Adana Ticaret Odası'nda 'şimdilik' 3 adaylı seçim...
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Adana Ticaret Odası'nda 'şimdilik' 3 adaylı seçim süreci

17 Ağustos 2022 - 09:36 - Güncelleme: 22 Ağustos 2022 - 08:28

Bir şehrin ekonomisini geliştirecek en önemli kurumlar arasında meslek odaları yer alır. Zira kamu sektörü ile özel sektör arasında köprü olan bu odalar, asli görevleri olan üyelerinin gelişmesine katkı sunarken ürettikleri projelerle şehirlerine hamle yaptırabilir.

Türkiye’de bazı şehirlerin odaları yasalar çerçevesinde bilinen görevlerinin dışında ürettikleri projelerle adından bahsettiriyor. 

Önümüzdeki ekim ve kasım ayları TOBB çatısı altındaki oda ve borsaların seçimlerine sahne olacak. Dolayısıyla her şehrin iş dünyasında bir seçim heyecanı yaşanıyor.

Adana da bu heyecanı yaşayan şehirlerden biri. Tarihi geçmişi, üye sayısı ve etkinliğiyle Türkiye’nin ilk 5 meslek odasından biri olan Adana Ticaret Odası (ATO), seçim heyecanının en üst düzeyde yaşanacağı yer.

Bir meslek odasına başkan olmak belki de dünyanın en zor seçim sürecinden başarıyla çıkmayı gerektiriyor. Meslek odalarında başkan olma isteğiniz varsa önce kendi sektörünüzün temsilcilerinden oy almak zorundasınız. Yani ticari hayatta kıyasıya rekabet ettiğiniz sektör temsilcisinin oyunu alacaksınız. O sektör temsilcilerinin çoğunluğunun oyunu aldığınızda meslek odanızın ancak bir meclis üyesi olabiliyorsunuz. Seçilen onlarca meclis üyesi de sizinle birlikte odanın yönetim kurulunda görmek istediği isimleri seçiyor.

O yüzden meslek odalarının seçim süreçlerinde “Şu isimler başkanlığa aday” diyebilmek kolay değil. Sanırım seçim sürecinin başlangıcında ‘aday adayı’ demek daha doğru.

20 bini aktif olmak üzere 33 bin üyesi bulunan ATO’da yükümlülüklerini yerine getiren yaklaşık 15 bin kişi seçmen olabilecek ve bu seçmenler öncelikle 120 kişilik ATO Meclisini belirleyecek.

Bütün bunları yazdıktan sonra ATO’da başkanlık için kimler yarışıyor?

Önce mevcut ATO Başkanı Atila Menevşe’yle konuştum. “İki dönem kâfi” diyerek başladı söze. ATO’nun 7’nci Meslek Grubu’nu temsil etmek için seçimlere katılacağını, yeni dönemde ‘tecrübeli ağabey’ rolüyle meclis üyesi olarak hizmet vermeye devam etmek istediğini, başkanlık için yarışacak olan herkese başarı dilediğini söyledi.

ATO’da başkan olmak istediğini deklare eden üç isim var. Bu üç isim uzun bir süredir seçim çalışmalarını sürdürüyor. ATO Başkan Yardımcısı Yücel Bayram, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cengiz Yılmaz ve önceki dönem ATO Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz, başkanlık için zorlu bir sürece talip oldu.

Yücel Bayram, mobilya sektörünün etkin isimlerinden biri. ATO’nun meclis ve yönetiminde uzun yıllar deneyimi var. 2000’li yılların başında Adana’nın fuarlarla tanışmasında, fuar alanının kazandırılmasındaki emeğiyle tanıdığımız bir isim. Son dönemde ATO’ya kazandırılan hizmet binasının yapımında da hayli mesai harcadığı biliniyor.

Dr. Cengiz Yılmaz, iş sağlığı ve güvenliği sektöründe ‘Hekimbey’i ülke genelinde adından söz ettiren bir marka haline getirmeyi başarmış genç bir girişimci. ATO Yönetim Kurulu Üyesi olarak kazandığı deneyimi başkan olarak sürdürmek istiyor.

Mehmet Şahbaz, uzun yıllar ATO’nun meclis ve yönetim kurulunda bulunmuş bir isim. Geçtiğimiz dönem ATO Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunmuş Şahbaz, hayvancılık sektöründe Türkiye’nin en büyük işletmelerinden birini kurmuş bir yatırımcı.

ATO Yönetim Kurulu, ilçe seçim kuruluna “Seçimlerimizi 1 Ekim ya da 2 Ekim’de yapmak istiyoruz” talebinde bulundu. Sayılı gün çabuk geçiyor. Meslek gruplarında hummalı çalışmalar devam ediyor.

Her ne kadar ATO Başkanlığına üç aday adayı var gözüküyorsa da süreç içerisinde ya da meclis üyeleri seçimleri belirlendiğinde başka adaylar da çıkabilir. ATO seçim sürecine çok önceden hazırlık yaptığı bilinen Ümit Onatça’yı da göz ardı etmemek gerek. Onatça’nın her meslek grubunda yaptığı uzun soluklu çalışmaların meyvesini Yücel Bayram’la birlikte toplama kararı ATO seçimlerinde önemli bir etken olacak.

Ekim ayının ilk günleri ATO’da hayli hareketli geçecek.

Şimdilik bu kadar bilgiyle yetinelim. ATO’da başkanlığa aday olanların özgeçmişlerini, hangi ekiple göreve talip olduklarını, bu şehrin ekonomisinin gelişmesi adına hangi projelerinin bulunduğunu, nasıl bir yönetim anlayışı sergileyeceklerini de bir sonraki yazıya bırakalım.

Bu yazı 7165 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Düzgün Coşkun
    1 yıl önce
    Değerli meslektaşım; kent ekonomisinin nabzını tutan bir insanın kalemi güçlü olur. İsimler kadar geçmiş hizmetleri de dikkate almakta yarar var. Ancak bu genç girişimcilere yer verilmesin anlamı taşımaz. Odaya kayıtlı aktif üyeler bu konuda biraz fikir yürütmeyi ilkesel olarak benimsemeli. Adana'da faaliyet gösteren meslek odalarının özellikle son yıllarda kurumun misyon ve vizyonunu koruyarak üyelerinin hak ve çıkarlarını koruduğu da söylenemez. Ama tarafsız bir yazıyı kaleme almış olman sevindirici. Oda için, Adana için... Kent ekonomisi için hayırlısı neyse o olsun.

Son Yazılar