Tarımda ara eleman sıkıntısı nasıl çözülecek?
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Tarımda ara eleman sıkıntısı nasıl çözülecek?

02 Ağustos 2022 - 17:16

Sanayide ara eleman sorunu yaşanıyor.

Peki, tarımda ara eleman sıkıntısı yok mu?

Var hem de hat safhada.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru anlatıyor:

600 bin liralık traktörü teslim ettiğimiz çalışan kullanma kılavuzu okuyamıyor. Traktörün yağına suyuna bakmayı bilmeyenlere teknoloji yoğun tarım makinelerini teslim etmek zorunda kalıyoruz. Arızalar ve iş kayıpları büyük maddi kayıplara neden oluyor.

Duayen kadın çiftçimiz Nur Özkan anlattı:

Narenciye bahçeme giren bilgisiz çalışanlar bilinçsiz budama yaptı. Bu yüzden bahçemde yüzde 40’a varan verim düşüklüğü yaşadık.

Tarım Kredi Kooperatifi’nde çalışan bir arkadaşım anlattı:

Sattığımız koyun kırkma makinasını çalıştıracak eleman bulunamadı. Yetiştirici satın aldığı makinayı bu yüzden iade etmek istedi.

Güvenilir Ürün Platformu’nun geçtiğimiz hafta sonu Bursa Karacabey’de gerçekleştirdiği ‘Türkiye’nin Tarım Stratejileri’ toplantısına katıldım. Platform Başkanı Celal Toprak söz verdi, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye tarım ve hayvancılıkta ara eleman eksikliğini giderecek çalışmalarının olup olmadığını sordum.

Bakan Kirişçi, bu ülkede “Afgan çoban ya işi bırakırsa” endişesi yaşayan sürü sahiplerinin bulunduğunu, doğru budama, sulama, ilaçlama yapacak eleman bulamayan yetiştiricilerin olduğunu hatırlatarak tarım ve hayvancılıkta ara eleman ihtiyacı sorununu Milli Eğitim Bakanlığıyla geçtiğimiz ay yaptıkları protokolle çözeceklerini anlattı.

Tarım Alanı Bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Ortak Yönetim Modeli” projesinin hayata geçirileceğini belirten Bakan Kirişçi, “Bu okullarımızın sayısını artıracağız. Bölgelerin tarımsal üretim ihtiyacına göre müfredat içeriğine sahip olacak liselerimizin sayısını artırarak bu sorunun çözümüne katkı sağlayacağız” dedi.

HAYVAN NÜFUSUMUZU TAKİP EDECEK UYGULAMA GELİYOR

Sayamadığını yönetemezsin.

TÜİK’e göre Türkiye’de 18 milyon büyükbaş hayvan var.

Peki, bu rakam gerçek mi?

Ölen, kesilen hayvanlar sistemden düşüyor mu?

Hepsi düşmüyor.

Zira düşmesini öncelikle ilçe tarım müdürlükleri istemiyor. Çünkü rakam düşerse norm kadroyla ilçeye atanan 4 veteriner sayısı 2’ye iniyor. Bu da daha fazla çalışmak istemeyen veteriner memur ve idarecilerin işine gelmiyor.

Bu istatistiğin düşmesini yetiştirici hiç istemiyor.

Zira devlet destekleri hayvan başına veriliyor.

Kesilen hayvanları yaşıyormuş gibi göstermek sadece ilçe tarım müdürlükleri ve çiftçinin mi işine yarıyor.

Hayır.

Başta Ziraat Bankası olmak üzere Tarım Kredi Kooperatifi’nden özel finans kuruluşlarına kadar birçok kurum bu istatistiğin düşmesini arzu etmiyor. Zira verilen kredilerin kefaletinde hayatta olmayan hayvanlar kullanılıyor.

Peki, bu saçmalık nasıl düzelecek?

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, teknolojiden ve yapay zekâdan yararlanarak hayvan varlığımızın kontrol altına alınacağını söyledi. Hayvanlarla ilgili e-nabız uygulamasının e-devlet platformuyla birleştirileceğini, bunun için yurtdışı kaynağın temin edildiğini, bu alandaki çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını müjdeledi.

Konu önemli. Takip edilmeli.

TOHUMDA KENDİ KENDİNE YETEN TÜRKİYE!

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Karacabey Harası’nı TİGEM Genel Müdürü Dr. Hasan Gezginç’le birlikte dolaştık. Yetiştirilen atlar, Akbaş ve Kangal cinsi çoban köpekleri, Merinos cinsi koyunlar, ceviz ormanıyla keyifli bir gün geçirdiğimiz Karacabey Harası’nda doğru bildiğimiz yanlışları da öğrendik. Tohumda dışa bağlı olduğumuzu sanıyorken gerçeği TİGEM Genel Müdürü Gezginç’ten öğrendik. Türkiye, 2002 yılında kendi tohum ihtiyacının yüzde 31’ini karşılıyorken bugün bu oran yüzde 94’e çıkmış. TİGEM Karacabey Tohum Hazırlama Tesisleri’nde işlenmiş, ilaçlanmış tohumlara dokunduk. Bu tohumu kullanan çiftçinin aynı dekarda yüzde 25 daha fazla ürün aldığını öğrendik. Mutlu olduk.

“BAKANIM, SAY DESELER SAYAMAM”

Olmayan Tarım Kanunu’nun çıkarılmasında Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin milletvekilliği ve TBMM Tarım Komisyonu Başkanlığı dönemindeki çalışmalarının önemli katkısı var. Türkiye tarımının mevzuat yönünden fazla bir eksiği kalmadığını belirten Bakan Kirişçi’ye göre 65 kalem tarımsal destek fazla. “Ben Tarım Bakanıyım. Say deseler bu destek kalemlerini bir çırpıda sayamam. Burada sadeleştirmeye gideceğiz. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Katılıyor musunuz?

Bu yazı 1044 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar