Adana Büyükşehir, her gün denize karışacak 2 ton atığa engel...
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Adana Büyükşehir, her gün denize karışacak 2 ton atığa engel oluyor

30 Mayıs 2022 - 06:50

Biz kirlettikçe doğa dersimizi veriyor. Bu dersler sel de oluyor, kuraklık da. Salgın da yaşıyoruz, açlık da. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), yıllardır iklim krizine dikkat çekiyor ve Küresel Isınma Kurultayı’na destek veriyor.

Bu yılki Küresel Isınma Kurultayı, İzmir’de gerçekleştirilen ‘We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı’nda yapıldı. Gazeteciler, iş insanları, akademisyenler, STK gönüllüleri, konuşmacı oldukları kurultayda daha temiz bir dünya için neler yapıldığını ve daha nelerin yapılması gerektiğini anlattı.

Türkiye’de alanında uzman katılımcı sayısı bu kadar yüksek, medyada bu denli yankı bulan bir başka çevre etkinliği daha var mı, bilmiyorum. Sonrasında konuşulanları kitap haline getirilen Küresel Isınma Kurultayı’ndan her bireyin, her kurumun ve kamunun yararlanıyor olmasını umuyorum.

Bu güzel organizasyona emek veren başta Celal Toprak’a ve etkinliğe konuşmacı olarak destek veren EGD Başkanı Recep Erçin’e, katılan tüm gazeteci dostlarıma teşekkür ediyorum.

7’nci Küresel Isınma Kurultayı, ‘We-Cycle’ içerisinde gerçekleştirilince fuarı da gezme imkânı bulduk. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin standında Zeydan Karalar ile sohbet ettim.

Stantta daha temiz bir çevre için Adana Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği hizmetler anlatılıyor. Biri dikkatimi çekti.

Adana’nın içerisinden geçip Akdeniz’e ulaşan nehirler, sulama kanalları var. Bu akarsular denize plastikten meyve atığına adeta çöp dağları taşıyor. İçerisinde sineğe kuluçka olan meyve çürükleri de var, zirai ilaç kutuları da. Adana Büyükşehir Belediyesi, bu atıkları denizle buluşmadan yakalamak için basit ama etkili bir yöntem bulmuş. Irmak ve sulama kanallarının belirlenen yerlerine sağlam fileler ve yine bir geri dönüşüm ürünü olan varillerden dubalar konulmuş. ‘Yüzer Bariyer Sistemi’ adı verilen bu uygulama çöpleri denize ulaşmadan yakalıyor. Böylece doğada 100 yıl bertaraf olmayan plastikler, deniz canlılarını öldürecek zehir kutuları geri dönüşüme gönderiliyor. Ayrıştırılan çöpler yeniden hammadde oluyor ya da park ve bahçelerde gübre olarak değerlendiriliyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deda Büyüköztürk’e ‘Yüzer Bariyer Sistemi’ ile günlük ne kadar çöp yakalandığını sordum. Büyüköztürk, her gün 2 ton çöpün denize akmasının önüne geçildiğini söyledi.

Sadece bu çalışması için Adana Büyükşehir Belediyesi, ödülü hak etmiyor mu?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, CHP’li belediye demeden bu güzel girişimi desteklediğini, alkışladığını gösterse ne olur ki?

EN MODERNİ VE EN BÜYÜĞÜNÜ ADANA’YA KAZANDIRDI

65 ve daha yukarı yaş, ‘yaşlı’ olarak değerlendiriliyor.

Türkiye’nin bugün itibariyle 8,2 milyon yaşlısı var.

Bir önceki yıl bu sayı 6,6 milyondu.

Yılda ortalama yüzde 10 artışla hızla yaşlanan bir Türkiye var. 2050’de bu oranın yüzde 20’yi aşacağı öngörülüyor.

Her dört haneden birinde bir yaşlı var ve ülkemizde 1,5 milyon yaşlı tek başına yaşıyor.

Kamuya ve özel sektöre ait huzurevinde kalan yaşlı sayısı 20 bini bulmuyor.

Hükümet, politikası gereği yaşlıların öncelikle ailelerinin yanında kalmasını istiyor. O yüzden 160 bin yaşlıya evde bakılıyor. Bu bakıma talip olanlara da ‘evde bakım maaşı’ ödeniyor.

Bu istatistikleri neden verdim?

Vana üretimiyle tanıdığım değerli sanayici Mustafa Akalın ve ailesi Adana’ya bölgenin en büyük ‘huzurevi’ yatırımını yaptı.

Geçtiğimiz hafta Mustafa Ağabey’e uğrayıp bir kahvesini içtim. Değerli eşi ve kızı Şebnem Akalın’la yaptıkları yatırımı konuştuk.

Mustafa Akalın, “Detayları gezerken konuşalım” dedi.

Sarıçam’da Seyhan Gölü’ne nazır 3 yatay blok…

5 yıldızlı otel konforunda odalar… Başucunda düğmeye dokunduğunda gelen hemşire… Ortopedik hareketli yataklar… Merkezi ısıtma ve soğutma… Açık ve kapalı lobiler, hobi ve kış bahçeleri… Doktor, diyetisyen, sosyal aktivite imkânları…

Samimi sevgi dâhil, bir yaşlı için gereken her şey Özel Akalın Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi’nde.

Kapasite 150 yatakla sınırlı. Ancak merkez gelişmeye müsait.

Şebnem Akalın, geçtiğimiz bayramda 3 günlük izin alan bir misafirlerinin ikinci gününde döndüğünü anlatırken ‘özlenen bir huzurevi’ olduklarını söylüyor.

Özel Akalın Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi’ni mutlaka ziyaret edin.

Bana anlattırmayın, yerinde görün.

SESSİZ SEDASIZ TANITIM ELÇİLİĞİ

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt’u bir akşam saati Seyhan Gölü kenarında bir grup arkadaşıyla görünce şaşırdım.

Ne güzel tesadüf, hayrola?” dedim.

Beraberindekilerin kim olduklarını merak ettim, tanıştırdı.

Otomotiv markalarının Türkiye CEO’larını Adana’da ağırlıyormuş.

Aynı zamanda Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Bozkurt, dev markaların üst düzey yöneticilerine Adana’yı tanıtıyormuş. Hatta birçok otomotiv markasının bayi toplantılarını Adana’da yapmaları, yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirlerini memleketinde ağırlaması için ikna etmiş bile.

Portakal Çiçeği Karnavalı gibi uluslararası bir organizasyonu Adana’ya kazandıran Ali Haydar Bozkurt, çok sevdiği memleketini tanıtmak için etkin çalışmalarına devam ediyor. Hem de sessiz sedasız.

Düşünsenize, birçok otomotiv firmasının Türkiye’nin 81 kentindeki bayi yöneticileri yılın farklı tarihlerinde Adana’da buluşacak. Oteller, lokantalar, taksiler, hediyelik eşya satıcıları kazanmaya devam edecek.

Her birimiz bu güzel Adana’ya Ali Haydar Bozkurt gibi katkı sunma çabası içerisinde olsak kentte neler değişir?

ELİF SU YAKTI YÜREĞİMİZİ

Parmaklarımın ucu uyuşuk.

Nasıl ve ne yazacağımı bilmiyorum.

Uyumadım o gece.

Her dalar gibi olduğumda Bilal ve Nejla oldu yüreğim.

Tamam, ‘Elif’ oldun, Allah’a gittin; ‘Su’ oldun, Kevser’isin şimdi cennetin.

Ama yaktın bizi, meleğim.

Başka türlü ceza ver, hiçbirimizi evladıyla sınama, Allah’ım.

Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ ve değerli eşi Nejla Hanım’ın illet hastalığa yenik düşen 11 yaşındaki biricik kızı Elif Su’yu uğurladık.

Sabır ve başsağlığı diliyorum.

Bu yazı 628 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar