Adana'da güzel işler oluyor...
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Adana'da güzel işler oluyor...

17 Mayıs 2024 - 15:34 - Güncelleme: 17 Mayıs 2024 - 15:49

Marmara Üniversitesi’nden Gazi Üniversitesi’ne, Uludağ Üniversitesi’nden Dokuz Eylül Üniversitesi’ne Türkiye’nin dört bir yanından tam 57 üniversitenin inovasyona inanan öğrenci ve akademisyenleri Adana’daydı.

Adana Hacı Sabancı OSB’nin bu yıl 4’üncüsünü gerçekleştirdiği ‘Sanayi Odaklı Ar-Ge İnovasyon Yarışması’nın ödül töreninde çok farklı bir duygu yaşadım.

Bu yarışmayı Adana’ya kazandıranlara ve artık geleneksel hale getirilmesine katkı sağlayan herkese minnet duyarak şöyle dedim:

Adanalı, ‘Portakal Çiçeği Karnavalı’ ile eğlenmesini de biliyor, Ar-Ge İnovasyon Yarışması’yla bilime, yeniliğe, katma değere en fazla değer veren şehir olduğunu da herkese gururla ilan edebiliyor.

Adana Hacı Sabancı OSB’nin ‘4’üncü Ulusal Sanayi Odaklı Ar-Ge ve İnovasyon Proje Yarışması’ proje özet kitapçığını okudum.

10 tematik alan belirlenmiş. Tüm alanlar, OSB’de üretim yapan sektörleri yakından ilgilendiriyor. Donanım-Yazılım, Elektrik-Elektronik, Enerji, Yeşil teknolojiler, Gıda-Tarım, Tekstil, Makine İmalatı ve Otomotiv, Savunma-Uzay ve Havacılık, Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik, İş sağlığı ve Güvenliği” tematik alanlarında 144 başvuru yapılmış.

Yarışmaya katılan akademisyen, lisansüstü ve lisans öğrencilerinin dereceye girmiş projelerini dinledim. Bilim Kurulu ve Sanayi Kurulu’ndan yüksek not alan projelerin tamamına bayıldım.

Bu yarışma kesinlikle daha da büyütülmeli.

Adana sanayisine rekabet üstünlüğü, katma değer artışı ve sektörel genişleme sağlayacak bu etkinlik, yılardır özlemi çekilen hakiki üniversite sanayi iş birliğinin de en önemli köprüsü olur.

Üniversite sanayi iş birliği, farkındalık toplantılarıyla, zorlamayla, yapıyormuş gibi yapmakla asla sağlanamayacak.

Bana göre üniversite sanayi iş birliğini sağlayacak en samimi etkinlik ‘Sanayi Odaklı Ar-Ge ve İnovasyon’ proje yarışmalarıdır.

Bir öneride bulunmak istiyorum:

Bu yarışmanın 5’incisini en az 3 gün yapalım. Üç gün üç gece inovasyon projeleriyle yatıp kalkalım. Yerel yönetimi, üniversiteleri, STK’ları, meslek odalarıyla bu etkinliğe sahip çıkalım.

Böyle yaparsak;

  1. Sanayi odaklı projelerden sanayicimiz yararlanır.
  2. Adana sanayisinde Ar-Ge ve inovasyona olan bakış açısı gelişir.
  3. Adana, ‘yeniliklerin şehri’ imajı kazanır.
  4. Şehrimize gelecek akademisyen ve yenilikçi öğrencilerle tanıtımımıza ciddi katkı sağlanır.
  5. Adana’nın Türkiye’nin her bölgesinden bilim insanlarıyla samimi sıcak networkü kurulmuş olur.

 Bu yarışmanın kazananlarına ve projelerine internetten ulaşabilirsiniz. O yüzden burada ilan etmeyeceğim. Ama bu güzel etkinliğin vizyoner mimarlarını yazmazsam haksızlık olacak.

Adana Hacı Sabancı OS Yönetimi: Bekir Sütçü (Başkan), Ömer Kaya (Başkan Yardımcısı), Yusuf Kara, Nedim Büyüknacar, Mehmet Tosmur ve OSB Müdürü Ersin Akpınar.

 

Bu yazı 1264 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar