Dev projelerin 'bağlantı' kahramanı
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Dev projelerin 'bağlantı' kahramanı

19 Eylül 2020 - 10:10

Türkiye’nin en büyük projelerinde, dünyanın en ünlü markalarında bağlantı elemanı ihtiyacında Berdan Cıvata tercih ediliyor. 50 yıllık tecrübesini markasına aktarmaya devam eden Berdan Cıvata’nın Kurucu Başkanı Hasan Şemsi’nin bitmek tükenmek bilmeyen heyecanı genç sanayicilere örnek oluyor.

1964 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nden ‘Makine Mühendisi’ olarak mezun oldu. Almanya’da staj yaptı. Kısa bir süre metal kesicilerin pazarlamasını yaparak iş dünyasını tanıdı. Gündüz çalışıp İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde de eğitim aldı. Adana’da STFA Cıvata’da işe girdi. 4 yıl fabrika müdürlüğü, 2 yıl genel müdür yardımcılığı yaptı. 1982’de girişimci olmaya karar verdi. Abisiyle birlikte 150 metrekarelik, 5 çalışanlı Berdan Makine atölyesini işletmeye başladı.

2000 yılında atölyesini, Mersin Tarsus OSB’deki bin 500 metrekarelik fabrikaya taşıdı. Aldığı kararlarla her 3 yılda bir OSB’den parsel alarak yatırım alanını büyüttü. Bugün 40 bin metrekare alan üzerinde 20 bin metrekaresi kapalı tesislerde, cıvata-somun saplama, ısıl işlem, sıcak-soğuk çinko galvaniz kaplama tesisleriyle dev bir fabrikanın ‘Kurucu Başkanı’ olarak hala işinin başında. Elbette Hasan Şemsi’den bahsediyoruz. Türkiye’nin akredite belgeli tek laboratuvarı ve yeterlilik belgeleriyle tam entegre bir cıvata- somun fabrikası, bugün kurulduğu yer Tarsus kadar ün yaptı. Zira dünyanın en bilinen markaları, Türkiye’nin en büyük projeleri bu fabrikanın bağlantı elemanlarını kullanıyor.

41’i mühendis, 325 çalışanıyla Berdan Cıvata Somun ve Laboratuvar Hizmetleri Sanayi Anonim Şirketi, Aziz Paul, Danyal Peygamber, Büyük İskender, Kleopatra, Çiçero gibi birçok tarihi şahsiyeti barındırmış, Kuran’da ve İncil’de bahsedilen ‘7 Uyurlar Mağarası’nın bulunduğu 10 bin yıllık tarihe sahip Tarsus’u, duayen sanayici Hasan Şemsi ile bu kez bağlantı elemanları sektörünün başkentliğine taşımış durumda.

Berdan Cıvata bugün, Türkiye’nin ilk CE Belgesi’ne sahip laboratuvarında 500 tonla Avrupa’nın en güçlü ‘Berdan’ patentli çekme testi cihazı ve 2 tork test cihazından birini bünyesinde bulunduruyor. Bu avantaj, dev rüzgar enerji santrali üreticilerini Tarsus’a çekiyor. GE, Siemens, Vestas, Alstom, Enercon, Nordex, Gamesa gibi kuruluşlar kritik öneme sahip cıvata saplama ve somun ihtiyaçları için Türkiye’de yalnız Tarsus’a, Berdan Cıvata’ya geliyor. 70’in üzerinde ülkeye ihracat yapan Berdan Cıvata, Türkiye’deki mega projelerin de en aranan tedarikçisi oldu. Örneğin, Avrupa’nın en uzun ikincisi olan İzmit Osman Gazi Köprüsü ile 2023 metre bacak aralığıyla dünyanın en uzunu olan Çanakkale Köprüsü’nün ayaklarını taşıyan 10 metre boyundaki cıvatalar için Japon ve Koreli asma köprü yapım uzmanlarının tercihi Berdan Cıvata oldu. Diğer taraftan, Türkiye-Kıbrıs arasında, denizin 250 metre altından giden ‘Asrın Projesi’ olarak adlandırılan 80 kilometre uzunluğundaki tatlı su hattında yer alan boruları birbirine bağlayan, korozyona 150 yıl dayanımlı cıvatalar da Berdan markasını taşıyor. Azerbaycan doğalgazının 1850 kilometrelik, Türkiye’den geçen borularında ve Avrupa’ya taşıyan Tanap Doğalgaz Boru Hattı’nda kullanılan bütün somun ve cıvataları korozyon testiyle dayanımlı teflon kaplayabilen tek firmanın Berdan Cıvata olduğunu öğrenmek gerçekten gurur veriyor. Geçtiğimiz yıl Refleks Lokomotif Ödülleri kapsamında ‘Yılın KOBİ’si’ ödülüne layık görülen, Başkanı olduğum Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin kurumsal üyesi Berdan Cıvata’nın daha nice ödülleri Türkiye’ye taşıyacağına eminim.

Bu yazı 5691 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar