'Kurtuluşunun 100'üncü Yılında Adana Ekonomi...
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

'Kurtuluşunun 100'üncü Yılında Adana Ekonomi Zirvesi'ne hazır mıyız?

04 Kasım 2021 - 19:14

Kurtuluş Savaşı’nda askeri başarılar sağlanmıştı. Bu başarının ardından Atatürk, Adana’ya geldi ve şu konuşmayı yaptı:

Efendiler, bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana’da vücud bulmuştur.

Mustafa Kemal Paşa, Mondros Mütarekesi’nin maddelerini Adana’da okudu. Şartlar çok ağırdı. Mütareke sadece Ortadoğu ve Balkanlar’da kaybedilen toprakları içermiyordu. İşgal kuvvetlerinin gözü Anadolu’daydı.

1918 yılının Kasım ayı başında Adana’da olan Mustafa Kemal Paşa, kaldığı Murad Otel ve Şakirpaşa Konağı’nda defalarca gizli toplantılar yaptı. İşgalin nereden başlayabileceğini, nasıl karşı konulabileceğini toplantıya katılanlara ayrıntılarıyla anlattı. O dönemin ileri gelen, sözü geçenleri Mustafa Kemal Paşa’ya “Mütarekeyi tanımıyoruz. İstanbul Hükümeti’nin ne düşündüğü umurumuzda değil. Ölmeden bu toprakları terk etmeyeceğiz. Malımızla, canımızla, evlatlarımızla senin yanındayız” dediler.

Paşa, toplantıya katılanların tek tek gözlerinin içine baktı. Onlara neler yapmaları gerektiğini anlattı. Adanalının vatan için neleri göze alabileceğini hissettiğinde “Olur bu iş” dedi.

6 ay sonra 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığında Adanalının kendisine verdiği açık çek hep aklındaydı. Nitekim Samsun’dan Amasya’ya, Erzurum’dan Sivas’a kurtuluş planlarını geliştirdiği her yerde Adanalıların hissiyatının güveniyle çalıştı.

Adanalı da önderini yanıltmadı. Her türlü imkânsızlığa rağmen Toroslarda düşmana karşı kahramanlık destanı yazdı. Etkili subayları dâhil askerleri Kuvvacılara esir düşen ve işbirliği yaptıkları Ermenilere karşı rezil olan Fransızlar, Ankara Anlaşması’nı yapmak zorunda kaldı. Böylece sadece Hicaz Demiryolu’nun en stratejik tünellerine sahip Toroslar değil, tüm Çukurova işgalcilerden arındırıldı.

O yüzden Adana’nın kurtuluş günü olan 5 Ocak’ın anlamı büyük. Kurtuluşa ilham olan Adana, verdiği destansı mücadele ile kuruluşun da önemli kilometre taşlarından biri oldu.

İki ay sonra 5 Ocak 2022’de Adana’nın kurtuluşunun 100’üncü yılını kutlayacağız. Bu anlamlı yıldönümün kutlamaları çerçevesinde Adana Valiliği bünyesinde bir ‘5 Ocak Kutlama Komitesi’ kuruldu. Kamu kuruluşları, yerel yönetimler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan komite, 100’üncü yıl kutlamaları için 100 etkinlik belirledi.

Vali Süleyman Elban, Adana’nın kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü etkinliklerine özel ilgi gösteriyor. Tüm Adanalıların coşkulu katılımının beklendiği etkinlikler çerçevesinde Refleks gazetesi olarak önemli bir organizasyona hazırlanıyoruz.

Kurtuluşunun 100’üncü Yılında Adana Ekonomi Zirvesi’ adlı etkinliğimiz kapsamında;

• Adana Ekonomisinin Tarihsel Seyri,

• Adana Ekonomisinde Mevcut Durum,

• Adana Sanayisinde Katma Değer Yükseltme Çabaları,

• İhracat ve İhracat Ürünlerinde Teknoloji Düzeyini Artırma Hamleleri,

• Adana Ekonomisini Geleceğe Taşıyacak Sektörler, (İntansif Tarım, Petrokimya/Enerji, Turizm, İnovatif Girişimcilik) konularında oturumlar gerçekleştirilecek. 4 Ocak 2022 Salı günü gerçekleştirilecek Adana Ekonomi Zirvesi için hazırlıklarımızı Çukurova Üniversitesi, Adana Ticaret İl Müdürlüğü, Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası ve Adana Ticaret Borsası’yla birlikte sürdürüyoruz.

Adana ekonomisinde yaşanan 100 yıllık gelişmeleri, kentin ekonomideki bugünkü durumunu, gelecek vaat eden sektörleri ve gelecek öngörülerini gündeme taşıyacağımız etkinlikle ilgili okurlarımızın da görüşlerini almaya devam ediyoruz.

Yayın hayatında 15 yılı geride bırakmaya hazırlanan, ekonomi haberciliğinin yanı sıra gerçekleştirdiği etkinliklerle bölge ekonomisinin gelişimine katkı sağlayan Refleks, Adana’nın kurtuluşunun 100’üncü yılını gururla kutlamaya hazırlanıyor.

Bu yazı 743 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar