AB üyesi olmaya hazırlanan Makedonya'da hangi fırsatlar var?
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

AB üyesi olmaya hazırlanan Makedonya'da hangi fırsatlar var?

28 Eylül 2018 - 17:59

Ekonomideki daralmanın sonuçlarını beklemenin faydası yok. Bir sanayici dostum, “Atağa kalkmanın en güzel dönemi ekonomik krizlerdir” demiş, “Rutinden böyle zamanlarda çıkılabilir. Kriz inovasyon, yeni pazar arayışı, personel eğitimleri için yeni fırsatlar sağlar” diye devam etmişti.

Elbette kriz döneminde bunları yapabilmek kolay değil; ama yapabilenin üstünlük sağladığı ve kazandığı da bir gerçek.

‘Refleks’ gazetesi olarak 10 yıldır sadece ekonomi haberleri sunmuyoruz. ‘İş’e yarayan’ etkinliklerle de iş dünyasının iş geliştirme çabalarına destek oluyoruz. Bu çabalarımız bazen bilgilendirme toplantıları oluyor, bazen de yurtdışı iş heyeti ziyaretleri…

Geçen yıl Ortadoğu ve Afrika pazarına yönelik gerçekleştirdiğimiz Lübnan İş Heyeti Ziyareti organizasyonumuzdan sonra bu yıl Avrupa pazarını farklı bir pencereden aralama kararı aldık. Bir süre önce ekonomi gazetecileriyle gerçekleştirdiğimiz Makedonya gezimizde bu ülkenin bölgemiz iş dünyasına farklı fırsatlar sunabileceğini düşündük.

Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğine hazırlanan bu Balkan ülkesi Makedonya, son dönemde tüm dünyadan ilgi görüyor. Zira 2 milyonun biraz üzerinde nüfusa sahip bu ülkeyi tek başına değerlendirmek doğru değil. Güneydoğu Avrupa’nın bu küçük ülkesi, diğer Avrupa ülkelerine yakınlığı ve geçiş noktasında olması dolayısıyla farklı fırsatlar sunuyor. GSYİH verileri sürekli gelişen Makedonya’nın sanayide üretim çeşitliliği zengin değil. O yüzden dış ticaretinde ithalatın payı daha büyük. Makedonya, yaklaşık 7 milyar dolarlık ithalatının büyük bölümünü Almanya ile gerçekleştiriyor. Coğrafyasına çok uzak Çin bile bu ülkeyle Türkiye’den daha fazla ticaret yapıyor.

Makedonya neredeyse her sektörde ithalat yapıyor. En fazla ithalat yaptığı ürünler arasında demir-çelik, otomotiv yan sanayii, gıda ve elektrik/elektronik malzemeleri bulunuyor. Dolayısıyla Çukurova Bölgesi’nin üretimiyle Makedonya’nın ithalatı örtüşüyor.

Türkiye ile dış ticaretini yaklaşık 500 milyon dolara yükselten Makedonya’ya ekonomi yönetimimizin de özel bir ilgisi var. Bunu, Halkbank’ın bu ülkedeki yatırımlarında, Balkan Üniversitesi’ne verilen destekte, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) faaliyetlerinde hissetmek mümkün.

Halkbank Makedonya’nın başarılı CEO’su Bilal Sucubaşı, bu ülkeyle ilgilenen Türk yatırımcısının adeta fahri danışmanı gibi görev yapıyor. 1 - 3 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planladığımız Makedonya İş Ziyareti’ne katılacak olanlar, yine en güncel ve doğru verileri Sucubaşı’dan alabilecek.

Makedonya’da 3 resmi dil var. Makedonca ve Arnavutça arasında Türkçenin de bulunduğunu vurgulamak gerek. Zira ülkede yaklaşık yüzde 4’ü Türk… Dolayısıyla bu durum Makedonya - Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine en büyük katkıyı sağlayan etkenler arasında.

Özetle, bu ülke bölgemiz iş dünyası temsilcileri için farklı fırsatlar sunuyor. İhracatın yanı sıra özellikle Avrupa pazarına daha da yaklaşmak isteyen sanayi kuruluşlarımız için ortak yatırımlar ülkesi de diyebiliriz. Bu durumu fırsat olarak değerlendiren Türkiye’den çok sayıda sanayicinin Makedonya’da yatırım yaptığını da belirtmek gerek. Örneğin, Almanya otomotiv sektörüne parça üretenler Türk sanayicilerin yeni gözde ülkesi Makedonya olmuş. Otomotiv elektrik kablosu, akü gibi üretim yapan Türk şirketleri Üsküp’te üretim yapıp Almanya’ya satışa başlamış durumda. Yine gıda sektörü devi Sütaş’ın; süt, yoğurt, ayran gibi birçok ürününü Balkanlar’a Makedonya üzerinden ürettiğini de belirtmek gerek.

Sadece ihracat veya ortak yatırımlar için değil, özellikle tarımda işbirliği için de Makedonya mutlaka incelenmeli. Makedon ekonomi yönetimi önemli miktarda tarımsal alanı işlenmesi ve üretim yapılması çerçevesinde yatırımcılara sunmuş durumda. Tarım alanında deneyimli Çukurovalı girişimci çiftçiler için de Makedonya fırsatlar sunuyor.

‘Refleks’ organizasyonuyla Makedonya ziyaretinde bulunmaya ne dersiniz? |

Bu yazı 3757 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar