneticilerimiz tarafından bu programa yoğun katılımı sağlanmalı. Böylece daha etkin, daha verimli STK’larla kentimizi geliştirme sürecimiz hızlanmalı.

ÇOCUK KANSER DERNEĞİ’NE HEPİMİZ DESTEK OLMALIYIZ

Celal Çelebi, bölgemizin en büyük sanayi kuruluşu Sasa’da uzun yıllar yönetici olarak hizmet verdi.

Kendisiyle GED’in kuruluş yıldönümündeki etkinlikte tanıştım. Genç girişimcilerimize mentor yetiştirme programımıza seve seve geldi. Yılların deneyimini paylaşmaya hazır olduğunu söylemesi hepimizi çok mutlu etti.

Geçen hafta aradı. “Bir kahvenizi içmek istiyorum” dedi.

Oturup sohbet ettik. Konu çok önemliydi.

Celal Çelebi, Çocuk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak da görev alıyor.

Bu dernek, gerçekten kentimizin en büyük değerlerinden biri… Kanser konusunda bilinçlendirme faaliyetlerinden tedavisi süren çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasına, bu alanda görev alan hekimlerin yurtdışı kongrelerine gönderilmesinden hastanelere tıbbi teçhizat alınmasına birçok alanda hizmet veriyor.

Çocuk ve kanser… Bu iki kelimenin yan yana gelmesi bile beni ürkütüyor; ama bu iki kelime böyle bir STK adı içerisinde yer alınca bana güven geliyor.

Celal Çelebi ile derneğin faaliyetleri üzerine konuştuk. Kişi olarak, Refleks olarak nasıl destek olabileceğimizi irdeledik.

Çocuklarda erken tanı birçok hastalıkta olduğu gibi inanılmaz iyi sonuçları beraberinde getiriyor. Onlarca önemli faaliyeti aynı anda gerçekleştiren Çocuk Kanser Derneği’nin sadece erken tanı üzerine gerçekleştirdiği farkındalık yaratma çabaları bile takdire şayan.

Bu derneği daha da güçlendirdiğimizde çocuklarımızı kanserden uzak tutmuş olacağız.

Celal Çelebi, gerçekten büyük bir özveriyle çalışıyor. Derneğe bağış bir tarafa yanında olduğumuzu hissettirmek bile önemli. Dernekle hâlâ tanışmamış olanları www.ckdadana.org internet adresinden ayrıntılı bilgi almaya davet ediyorum. |

Bu yazı 3555 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar