32 saatte 3 milyon dolar
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

32 saatte 3 milyon dolar

04 Temmuz 2017 - 10:54

Samer Al Jomaan, Ortadoğulu bir sanayici. Suriye’de ambalaj sektöründe faaliyet gösteren fabrikaları var. Ülkesindeki iç savaş nedeniyle yatırımının bir bölümünü Ürdün’de bulunan Akabe Sanayi Bölgesi’ne taşıdı. Şu an burada streç film ve baskılı sling üretip Ortadoğu’nun birçok ülkesine ihraç ediyor. 2015 yılında Anadolu ve Ortadoğu Sanayici ve Yatırımcı İş Adamları Derneği Başkanı Mahmut Türkkan’la tanıştı. 

Bu tanışıklık, Jomaan’ın Türkiye’de yatırım kararı vermesine vesile oldu. Jomaan, yatırımını kendi ülkesine yakın bir coğrafyada yapmak istedi. O yüzden Adana, Mersin, Hatay ve Gaziantep’teki organize sanayi bölgelerini (OSB) gezdi. Hemen hepsinde yatırım avantajları birbirine benziyordu. 

Tek soru sordu: “En eski sanayi kültürü hangi kente ait?

Danışmanlığını yapan Mahmut Türkkan, Adana’yı işaret etti. 

Yatırım, Adana Hacı Sabancı OSB’de yapılıyor. ‘Jamaan Plastik Limited Şirketi’ kuruldu. Streç film ve baskılı sling üretecek tesislerin makine siparişleri verildi. İlk etapta 3 milyon dolarlık yatırım yapılacak tesislerde hedef aylık 1 milyon dolarlık ihracat. 

Türkkan, noterden ticaret sicile, OSB müdürlüğünden vergi dairesine tüm işlemlerin 32 saatte bittiğini söyledi. Jomaan, Adana’daki tüm kurumların yatırım çekme konusundaki istek ve çalışkanlığına teşekkür etti ve ülkesine dönerken Türkkan’dan bir ricada bulundu:

Sizi Ürdün’den kardeşimin yanından telefonla arayıp hoparlörü açacağım. Şirket kurulumundan yatırım alanı kiralamaya bütün işlemlerimizin 32 saatte bittiğini teyit eder misiniz? Zira inanmayacaktır.”  

////////////////////////////////////////////////

SEYHAN GÖLÜ’NE TELEFERİK ÖNERİSİ 

Zuhal Mansfield, Türkiye’nin en renkli kadın girişimcilerinden biri… Madencilik ve turizm sektörlerinde şirketleri var. Türk mermerine Çin pazarını açan kadın olarak tanınıyor. Mansfield’in girişimleri sonrası Türkiye’nin Çin’e mermer ihracatı 1 milyar doları aştı. Kadın Girişimcileri Derneği’nin (KAGİDER) kurucu üyesi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye - Mısır İş Konseyi Başkanı olma gibi onlarca görevi var. 

Geçen hafta konferans için Adana’daydı. Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş, Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden, Mansfield’e Adana’yı gezdirdi. Göle hayran kalan Mansfield, Turgut Özal Bulvarı’ndan Çukurova Üniversitesi Yerleşkesi’ne teleferik önerisinde bulundu. “Böyle bir güzelliği Adanalı nasıl değerlendirmez?” diye sordu. 

Öneri projeye dönüşür mü, sizce? 

/////////////////////////////////////////////////////

DOĞU AKDENİZ’DE TERSANE SEKTÖRÜ NASIL GELİŞİR?

İki hafta önce, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde tersane yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu, yeni gemi inşasının yanı sıra bakım ve onarım yapacak tesislerimizin olması gerektiğini yazmıştım. Yeterli tersane yatırımı olmadığından dolayı Türkiye’nin milyonlarca dolarlık kayıp yaşadığını, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi için gelen gemilerin bakım ve onarımını bile yapamadığımızı hatırlatmıştım. 

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Basın Sorumlusu Esra Kayadelen, odalarının ve MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli’nin bölgeye tersaneler kazandırılmasıyla ilgili çalışmasının bulunduğunu, konunun gündemde tutulması gerektiğini söyledi. Kayadelen’in gönderdiği bilgi notunda önemli detaylar var:

  • BTC ile petrol taşıyan gemilerin bölgeye giriş çıkışları arttı. Ancak sadece petrol taşıyanlar değil, Ege ve Akdeniz’de dolaşan kurvaziyer gemileri ile ticari gemiler için de bölgede yeni tersanelere ihtiyaç var. 
  • Ekonomi yönetimine, bölgede yeterli tersane ve altyapı olmadığı için kaybedilen dövizi hatırlatmak meslek odalarımızın işi. 
  • Mersin, Adana ve Hatay’daki meslek odası başkanları, tek gündemi tersane olan bir toplantı yapabilir. Sektör temsilcileriyle birlikte üretilen projeye ekonomi yönetimi de gerekli teşviki verir. |

Bu yazı 3268 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar