Bilişim ve E- Ticaret Zirvesi'nin ardından…
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Bilişim ve E- Ticaret Zirvesi'nin ardından…

06 Ekim 2023 - 22:28

Adana, önceki gün Türkiye’nin dört bir yanından gelen bilişim sektörü temsilcilerini ağırladı.

Kamu temsilcileri, STK başkanları ve sektöre yön veren marka yöneticilerinden oluşan yaklaşık 400’e yakın kişi deneyimlerini, bilgilerini ‘Adana Bilişim ve E- Ticaret Zirvesi’nde paylaştı.

Önce, Adana Bilişimci İş İnsanları Derneği (ABİAD) Başkanı Mehmet Ali Altun’a ve yönetim kurulu üyelerine böylesine güzel organizasyona ev sahipliği yaptıkları için teşekkür ediyorum. Etkinlikle Adana ve bölgenin bilişim sektöründeki gücünü de görmüş olduk.

Gün boyu süren etkinliğin sunumlarında paylaşılan e-ticaret ve e-ihracat verileri oldukça şaşırtıcıydı. 2019 yılında Türkiye’nin 136 milyar TL olan perakende e-ticaret hacmi, 2022 yılı sonunda 800 milyar TL’yi aşmış. Bu alanda dünya ticaret hacminin 2022’de 5,7 trilyon dolar olarak gerçekleştiğini de hatırlatmakta yarar var.

Pandemiyle gerek e-ticaretin gerekse e-ihracatın olağanüstü büyüme rakamları bana şeytanın avukatlığını yaptırdı. Acaba dünya ticaretinin bu platforma taşınmasını isteyenler pandemi çıkarmış olabilir miydi?

Komplo teorileri, varsayımlar, tahminler bir tarafa ortada bir gerçek var. Her ülke bu büyük pazardan daha fazla pay alma yarışında. Üstelik bu rekabet arenasında en ufak bir ilgisizlik, uyumda gecikme sizi bir basamak aşağıya değil, bir daha mevcut konuma dahi asla gelemeyeceğiniz bir alana itebiliyor.

Peki, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almak isteyen Türkiye, bu stratejik alanda neler yapıyor?

Ticaret Bakanlığı, kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının çatı kuruluşu TOBB, sivil toplum kuruluşları, sektör temsilcileri üzerine düşen görevi yapma gayreti içerisinde. Ekonomi yönetimi yerli ve milli yazılım endüstrisinin gelişmesi çerçevesinde önemli adımlar atıyor. TOBB Yazılım Meclisi Başkanı Ertan Barut, yazılım hizmetlerinin ‘mal mevzuatı’ndan ayrıldığını söyledi. Kamu ihalelerinde de bilişim sektörüne yönelik özel mevzuat çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu hatırlattı. Sektör için ‘Kapasite Raporu’, ‘Sanayi Sicil Belgesi’ gibi garabetler de ortadan kaldırılıyor.

Ancak;

Türk bilişim sektörünün genel bir stratejisi var mı?

Bu stratejinin yol haritası çizildi mi?

Kaygılıyım.

SefaMerve markasıyla bilişim sektörünün başarılı işadamı Mehmet Metin Okur, Türkiye’nin bilişim sektörüne verdiği teşviklerin başka ülkelerde olmadığı kadar fazla olduğunu söylerken Bilişim Dernekleri Federasyonu (TÜBİFED) Başkanı Necmeddin Kırık, desteklerin yeterli olmadığını, teknokent, teknopark gibi yapıların içerisinde yer alan şirketlere verilen desteklerin ülke genelinde tüm sektöre verilmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmalarda sektörün nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntı çektiği, üniversitelerin sektörün istediği yetişmiş elemanı yetiştiremediğini, yetişmiş personelin yurtdışına gittiği ifade edilirken Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki eğitim merkezlerinde gençlerin yüzde 60’ının bilişim ve yazılım eğitimi almaya yönlendirildiğini, Türkiye’nin bu kadar sayıda yazılımcıya, bilişimciye ihtiyacı bulunmadığı söylendi.

Zirve, bana bilişim sektöründe ülke olarak uzun vadeli bir stratejimizin olmadığını hissettirse de tecrübe paylaşımları, öğretileri, önerileri ve yoğun katılımıyla çok başarılı bir organizasyondu.

Ev sahibi ABİAD’ın, Elektronik Ticaret Derneği (ELİDER) işbirliğiyle gerçekleştirdiği ‘Bilişim ve E-Ticaret Zirvesi’, aralarında Alibaba, Trendyol, Hepsiburada, Navlungo gibi onlarca markanın temsilcilerini bölge iş insanlarıyla buluşturdu. Doç. Dr. Pınar Göktaş’ın moderatörlüğündeki ‘Üreticiler ve Toptancılar İçin E-Ticaret / E- İhracat Fırsatları’ başlıklı panelde deneyimli girişimcilerin tecrübelerini paylaştı. Influancer Ozan Sihay ve yazılım girişimcisi İlker Yıldızak’ın ‘E-Ticaret ve Bilişimde Yapay Zekâ’ sunumları ufuk açıcıydı.

Adana Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen zirvede moderatörlüğünü yaptığım ‘E-İhracat Sürecinde Yatırım ve Teşvik Fırsatları’ başlıklı panelde bilgilerini samimiyetle paylaşan KOSGEB Adana İl Müdürü Mehmet Eren’e, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran’a, Çukurova Teknokent Müdürü Bekir Aslaner’e teşekkür ediyorum.

Ufuk açan, öğreten, deneyim paylaştıran, yararlı etkinlikleri çok seviyorum.

Bu yazı 635 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar