Rezistans üreticisi bir kadın
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Rezistans üreticisi bir kadın

06 Ağustos 2020 - 10:06

Türkiye’nin kadın girişimci oranı yüzde 10. Bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 50’ye yakın. Yüzde 10’luk kadın girişimci oranımızın içerisinde ‘sanayici kadın’ oranını bulmak da oldukça güç. Zira bir dönem şirketlerimizde çoklu ortaklık zorunlu olduğu için eşini ve kızlarını ortak olarak yazdıranları da hesaba kattığınızda gerçek sanayici kadın oranımızı hesaplamak neredeyse mümkün değil. 

TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı dönemimde özellikle Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde ‘Kadın Sanayiciler Platformu’nun kurulması için çaba göstermiştim. Kendi kuruluşunda görev alan kadın sanayicilerin oluşturduğu platform sinerji yaratmıştı. Bu platformlarda çok değerli kadın sanayicilerimizi tanıma imkânı bulmuştum. 

Gözlemim şuydu: Kadınların görev aldığı sanayi kuruluşlarında titizlik, fark yaratma, disiplin, detaycılık ilk etapta göze çarpıyordu. 

Önceki gün, Yeni Metal Sanayi Sitesi’nde Apaydın Rezistans’a uğradım. Bu şirketimiz çok spesifik bir sektörde faaliyet gösteriyor. Neredeyse her sanayi kuruluşu ısıtıcıya ihtiyaç duyuyor. Isıtıcının olduğu her yerde de rezistans var. Türkiye’nin en iyi rezistans üreticilerinden biri de Adana’da 30 yıldan beri üretimini devam ettiren Apaydın Rezistans…


Bugün Apaydın Rezistans’ın yöneticileri arasında bir kadın var. 

Eylem Apaydın’la korona sürecinde üretimlerini, işlerini konuştuk. Eylem Apaydın, babasından devraldığı yöneticiliğinde titizliğiyle dikkat çekiyor. Kendisi inşaat mühendisi. Ama şu an başarılı bir kadın sanayici. Türkiye’nin birçok bölgesinde yer alan sanayi kuruluşları Apaydın Rezistans’ı, dolayısıyla Eylem Apaydın’ı yakından tanıyor. Onun işine ne kadar titiz, taahhütlerine ne kadar sadık olduğunu hepsi biliyor. 

Eylem Apaydın’ın pandemi sürecinde işletmede aldığı önlemler tam anlamıyla bir kadın hassasiyeti yansıtmış. Komşuları, “Burada rezistans üretimi yapılıyor. Ama Eylem Hanım üretim hattını sağlık kuruluşuna çevirdi” diyerek şakalaşmışlar. 

Eylem Apaydın’la sektörünü de konuştum. Genellikle proje üzerinde üretim yapıyorlar. Bu bir fırın da olabiliyor, bir plastik enjeksiyon makinesinin rezistans ihtiyacı da karşılanıyor. Seralarda kök ve tohum ısıtmasından buzlanmaya karşı borularda rezistanslara onlarca alan için rezistans üretiyor.   

Titizliğini işletmesinin her alanına yansıtan Eylem Apaydın, ar-ge çalışmalarının da sürdüğünü, bu çerçevede seri üretim çerçevesinde bazı makinelerin de ihracatına başladıklarını anlattı. 

Disiplin ve titizlikle gerçekten üretimin başında olan sanayici kadınlarımızla gurur duyuyorum. 

Türkiye’de kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti konuştuğumuz bu süreçte Eylem Apaydın gibi güçlü kadın profillerini görmek umut veriyor. Kadın olmanın zorluğu ancak iş dünyasında kadının daha etkin yer alması ve ekonomik özgürlüğünü kazanmasıyla mümkün olabilecek.

Özetle, ‘Eylem Apaydın’ların artması şart…


Bu yazı 4280 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar