Adana'nın büyümesi için üzerimize düşenden fazlasını...
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Adana'nın büyümesi için üzerimize düşenden fazlasını yapıyoruz

29 Ocak 2018 - 13:01

Adana, 2017 yılını 1,8 milyar dolarlık ihracatla kapattı. En fazla ihracat yapan kentler arasında ilk 10’da yokuz.

Sadece dış ticarette değil, bir dönem Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere iç pazarın da en etkin tedarikçisi olan Adana iç ticarette de güç kaybetti. 

İhracat verisinden, sıralamadan ve iç ticaretteki gerilemeden ekonomi yönetimi de Adana iş dünyası da rahatsız.

Herkes Adana’nın ihracatta ve çevre kentlerle ticaretinde daha iyi bir yere gelebileceğinde hemfikir. Zira potansiyel yüksek…

Aslında meslek odalarından Çukurova Kalkınma Ajansı’na (ÇKA) kadar birçok kurumun önemli çabaları var. ÇKA, Adana ve Mersin’in imkânlarını yurtiçi ve yurtdışı platformlarda tanıtmaya gayret gösteriyor. Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Adana Ticaret Odası (ATO), şirketlerimiz için yurtdışı fuar katılımından heyet organizasyonları düzenlemeye varıncaya kadar onlarca destek enstrümanı sunuyor.

Bütün bunlara rağmen gördüğüm eksiklik şu:

Adana iş dünyası birbirini yeterince tanımıyor. Üretimleri ve ihracatlarıyla alanında çok başarılı şirketlerimiz var. Ancak sadece kendi sektörlerine odaklanmış durumdalar. Oysa örneğin bir perde üreticisinin kentindeki mobilya üreticilerini de yakından tanımaya ihtiyacı var. Artık farklı sektörlerin işbirliği yaptığı kentler kazanıyor.

Adana’da da şirketler arası işbirliğine ve güç birliğine duyulan ihtiyaç büyük. Şirketlerin mümkün olduğunca birbirleri arasında ticari ilişkileri geliştirmeye, yurtiçinde ve yurtdışında kendine yakın sektörlerdeki firmaları tanıtmaya, referans göstermeye gereksinimi var.

Refleks, ekonomi yayıncılığında 10 yılı geride bırakmaya hazırlanıyor. Doğru, tarafsız, bilgilendiren habercilik anlayışımıza sloganımızda olduğu gibi ‘İş’e Yarayan’, bölge ekonomisini büyütmeye yönelik faaliyetlerle devam ediyoruz.

Geçmişte ‘İş’e Yarayan Toplantılar’, ‘Mega Satınalanlar Zirvesi’, dış ticaret heyet ziyaretleri gibi etkinliklerimize bu yıl yeni organizasyonlar ekliyoruz.

Son dönemde amacında belirtildiği gibi kentimizin tanıtım ve kalkınmasına katkı sağlayan ve bu çerçevede güzel işler çıkaran Adana Tanıtım ve Kalkınma (ATAK) A.Ş. ile işbirliği yapıyoruz.

Bugün Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü himayesinde ADASO, ATO, Adana Ticaret Borsası desteğiyle ‘Burada Ne Üretiliyor?’ adlı içeriğiyle zengin bir ikili görüşme (B2B) etkinliği gerçekleştiriyoruz.

Adana OSB’de üretim yapan 30’a yakın büyük sanayi kuruluşunun masalarının yer alacağı etkinlikle ilgili Adana OSB Başkanı Bekir Sütcü, Adana OSB Müdürü Mustafa Keskin ve Adana OSB Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür ediyoruz.

ATAK A.Ş. Genel Müdürü İlhami Günsel ile birlikte, projemizi anlattığımız günden itibaren her türlü desteği sağladılar.

Diğer taraftan etkinliğe masalı katılım sağlayan sanayi kuruluşlarına da teşekkür ediyorum. Bu firmalarımızın satış pazarlama ve satınalma yöneticileri gün boyu birbirleriyle tanışma imkânı bulacak. Yanı sıra yeni pazarlar için işbirliği fırsatları yaratılacak. Tabii ki sanayi kuruluşlarımıza ürün ve hizmet satmak isteyen KOBİ temsilcilerimiz, tedarikçilerimiz de orada olacaklar.

Mutluyuz.

Kurum ve şirketlerimiz destek verdiği sürece bu yöndeki etkinliklerimizi artırarak devam ettireceğiz. |

Bu yazı 3242 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar