Adana bildiğiniz gibi değil!
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Adana bildiğiniz gibi değil!

09 Ekim 2021 - 13:10

Sayın Cumhurbaşkanım,

Adana’ya hoş geldiniz.

Bugün etrafınızı saracak mutlu azınlıktan, partililerinizden, zorunlu orada olanlardan sıyrılabilseniz öteki Adana’yı görebileceksiniz.

Dalında kalmış limonları, ağlayan üreticileri görseniz…

Keşke bugün Güney Adana’da herhangi bir mahalleye uğrayabilseniz. Yolsuz, kanalizasyonsuz, geçinecek bir işi olmayan, öğünü sadece ekmek olanları ziyaret edebilseniz…

Keşke bugün sizin için hazırlanmış programdan çıkıp rastgele bir narenciye bahçesine gidebilseniz…

Keşke bugün dağılmış bir pazarı uzaktan gözlemleyebilseniz… Atık toplayan kimseyle göz göze gelmemek için başı yerde, hüzünlü anneyi görebilseniz.

Keşke bugün neredeyse her çöpün başında kâğıt toplayan çocukla iki satır sohbet edebilseniz.

Hamaset yapmıyorum. Amacım muhalif olmak da değil.

Keşke bugün etrafınızdaki lüks arabaları, iş takipçilerini, makamlarını sağlam tutma çabasındaki bürokratları atlatabilseniz ve çocuklarıyla Adana Lezzet Festivali’ni saatlerce dolaşıp da 35 liraya bir kebap dürümü alamadan çıkan babanın hüznünü yaşayabilseniz.

Sayın Cumhurbaşkanım,

İddiam şudur ki hükümet gerekli düzenlemeleri yapsa, yatırımların önünü açsa Adana, tüm Türkiye’nin gıda ihtiyacını karşılar.

Ama gelin görün ki Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının ortasından geçtiği, dünyanın en verimli topraklarının tamamı hâlâ sulanamıyor. Topraklar vahşi sulama yöntemiyle sulanıyor. Kapalı sistem sulama yatırımları sadece kâğıt üzerinde kalan projelerde. Yıllardır ‘yapılacak-edilecek’ten öte adım yok.

Hatırlarsınız. Siz söylemiştiniz. “Türkiye kaliteli sebze meyveyi kamunun kurduracağı dev seralarla karşılayacak. Böylece enflasyon canavarına darbe vurulacak” demiştiniz. Yıllar önce Sera A.Ş. yetkilileri geldi, keşif yapıp gittiler. Yani gidiş o gidiş.

Başbakan olduğunuz ilk haftayı hatırladınız mı, Sayın Cumhurbaşkanım?

Turizm, sadece Ege kıyılarıyla olmaz. Doğu Akdeniz havzasının güzelliğini bozmadan tesisler kazanacağız. İşe, Tarsus Kazanlı Turizm Bölgesi’nin altyapısıyla başlayacağız” demiştiniz.

20 yıl geçti. Kazanlı’ya bir tek otel yapan olmadı. Adana’nın deniz yüzü Karataş’ı bir görseniz içiniz acır. Göz göre göre kaçan turizm gelirlerine hayıflanırsınız. 

Sayın Cumhurbaşkanım,

Adana’da ne havaalanı ‘havaalanı’ gibi. Ne otogar ‘otogar’ gibi. Ne hal kompleksi ‘hal’ gibi. Bir metro hançeri soktular şehrin bağrına. Çıkmadığı gibi borcuyla içeride kıvrılan bir bıçak oldu. Trafik, İstanbul’dakini aratmıyor. Şehircilik desen ağaçsız, yeşilsiz beton yığını.

Kanodan yelkene kadar dünyanın tüm su spor kulüplerine kamp yaptırabilecek baraj gölümüz var. Her gün etrafında mangal yapıp seyrediyoruz.

Halimiz bildiğiniz gibi, hatta size sunulan tablo gibi değil, Sayın Cumhurbaşkanım.

Bu yazı 1133 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • NADİR özats
    2 yıl önce
    Mehmet bey eline sağlık inşallah Cumhurbaşkanımız bu yazıyı okur Adananın bu günlü durumunu öğrenir. Adanamıza deva olur.

Son Yazılar