Bu ekonomik potansiyelle Adana, Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden biri olmayacak da Gaziantep mi olacak?
Denize nazır kıyıları, bereketli tarım toprakları, nehirleri, ovaya bereket sunan Toros dağlarıyla Adana, ülkenin en yaşanabilir şehri olmayacak da Kocaeli mi olacak?
Böyle bir tarihe, böyle bir kültüre, böyle bir renkli insan kaynağına sahip olan Adana, turizmin, eğlencenin, gastronominin, sanatın merkezi olmayacak da Antalya mı olacak?
Stratejik coğrafi konumuyla Adana, dünyanın ticaret üslerinden biri olmayacak da Tekirdağ mı olacak?
Oldu.
Saydığım tüm kentler ekonomik büyüklükte Adana’yı kat kat geçti.
Dikkat ederseniz İstanbul, İzmir ve Ankara’yı dışarıda tuttum. Buna rağmen Adana ilk 3’ün arasında yok.
Elbette her şey ekonomik büyüklük değil.
TÜİK’in yaptığı son ‘İllere göre mutluluk endeksi’ne bakıyorum.
Adana, 81 il arasında 70’inci sırada.
Yeterince gelişmeyen, büyüklük sıralamasında sürekli gerileyen bir Adana ve mutsuz Adanalılar…
Bu iki veri Adana’nın iyi yönetilmediğini gösteriyor olabilir mi?
Bir ay sonra Adana’yı yönetecek başkanı seçeceğiz.
İddialı olan adayların vaatlerini dinledim. Eleştirmeyeyim ama üzerinde çalışmaları gereken konuları unutmuş ya da dikkatlerinden kaçmış olduğunu varsayarak hatırlatmak istiyorum.
- HAVA KİRLİLİĞİ NE OLACAK?
Hava kirliliği Türkiye’de trafik kazalarından 8 kat daha fazla insan öldürüyor. Adana illere göre en kirli havayı soluyan ilk 3 kent arasında yer alıyor. Çarpık kentleşmenin, anız yangınlarının, ısıtma ve soğutmada kullanılan yanlış enerji seçiminin yol açtığı hava kirliliğini önlemek için başkan adaylarının bir projesi var mı?
- SURİYELİLER NE OLACAK?
Resmi rakamlara göre Adana’da yaklaşık 280 bin Suriyeli var. Adana’da her 8 kişiden biri Suriyeli. Kendi mahallelerini, kendi çarşı-pazarlarını oluşturan Suriyelilerin entegrasyonu, geri gönderilmesi gibi konularda başkan adaylarının bir düşüncesi var mı?
- AKILLI ŞEHİR YATIRIMI OLACAK MI?
Başkan adayları, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak yaşam kalitesini arttırmayı amaçlayan katılımcı ve sürdürülebilir bir kentsel gelişme vizyonu olan ‘Akıllı Şehir’e yatırım yapacaklar mı?
- İŞSİZLER NE OLACAK?
Adana’da işsiz oranı Türkiye ortalamasının üzerinde. Diğer taraftan tarım ve sanayide nitelikli eleman bulunamadığı için yatırımını erteleyen girişimciler var. Yerel yönetime talip olanlar şehrin bu önemli sorununa çözüm olacak projeler üretti mi?
- ÇUKUROVA HAVALİMANI’NA ULAŞIM NASIL OLACAK?
Adana Havalimanını modernize edip, pist uzunluğu ve sayısını artırma imkanı varken aynı havalimanına 35 kilometre uzaklıkta yeni bir havalimanı kuruldu. Çukurova Havalimanı’na Adana’dan ulaşım nasıl sağlanacak? Bu havalimanına Adana’dan ulaşım için hızlı tren projesi hazır mı?
- YATAY MİMARİ Mİ DİKEYE DEVAM MI?
Deprem felaketini yaşayınca yatay mimarinin değerini daha iyi anladık. Şehrin yeni yerleşim rezerv alanı neresi olacak? Tarım alanları konutlar için heba mı edilecek? Denize mi yaklaşacağız, Torosların eteğine mi? Şehrin 150 yıllık imar vizyonu olabilecek mi?
- İNSAN KAYNAĞINI ZENGİNLEŞTİRME PROJELERİ VAR MI?
Eğitimli gençleri, yenilikçi girişimcileri, yatırımcıları, sanatçıları, sporcuları Adana’da tutabilecek hatta bu yönde dışarıdan insan kaynağı çekebileceğimiz hangi politikaları üreteceğiz? Yerel yönetici olarak buna dair projelerimiz ne olacak?
- SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK?
Sosyal ve ekonomik açıdan kalkınmaya yönelik projeler geliştirirken doğal kaynakları daha az tüketen, suyu, havayı, toprağı temiz tutacak projeler olacak mı? Geri dönüşüm, yenilenebilir enerji uygulama ve yatırımlarında diğer şehirlere örnek olacak bir yaklaşım sergilenecek mi?
- İMAJ DÜZELTME ÇABASI OLACAK MI?
Adana’ya ister Doğu’dan ister Batı’dan isterseniz Güney’den giriş yapın. Şehir girişleri berbat. Yol kenarlarındaki yapılar dökülüyor. Bir sanayi, bir tarım, bir kültür şehrine değil de üçüncü dünya ülkesinden bir kasabaya giriyorsunuz hissine kapılıyorsunuz. Bu kötü imaj sadece görsellikle de kalmıyor, Adana adli olayların, güneşe ateş edenlerin, kabalığın, gettoları andıran bölgelerinde mafyanın, uyuşturucu kullananların şehri olarak tanınıyor.
- KENDİ DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKILACAK MI?
Adana’dan çıkan markalara, başarılı şirketlere, kendi çabalarıyla adından söz ettirmeye başlayan ressamlara, öğretmenlere, akademisyenlere, yazarlara, hukuk insanlarına, müzisyenlere, girişimcilere, çiftçilere, sanatçılara köstek yerine destek olunacak mı? Önce kendi değeriyle iş yapmaya, onlara fırsat vermeye çalışacak bir yerel yönetim anlayışı sergilenebilecek mi?
İddialı 3 adayın vaatleri arasında Seyhan Gölü ve çevresini güzelleştirecek, spor ve turizm aktivitelerine açacak projeler var. Modern otogar, raylı sistemin geliştirilmesi, trafiğin rahatlatılmasına yönelik alt üst geçitler her adayın ajandasına süslü kelimelerle yazılmış. Kreşler, yoksullar için aş evleri, ucuz ekmek, ucuz ulaşım her adayın dilinde.
Ben taleplerimi, Adanam için olmazsa olmazları 10 başlıkta sıraladım.
Yazdıklarımı mevcut adayların vaat listelerinde görmedim. Belki ben atladım. Belki hepsi gündemlerinde de ben görmedim.
Sanırım zararı yok.
Her zamanki gibi bir not düşmek istedim.
YORUMLAR