Zeytin çekirdeğinden biyoplastik üretti, beyaz eşyacıların...
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Zeytin çekirdeğinden biyoplastik üretti, beyaz eşyacıların gözdesi oldu

08 Aralık 2018 - 07:59

Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI), ‘Ten Outstanding Young Persons’ (TOYP) adlı uluslararası bir program düzenliyor. Amaç, 10 farklı alanda Türkiye’nin en başarılı gençlerini belirlemek, onların motivasyonlarına katkı sağlamak ve projelerine destek vermek.

Tıbbi Yenilik ve Buluşlar’dan ‘Bilimsel Önderlik’e, ‘Kültürel Başarı’dan ‘Fen ve Teknik Gelişme’ye kadar 10 alanda başarılı olan gençler seçiliyor ve İstanbul’da gerçekleştirilen bir törenle ödüllendiriliyor.

2018 TOYP’ta jüri üyesi olarak görev yaptım. ‘İş Dünyası Ekonomi ve Girişimcilik’ alanında 21 başarılı genci değerlendirme imkânı buldum. Hemen belirteyim, çok yetenekli gençlere sahibiz. Gençlerin iş fikirlerini ve bu girişimlerinde aldıkları mesafeyi görünce güzel bir gelecek için ümidim arttı. Aralarında robot yapandan kestane ununu değerlendirerek gıda üretene, dijital pazarlamadan drone idare eden yazılıma kadar onlarca inovatif alanda girişimciliğe adım atmış gençler arasında seçim yapmak hayli güç oldu. Neticede her alanda bir Türkiye birincisi belirledik. Jüri olarak en yüksek puan verdiğim genç girişimcinin birinci olduğunu öğrenmek beni ayrıca mutlu etti. Size bu girişimciden, Duygu Yılmaz’dan bahsetmek istiyorum.

Henüz 30 yaşını doldurmamış. Gıda mühendisi. Yüksek lisansını İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya’da yapmış. Daha öğrenciyken gıda markalarında çalışmaya başlamış. Mezun olduktan sonra Balparmak’ta kalite ve üretim departmanlarında görev almış. Ancak Duygu Yılmaz’ın girişimciliğinde bir kahvaltı sofrasının önemi büyük… Babasının midesine iyi geldiğini söyleyerek yuttuğu zeytin çekirdeği Duygu’ya esin kaynağı olmuş. Kahvaltıdan kalkar kalkmaz zeytin çekirdeği üzerine çalışmış. Dünyanın dördüncü büyük zeytin üreticisi Türkiye’de her yıl 500 bin ton zeytin çekirdeği atığı çıktığını öğrenmesi uzun sürmemiş. Çekirdekten biyoplastik yapılabilirliği üzerine yoğunlaşmış. Öğrencilere ders vererek oluşturduğu bütçesiyle evinde zeytin çekirdeğinden biyoplastik üretmek üzere laboratuvar kurmuş. Avrupa’da birçok biyoplastik şirketiyle görüşmeler yapmış. Geçen yıl Zorlu Holding’den Emre Zorlu’nun kurduğu yatırım fonundan destek alarak Biolive Biyolojik ve Kimyasal Teknolojiler A.Ş.’yi hayata geçirmiş.

Şu an şirketinin Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ı içerisinde ar-ge laboratuvarı ve ofisi bulunuyor.

Bugün Duygu Yılmaz’ın şirketi dünyada bir ilk olan ve mikrop tutmayan biyoplastik geliştirdi. Vestel’le buzdolapları içerisindeki plastik iç aksamları, Ford’la otomotiv içerisinde kullanılan plastik parçaların üretildiği projeler üzerinde çalışmaları devam ediyor. Çevreci bardak ve termos üretimi de yeni başlattığı projeler arasında yer alıyor.

Bugüne kadar birçok kurumdan ödüller alan Duygu Yılmaz’ın ‘İş Dünyası Ekonomi ve Girişimcilik’ alanında aldığı birinciliği hak ettiğini, başarılarıyla dünya genelinde de ödüllendirileceğini tahmin etmek zor değil. Ödül törenini Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkan Yardımcım Barış Avcı ve Yönetim Kurulu Üyem Can Sezen’le birlikte izleme imkânı bulduk. Dernek olarak yaptığımız çalışmaların ne kadar değerli ve önemli olduğunu bir kez daha anımsadık. Etkinlikte ‘Girişimcilik Muhabiri’ Serhat Canoruç’la da uzun uzun sohbet etme imkânı buldum. Ona da söylediğim gibi, Türkiye, girişimcilik ekosistemini doğru ve etkin çalıştırdığı sürece, Duygu Yılmaz gibi yüzlerce gencimizin proje ve markası değer kazanacak. Ve bu değer Türkiye’yi gelişmiş ülkeler arasına taşıyacak.

Başta JCI Türkiye Başkanı Nihal Zoroğlu, TOYP Jüri Sorumlusu Başar Soysal, JCI Adana Şubesi Başkanı Sina Yağmur olmak üzere böylesine güzel bir etkinliğe emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Bu yazı 3105 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar