Adana Ticaret Odası markalaşmaya ön'ayak' oluyor
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Adana Ticaret Odası markalaşmaya ön'ayak' oluyor

17 Ekim 2018 - 09:22

Sanayi üretiminde ‘kalite’ penceresinden bakıldığında Adana’nın eksiği yok. Bunu ben söylemiyorum, ihracat verilerine baktığımızda görüyoruz. Adana, ürettiği ürünlerin yüzde 50’sinden fazlasını, ‘çok zor beğenen’ ve gümrük kapısından geçen her ürünü en ince ayrıntısına kadar inceleyen, belli standartların altındaki hiçbir şeyi topraklarına sokmayan gelişmiş ülkelere yapıyor.

Alım gücü yüksek Parisliler, çocuklarını okula konforlu Temsa otobüsleriyle yolluyor.

Dubai Şeyhi’nin evinde Adana’da üretilmiş klasik mobilyalar var.

Kocabey Makina’nın çelik hasır üreten makineleri dünyanın zorlu pazarlarında, bu sektörün önemli ülkelerinden olan İtalya’nın önüne geçiyor.

İş makinelerinin titiz şirketi Komatsu, yıllardır birçok parçasını KSG’den temin ediyor.

Avrupa’da birçok tüketici Özler Tarım’ın meyve salatasının müptelası.

Guess, kot kumaşını Adanalı Bossa’dan alıyor.

Armani, koleksiyonunu Kimtex’in kumaşlarıyla hazırlıyor.

Versace; Kimtex’in, Arse Tekstil’in müşterisi.   

Oğuz Tekstil’de üretilen kumaşlar Zara’nın gözdesi.

Adana’nın sadece kumaşı değil, konfeksiyonu da dünyanın en ünlü moda mağazalarında tüketiciyle buluşuyor. Aytek Konfeksiyon’un üretimindeki kaliteye yetişebilen az sayıda dünya markası var.

Yani Adana’nın üretimde kaliteyle ilgili bir sorunu yok.

Çok bilinmez ama Adana ayakkabı üretiminde Türkiye’deki en etkin kentlerden biridir. Büyüksaat civarında bir imalatçı ürettiği erkek ayakkabısını 55 avrodan ihraç eder. Aynı ayakkabı Şanzelize’de bir mağazanın vitrininde üzerinde ‘Aubercy’ markası ve 4 bin 500 avro etiketle arz-ı endam eder.

Adanalı üreticiler, ürettikleri kaliteli ayakkabıları markalaşamadıkları için yüksek katma değerle satamıyor. Tabii ki markalaşma uzun soluklu, büyük yatırımlar gerektiren bir süreç.

Ancak önemli bir eksiklik daha var: Tasarım

Markasıyla olmasa bile kendi tasarımıyla tüketici önüne çıkabilmek büyük avantaj. Ama tasarım da pahalı bir yatırım. Her yeni modelin bir prototipinin oluşturulması gerekiyor. Farklı desen ve renklerde oluşturulacak prototiplerin fotoğraflanması ve katalog hazırlanması da şart.

Bütün bunlar uzun zaman ve ciddi miktarda kaynak istiyor. Bu çerçevede birçok ülke kendi tasarımcısını değerlendiriyor ve teknolojiyi kullanıyor.

3 boyutlu tasarım programı ile ayakkabı gerçekten üretilmiş gibi bilgisayar ortamında net olarak oluşturuluyor. Böylece sayısız modeller üretilerek müşterilere sanal fuarlarda sunuluyor. Sonrasında talebe göre seçilen modeller üretime alınıyor.

Adanalı ayakkabı üreticilerinin bünyelerinde tasarımcılar çalıştırması, Catia tasarım programları, 3D yazıcılar temin edebilmesi pek mümkün değil.

Bu eksikliği yıllar öncesinden görenlerden biri de Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe… Ayakkabı üreticilerinin kendilerine özel bir siteye sahip olması yönünde çabasını devam ettiren Menevşe’yle konuşurken birkaç ay içinde hayata geçmesi planlanan projeyi anlattı.

Menevşe, Adana’ya ‘Ayakkabı ve Moda Tasarım Merkezi’ kurulacağını söyledi. Yaklaşık 1 milyon liralık yatırımın Çukurova Teknokent’te yer alacağını belirten Menevşe, önceliği Adanalı konfeksiyon ve ayakkabı üreticileri olmak üzere tasarım merkezinden her sanayicinin ücretsiz yararlanabileceğini vurguladı.

Bugün Adana’dan yapılan ayakkabı ihracatı yıllık 10 milyon dolara yükselmiş durumda. Konfeksiyonda 100 milyon doları zorluyoruz.

Fena istatistikler değil. Kendi tasarımımızı ortaya koyduğumuzda ve koleksiyonumuzu oluşturduğumuzda bu veriler kısa sürede ikiye üçe, markalarımızı oluşturmaya başladığımızda altıya yediye katlanabilir.

Adana Ayakkabı Moda Tasarım Merkezi Projesi ATO’ya ait. Çukurova Kalkınma Ajansı bu projenin yüzde 75’ini finanse ediyor. Proje ortağı Çukurova Üniversitesi yer sağlıyor.

Güzel bir birliktelik, akılcı bir proje ve beklediğimiz yatırım.

Emeği geçen herkes kutlanmalı. |

Bu yazı 2995 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • ahmet akgüngör
    5 yıl önce
    Mehmet kardeş eline sağlık. Adana'mızın önemini anlatan güzel bir yazı olmuş. Adana'nın 4. büyük ihracatçısı olarak bizi de unutmasaydın keşke. :)
  • MEHMET ULUĞTÜRKAN
    5 yıl önce
    Ahmet Akgüngör, sizin yaptıklarınız başlı başına bir köşe yazısı konusu. Tek cümleyle nasıl ifade edebilirdim? Zor sektörde hem ar-ge hem rekor ihracat kolay değil. İyi ki varsınız...

Son Yazılar