Adana, 'Nitelikli İnsan Kaynağı Merkezi' kurmak zorunda
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Adana, 'Nitelikli İnsan Kaynağı Merkezi' kurmak zorunda

08 Ocak 2021 - 17:21

Üretimde katma değeri artıracak en önemli unsur insan kaynağı…

İşletme ve kentlerin inovasyon grafiğinde başarı için eğitimli ve donanımlı insan kaynağı şart.

Teşvikle, yatırımla, sloganla bir kentin değer yaratma, marka çıkarma çabaları arzu edilen neticeyi vermiyor.

Gelişmiş şehrin güçlü ekonomiye, güçlü ekonominin yenilikçi ve yüksek katma değerli ürün ve hizmet ortaya koymaya, bunun sağlanması için de eğitimli ve donanımlı insan kaynağına ihtiyacı var.

Peki, nitelikli ve donanımlı insan kaynağı nasıl sağlanır?

Ya da nitelikli ve donanımlı insan kaynağı gelişmek isteyen bir şehirde nasıl tutulur?

Üniversite sınavında ilk 1000 öğrencinin ilk iki tercihinde İstanbul ve Ankara var.

Diyelim ki ilk 1000 arasına Adana’dan 40 öğrenci girdi. Bunların 30’u İstanbul’daki, 10’u da Ankara’daki üniversiteleri tercih ediyor.

Peki, bu 40 öğrencinin üniversite eğitimleri sonrasında Adana’ya dönen sayısı kaç?

Neredeyse ‘sıfır’.

Sanayisinde teknoloji yoğun üretim, hizmet sektöründe merkez konum ve dünya markaları çıkarmak isteyen Adana’nın bu çarpık tabloyu değiştirmeden gelişmiş şehir olabileceğini düşünen varsa yanılıyor.

Yakın gelecekte ekonomisinde ‘Kimya OSB’, ‘Su Ürünleri OSB’, ‘Gıda OSB’ ve ‘Tarım OSB’ gibi üretim üsleriyle hamle yapmaya çalışan Adana, eğer bu bölgelerde geleneksel üretim dışında teknoloji yoğun markalar hedefliyorsa bunu ancak nitelikli insan kaynağıyla gerçekleştirebilir.

O yüzden Adana’nın nitelikli insan kaynağı göçü veren değil, alan pozisyonuna geçmesi şart.

Peki, bu nasıl sağlanabilir?

Aslında çok zor değil.

Ne söylemek istediğimi örneklerle daha açık hale getireyim.

Diyelim ki, üniversite sınavında ilk 1000’e girmiş bir öğrencinin hedefinde otomotiv mühendisliği var. Bu öğrenci alanın en yüksek puanlı eğitim kurumu Ankara’da Atılım Üniversitesi’ni tercih ediyor. Öğrencimiz Adana’dan ya da memleketinden çıkıp Ankara’ya yerleşiyor. Ankara’da 4 yıllık eğitimin bedeli tıpkı İstanbul gibi ağır. Oysa bu öğrencimize Temsa’nın, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü’nü tercih etmesi koşuluyla eğitim süreci boyunca burs ve iş garantisi verdiğini düşünün. İlk 1000’e girip hedefine otomotiv mühendisliğini koymuş her gencin ilk tercihi Adana olur.

Aynı şekilde ilk 1000’e girmiş, hedefinde kimya mühendisliği olan bir öğrenciye tüm üniversite hayatı boyunca Sasa’nın burs verdiğini düşünün… Bu öğrenciye Boğaziçi Üniversitesi’yle birlikte ÇÜ’yü de değerlendirme imkânı sunmuş olmaz mısınız?

Örnekler çoğaltılabilir.

Bu şehir güçlü bir ekonomiye sahip olmak, gelişmiş şehirler arasına girmek istiyorsa ilk hedefine nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi ve yetiştirdiğine de iş ve yaşam konforu sunmayı koymalı.

ÇÜ, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, yerel yönetimler, meslek odaları, STK’lar, özel sektör kuruluşları Adana’da ‘Nitelikli İnsan Kaynağı Merkezi’ kurmalı.

Bu merkez, Türkiye’nin en başarılı gençlerine burs sağlamalı. Özel sektör, bu şehrin üniversitelerinde eğitim alan gençlerle daha birinci sınıftan itibaren iletişim kurmalı. Özel sektör kuruluşları ar-ge’lerinde, laboratuvarlarında, projelerinde bu gençler ve üniversiteleriyle işbirliğinde çalışmalı. Bu merkezi sadece burs veren, özel sektörde çalışma imkânı sunan bir yapı olarak da düşünmemek gerek. Bu merkez, pandemi sonrası gündeme gelen yetenek dönüşümü programını da etkin olarak çalıştırabilir. Örneğin ÇÜ’den ziraat mühendisi olarak mezun olan birinin tarımsal veri analistine geçiş eğitimini organize edecek yapı da bu merkezin içerisine entegre edilebilir.

Eğer böyle bir merkezi hayata geçirmezsek yapacağımız hamleler, kuracağımız OSB’ler arzu ettiğimiz Adana’ya kavuşmamızı sağlamaya yetmeyecek.

Bu yazı 6522 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Şahin Mangtay
    3 yıl önce
    Ben de yazınızın büyük bir kısmına katılıyorum. Ancak bu üniversitelerden mezun olmayan, ilk 1000 lerde olmayıp başarılı olabilecek bir çok mezunumuz var. Bu gençlere işletme içi eğitimlerle ve tecrübelerimizle destek olup, istediğimiz seviyelere getirebiliriz.
  • Bekir fevxi yıldırım
    3 yıl önce
    Çok anlamlı..buyuksaat gazetemizde de izninizle kaynak göstererek paylaşıyorum

Son Yazılar