Yüzsüzlük yapıp terketmediğim toplantıdan bildiriyorum
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Yüzsüzlük yapıp terketmediğim toplantıdan bildiriyorum

23 Mart 2024 - 18:31 - Güncelleme: 23 Mart 2024 - 19:15

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana’da sektörün paydaşlarıyla bir araya geldi.

Adana’da tarımsal üretimin yelpazesi çok geniş. O yüzden bu toplantıda narenciye üreticisinden karides yetiştiricisine, tarla bitkilerinden sert çekirdeklilere, besicilerden tarımsal ürün ihracatçısına her kesim kendi sorununu Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya aktarabilme mücadelesi verdi.

Kimin kararı bilmiyorum. Bakanın açılış konuşmasından sonra toplantının basına kapalı olacağı anons edildi. Oysa, gazetecilerin de bu sektörün en önemli paydaşlarından biri olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki, Bakan Yumaklı, önceki dönem gazetecilik, yayıncılık yapmış bir isim. Kaldı ki, Tarım ve Orman Bakanlığı en şeffaf bakanlıklardan biri.

Anons yapıldığında önce Bakan Yumaklı’nın gözlerinin içerisine baktım. Belki, ‘İsteyen basın mensubu toplantımızı takip edebilir’ der diye düşündüm. Sonra karşımızda duran  Adana Milletvekillerimize baktım. Belki onlar böyle bir tutuma ne gerek var diyebilirler dedim ama herhangi bir tepkileri olmadı.

Kararın ardından zorlayıcı bir tutum da gelmediği için toplantıyı sonuna kadar izlemeyi yeğledim. Açıkçası, toplantı sonuna kadar basının içerde olmasından kaynaklanacak bir sıkıntı da ortaya çıkmadı.

Bakan Yumaklı, gerçekten konusuna çok hakim. Eğmeden, bükmeden her soruya yanıt verdi. Her sorunun çözümüne de akılcı öneriler sunarak ne karar alıyorlarsa sektör paydaşlarıyla birlikte, üretici, tüketici ve ülkenin menfaatlerini gözeterek aldıklarını söyledi.

Toplantıda çok not aldım. Elbette yazılarımda yararlanacağım.

Narenciyedeki plansız üretimden, kapalı sistem sulama yatırımlarına, çiftçinin finansa erişiminden yeşil pasaport talebine onlarca başlık toplantıda gündeme getirildi.

Ancak ben en ama en önemli sorunu not defterime büyük harflerle yazdım:

ADANA'NIN LOBİCİLİĞİNDE SIKINTI VAR

Bu tespitimi toplantıdaki sadece bir konuyu buraya aktararak pekiştirmek istiyorum.

Adana’nın uzun yıllardır gündemini meşgul eden Sera Tarıma Dayalı İhtisas OSB’sinde henüz kazma vurulabilmiş değil.

Sera OSB hizmete girdiğinde yılda 100 bin ton sebze üretilecek. Adana’nın yıllık bitkisel üretim hasılasının yüzde 10’u bu OSB’den elde edilecek. 5 bin kişiye iş imkanı sağlanacak. Tüketici daha ucuza kaliteli sebzeye ulaşacak. Şehrin tarımsal ihracatı artacak.

Bu OSB’de yatırımcı hazır. Yer tahsisi yapılmış durumda.

Pek ne bekleniyor?

Yatırım programına alınmış bu projede altyapının tamamlanması bekleniyor.

Altyapı için 2024’te Adana Sera OSB için ayrılan ödenek 100 milyon TL.

Gereken para miktarı ne?

800 milyon TL.

Peki, ayrılan bu kaynakla Adana Sera OSB’de altyapı hizmeti biter mi?

Bitmez.

Eğer her yıl bu kadarlık bir kaynak ayrılırsa önümüzdeki 5 yıl daha Sera OSB’nin tamamlanması gerektiğini konuşuyor olur muyuz?

Büyük ihtimal.

Bakan Yumaklı, bu konu gündeme geldiğinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı işaret etti.

Bekledim ki, toplantıda Bakan Yumaklı’nın hemen solunda yer alan Adana Milletvekillerimiz söz alsın. Zira orada bulunan üç milletvekilimiz de tarıma, yerel yönetime ve üretime aşina çok değerli isimler. 

“Sektör temsilcilerimiz, ilgili STK yöneticilerimizle bu pazartesi Hazine ve Maliye Bakanımızın yanındayız. Adana ve ülkemiz için o ödeneğin arttırılmasını sağlayacağız” desinler.

Acele ediyor olabilirim. Belki de diyecekler. 

Bu yazı 497 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar