EGD, Anadolu'daki ekonomi gazetecilerinin de çatısı oluyor
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

EGD, Anadolu'daki ekonomi gazetecilerinin de çatısı oluyor

28 Şubat 2018 - 23:14

Anadolu’da gazetecilik zor… ‘Gazetecilik yapılabilecek’ medya kuruluşu sayısı az. Yapılabilecek olanlarda da imkânlar kısıtlı.

Bu kuruluşlarda gazetecilik yapmaya çalışan arkadaşlarımız her gün yerel yönetim, sivil toplum kuruluşu, hastane ve adli vaka takip ederek günü tamamlıyor. Açıkçası ekonomi haberlerine odaklanılamıyor.

Bu yüzden Anadolu’da ekonomi haberciliği meslek odalarının hazırlayıp servis ettiği basın bültenleri ve şirket tanıtımlarından öteye gidemiyor.  

2008 yılının Ağustos ayında Adana merkez olmak üzere Mersin, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın yer aldığı Doğu Akdeniz Bölgesi’ne yönelik bir ekonomi yayını çıkarmaya karar verdiğimizde, 2008 ekonomi krizi oldu.

‘Fırsatlar krizlerden çıkar’ başlıklı onlarca haber yapan arkadaşlar olarak aynı yıl Refleks’i yayınladık.

Haber ajanslarında ekonomi haberleri neredeyse hiç çıkmıyordu.

Ekonomi haberleri ağırlıklı içeriğe sahip olmasını istediğimiz 12 sayfalık gazeteyi nasıl dolduracaktık?

Kriz, medya sektörünü de vurmuştu. Ajans ve gazetelerin en etkin isimleri işsiz kalmıştı. Onlarla bir araya geldik. Birbirinden çarpıcı ekonomi haberleri, röportajları, araştırma dosyaları hazırladık. Ekonomi gazetesi Refleks’in her sayısı iş dünyası temsilcilerinin ilgisini çekmeye başladı. Sadece iş dünyasının değil, Anadolu Ajansı dâhil birçok medya kuruluşu ‘Refleks’in haberine göre’ diye başlayan haberler yapmaya başlamıştı.

İçeriği ve mizanpajıyla hayli ilgi çeken Refleks, Çukurova’da kısa sürede binlerce aboneye ulaştı. Zira içerisinde bölgenin en etkin sektörlerine yönelik sayfalar vardı. Tarım, sanayi, hizmet sektörüne yönelik sayfalar ilgi gördü.

Meslek odaları, iş dünyası sivil toplum kuruluşları (STK), kamu kurumları bu sayfalarda yer almaya çaba gösteriyordu. Şirketler yeni ürün ve markalarının tanıtımını Refleks’te yapmak istiyor, şirket yöneticileri sosyal aktivitelerini bile haber merkezimize bildiriyordu. Akademisyenler ve bölgenin akil insanları bölge ekonomisinin gelişmesine yönelik görüş ve önerilerini ‘Konuk Yazar’ olarak Refleks’e iletiyordu.

İnternetin günümüzdeki kadar yaygın olmadığı bir dönemde Refleks, bölge iş dünyasının kendi arasındaki iletişimine önemli katkı sağladı. Ancak bir süre sonra tekrara düşen dosya haberler, benzer şirket haberleri, aynı kişilerle yapılan röportajlar Refleks’te yeni bir açılım ihtiyacını beraberinde getirdi.

İşte, tam bu yıllarda Ekonomi Gazetecileri Derneği’yle (EGD) iletişimimizi güçlendirdik. Etkinliklerine katılmaya başladık. Yeni ekonomi yazar ve muhabirlerle tanıştık. Bölgemizden önemli gördüğümüz haber konularını onlarla paylaştık. Bazı haberlerimiz bölge sınırlarımızı aşıp ulusal yayınlar aracılığıyla tüm Türkiye’ye ulaşmaya başladı. 

EGD Ailesi ile tanışıklık, bakış açımızı değiştirdi. Ulusal markaların, kurumların bölgemize ve bölgenin tek ekonomi ağırlıklı yayını Refleks’e yeni bir bakış açısı kazandırdı.

Bu ilgi, EGD Başkanı Celal Toprak ve ekibinin de dikkatini çekti. Yeni dönemde yönetimde bir Anadolu temsilcisinin yer almasına karar verdiler. Bugün, Anadolu’daki ekonomi gazetecilerinin de en etkin çatı STK’sı EGD oldu. Zira EGD Yönetim Kurulu geçtiğimiz yıl aldığı kararla ekonomisi güçlü kentlerden başlamak üzere EGD Temsilciliklerini faaliyete geçirdi.

EGD Anadolu Temsilcilikleri, başta genel merkez İstanbul olmak üzere kendi aralarındaki iletişimlerini güç birliğine dönüştürerek bölgelerindeki meslektaşlarına, yayınlara, hatta şirketlerinden tüketicilere, özetle ekonomiye farklı bir pencereden değer katacak.

‘Kartepe Ekonomi Zirvesi’nden ‘Yaza Merhaba’ya, özel etkinliklerden ‘Yeni Yıla Merhaba’ buluşmalarına EGD’nin yıl içerisindeki etkinlikleri Anadolu’nun renkleri de eklenerek daha güçlü hale getirilecek.

Temsilcilerimiz yeni dönemde ‘Yerelde Ekonomi Gazeteciliği’ ödüllerinden ‘Anadolu Toplantıları’na birçok önemli etkinliğe imza atacak.

Kendimiz, mesleğimiz ve bölgemiz için ‘İyi ki EGD’liyiz’ diyeceğimiz günlere hazırlanıyoruz. |

Bu yazı 2645 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar