"Borcun bu kadar olduğunu bilmiyordum!"
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

"Borcun bu kadar olduğunu bilmiyordum!"

10 Nisan 2022 - 14:10

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’la Koza TV’de 2,5 saat geçirdik.

Sorunlar, yapılması gerekenler, proje önerileri hepsini programa gelmeden önce not aldım. Mümkün olduğunca hepsini sormak, konuşmak istiyorum.

Görevinde 3 yılı geride bırakan Zeydan Karalar, her fırsatta “Çok borçluyuz” diyor. En fazla da bunun için eleştiriliyor. “Göreve talip olurken bu borcu bilmiyor muydunuz?” diye sorduk. “Bu kadar olduğunu bilmiyorduk. Bize 3,2 milyar lira dendi, 4,5 milyar liralık borçla karşı karşıya kaldık” dedi.

Söylenenden yüzde 50 daha fazla bir borç… 4,5 milyar lira az değil elbet. Kesintilerden sonra aylık 40 milyon lira pay alan Adana Büyükşehir Belediyesinde durum sürdürülebilir mi, bilmiyorum. Ama tasarruf ve mali disiplin sayesinde uluslararası kredilendirme kuruluşundan BB notu alabilmiş olmak sevindirici.

Bugün aylık 40 milyon liralık bir gelirle Adana’ya hizmet verilebilir mi? Zeydan Karalar, vermeye çalışıyor. Şehrin altyapı eksiği fazla olduğu için yapılanlar da toprağın altında kalıyor. Böylece hep birlikte Zeydan Karalar’a, “Hani, hizmet göremiyoruz” diye yükleniyoruz.

Şu aylık ortalama 40 milyon lira gelirin nereye harcandığını da anlattı Zeydan Karalar. 12 milyon lirası ucuz ekmeğe, 18 milyon lirası toplu taşıma sübvansiyonuna. Geri kalan 10 milyon lirayla 250 milyon Suriyeli ve 2,5 milyon Adanalı geçinip gidiyoruz diyelim.

Uzun sözün kısası şu: Diğer şehirlerle karşılaştırıldığında oldukça düşük paya mahkûm edilen Adana’da bu durum tersine çevrilmedikçe Adana asla toparlanamayacak.

10 YORUMDAN 8’İNDE ‘RAMAZAN KOLİSİ’ TALEBİ VAR

Zeydan Karalar’la programımız devam ederken göz ucuyla cep telefonumdan kendi canlı yayınımızı izledim. İlgi yoğundu. Soru ve önerilere baktım. 10 yorumdan 8’i Adana Büyükşehir Belediyesinin dağıtımına başladığı ramazan kolisi talebiydi.

Utandım, sıkıldım.

Binlerce kişinin bir büyükşehir belediye başkanından ‘ramazan kolisi’ talep ettiği programda “Denizi, gölü, nehri neden etkin kullanacağımız projeler geliştirmiyorsunuz?”, “Adana’nın kent merkezi giriş güzergâhları imaj bozuyor, neden düzenlemiyorsunuz?”, “Çukurova Devlet Senfoni Orkestramızın da konuşlanacağı ‘Çok Sesli Müzik Konser Salonu’ yapamaz mıyız?”, “Bilim ve girişimcilik üsleri kuramaz mıyız?”, “Şehrin her yerinde bisiklet yollarını geliştiremez miyiz?” gibi onlarca soru ve öneriyi dile getirmeye dilim varmadı.

ADANA MUTFAĞINI KİM TANITIYOR?

Tayyar Zaimoğlu, Adana mutfağının tanıtımı için çırpınıyor. Gastronomi uzmanlarını, gezi yazarlarını Adana’da ağırlıyor. Yurtiçi ve yurtdışında bulunduğu her platformda Adana yemeklerini anlatıyor, sergiliyor. Kitaplar, broşürler hazırlatıp önemli medya kuruluşlarında Adana lezzetlerini yazıyor.

Zaimoğlu, Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında ‘Portakallı Lezzetler Yarışması’nın da komisyon başkanı. Adana Ticaret Odası ana sponsorluğunda gerçekleştirilen yarışmada jüri üyeliği yaptım. ‘Analı Kızlı’ kategorisinde o kadar güzel lezzetler tattık ki birinciyi ve ödül alacakları belirlemek hayli güç oldu. Beni takip edenler bilir. Hem yemek yapar hem de yemeyi çok severim. Jürisi olduğum kategoride benim de çok güzel yaptığımı düşündüğüm içli köfte birinci oldu. Yarışmacı, köfteleri haşlarken kaynatma suyuna turunç sıkmış. Bu kadar mı güzel olur… Yarışmayı sunan Yeliz Doğramacılar Arman ve jüride birlikte görev aldığımız Aşk Doktoru Mehmet Coşkundeniz’le turunç rayihalı içli köfte favorimiz oldu.

KARNAVAL GAZETESİ’NDEN KİM, NE KAZANIYOR?

Ali Haydar Bozkurt’a bir kez daha teşekkür edeyim. Portakal çiçeğiyle Adana’yı Türkiye’nin gündemine getirdiği ve uluslararası arenada tanıttığı için. Tabii bu güzel ve dev organizasyonun arkasında onlarca kişi ve onlarca kurum ve sponsor var. Refleks Ailesi olarak biz de 10 yıldır bu güzel organizasyona elimizden gelen desteği veriyoruz. Karnaval Gazetesi’ni bir tek kuruş almadan içeriğini hazırlıyor, gazetenin yüzbinlerle buluşmasına katkı sağlıyoruz. Ücretsiz katkı sağladığımızı her yıl ifade etmemize rağmen protokol temsilcilerini bulunduğu basın toplantısında haksız ithamla karşı karşıya kalmaktan üzüldük.

Bu gazeteyle okurlar karnavalın detaylı programını öğrenebiliyor. Her yıl bu gazetenin sayfalarında Adana’nın kültürü, sanatı, mutfağı tanıtılıyor. Yani Adana ve Adanalı kazanıyor.

BETA TRANSFORMATÖR’Ü İZLİYOR MUSUNUZ?

Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, bize çok değerli konukları şehrimizde ağırlama fırsatı da sunuyor. Karnavalı, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’la birlikte izledik. Bir fırsatını bulup Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) gittik. Son yıllarda Adana sanayisine hamle yaptıran bölgede yeni kurulan fabrikalarla ilgili Celal Toprak’a bilgi verdim. Bana, “Kahveyi, en beğendiğin sanayi kuruluşlarından birinde içelim” önerisinde bulundu. Çok beğendiğim, gurur duyduğum tesis var ama içimden direksiyonu Beta Transformatör’e kırmak geldi. Zira Beta Transformatör, hep özlediğimiz kilogram bedeli yüksek ihracatı bize armağan ediyor. Sürekli yatırım yapıyor. Ar-Ge Merkezi’yle üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneğini sergiliyor. Sadece bunlar mı? Değil elbet. Şehrin sanatından sporuna gelişimine katkı sağlayan sponsorluklara imza atıyor. Son olarak Adana’da dezavantajlı mahallelerde yaşayan kız çocuklarının hentbol spor kulübü Adasokağı’na sponsor olan Beta Transformatör hepimizin gönlünü fethetmeyi başardı. Beta Transformatör’ün yöneticileri Cenk Dağsuyu ve Mert Dağsuyu kardeşlerin kahvesini içtik, tesislerini gezdik. Cenk Dağsuyu, üzerinde çalıştıkları bir projeyi de anlattı. İznim olmadığı için yazamıyorum. Açıkladıklarında Türkiye, Beta’yı konuşuyor olacak.

Bu yazı 821 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Tezcan Altunordu
    2 yıl önce
    Bir çırpıda okudum yine, bir çırpıdan daha da hızlı okudum yazınızı. Kaleminize ve yüreğinize sağlık. Bizleri böyle güzel bilgilendirdiğiniz için de ayrıca çok teşekkür ederiz.

Son Yazılar