Bölge ekonomisi 2018'den ne bekliyor?
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Bölge ekonomisi 2018'den ne bekliyor?

03 Ocak 2018 - 10:26 - Güncelleme: 03 Ocak 2018 - 11:15

Bir ekonomi yazarının geride kalan yılı değerlendirmesi adetten…

Dün dünde kaldı cancağızım/ bugün yeni şeyler söylemek lazım” diyor Mevlana. O yüzden 2017 ile ilgili yazmak yerine, 2018 beklentilerimi sıralamak istiyorum.

Ancak tabii ki beklentilerim bölge ekonomisinin geliştirilmesine yönelik.

2018’de ‘Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin temeli atılsın. Türkiye cari açığının önemli bölümünü oluşturan kimya ve plastik türevlerinde yeni inovatif üretimlere mekân olacak alan bu yıl hayata geçsin.

Kurulması çalışmalarına Adana Ticaret Odası’nın öncülük ettiği ‘Tarım İhtisas Endüstri Bölgesi’nin altyapı temelini 2018’de atalım. Burada üreteceğimiz katma değeri yüksek tarım ürünlerini ihraç etmeye başlayalım.

Mersin’le Antalya birbirinin sınır komşusu… Ancak iki kentin merkezine otomobille ancak 8 saatte ulaşılabiliyor. Bu süreyi 4 saate indirecek ‘Akdeniz Sahil Yolu’ inşaatı artık bitsin. Zira başta turizm olmak üzere birçok alanda iki kentin işbirliği ve bölgesel kalkınma bu projenin tamamlanmasıyla sağlanabilecek.

Bölgemizi yakından ilgilendiren bir başka yol projesi ‘Karadeniz-Akdeniz Yolu’ yapımında da yeni yılda hız bekliyoruz. Ordu’dan başlayıp Hatay’a kadar uzanan ve 50 kenti etkileyecek yol, içerisinden geçtiği illerin dış ticaretini de önemli ölçüde geliştirecek.

Bölgenin turizmde bir hamleye ihtiyacı var. Bu hamlenin lokomotifi ‘Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi’ altyapısının da 2018’de tamamlanması gerekiyor. 10 bin yatak kapasiteli bu proje gerçekten ağır ilerliyor.  Bölgede 7 yıl önce şirketlere tahsis yapıldı. Aynı yıl Antalya’da tahsis alan yatırımcılar işletmelerini hayata geçirdiler. Ancak altyapı eksiği olduğu için Kazanlı’da henüz çivi çakılabilmiş değil.

Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşıyabilecek en önemli bölge Çukurova. Verimli topraklarıyla bilinen bu bölgede tarım sektörünün yeniden dizayn edilmesine ihtiyaç var. 2018’de kamudan özel sektöre, ekonomi yönetiminden yerel yönetime, üniversitelerden kalkınma ajanslarına birçok kesim tarafından ‘Tarım 4.0’ın gündeme taşınması şart.

Bölgede miras yoluyla fazlasıyla bölünmüş tarım topraklarını birleştirme çalışmalarından teknolojik sulamaya, tohum üretiminden tarım makinelerine ‘Tarım 4.0’ penceresinden bakarak bir dönüşüme ihtiyaç var.

Her fırsatta belirttiğimiz gibi, rekabette dünya ile üst sıralarda yarışabileceğimiz ve kısa sürede sonuçlar alabileceğimiz tarım sektöründe köklü değişimin ilk hamlelerini 2018’de görmek istiyoruz.

Nükleerden rüzgâra, güneşten hidroelektriğe enerjinin neredeyse her alanında yatırımlara sahip bölgemizde kümeleşme çalışmalarına da 2018’de hız verilmesini arzu ediyoruz.

Bu alanlarda yapacağımız her çalışma bizi refah bir geleceğe taşıyacak.

Yeni yılın sonunda aynı konuları yeniden konuşmamayı diliyorum. |

Bu yazı 3310 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar