Enerji sektöründe Adana'nın ev ödevleri neler?
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Enerji sektöründe Adana'nın ev ödevleri neler?

21 Aralık 2017 - 11:32

120 yıl önce Dörfler, Avusturya’dan kaçarak Tarsus’a yerleşti. Berdan Nehri’ndeki değirmenlerle ilgileniyordu.

Bir değirmenciyi güç bela ikna etti. Su değirmenin miline bir kayış bağladı. Kayışın diğer tarafını da yaptığı dinamoya… Osmanlı topraklarında ilk elektrik böyle üretilmiş oldu.

Tarih 15 Eylül 1902’ydi. Tarsus’un önce sokakları aydınlatıldı. Sonra ilk eve elektrik verildi. Ramazanoğulları’ndan sorgu hâkimi Yakup Efendi’nin eviydi bu.

Daha sonra dinamonun gücü artırıldı. Bir iplik fabrikası ilk elektriği kullanmış oldu. Anadolu’da elektrik kullanan ilk fabrika da Tarsus’ta oldu.

Bunu neden yazdım?

Bu bölgenin enerjiyle tarihi tanışıklığına vurgu yapmak istedim. Zira aynı vurgu geçen hafta sonu Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Enerji Sektör Kurulu’nun MÜSİAD Adana Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirdiği zirvede yapıldı.

MÜSİAD Enerji Sektör Kurulu Başkanı Dr. İzzet Alagöz, Adana’nın enerji çeşitliliğinde Türkiye’nin lider şehirlerinden biri olduğunu belirterek başladığı konuşmasında fırsatlara dikkat çekti. Yakın gelecekte nükleerden petrokimyaya enerjinin en etkin alanlarında yatırımlara sahip olacak Adana’nın girişimcilere farklı imkânlar sunduğunu anlattı.

Türkiye’nin dört bir yanından enerji sektörü temsilcilerinin katıldığı zirvenin ana teması ‘enerji yatırımlarında yerlileştirme çabası’ idi. Öğrendik ki, İstanbul ya da Ankara’da planlanan bu toplantının Adana’da gerçekleştirilmesi için en büyük çabayı MÜSİAD Adana Şubesi Başkanı Burhan Kavak ve onun yönetim kurulu üyesi arkadaşları sağlamış.

İyi de oldu. Zira enerji sektörünün ülke genelindeki en etkin aktörleri bu toplantıdaydı.

Davetliler, ‘Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nden bu toplantıda haberdar oldu.

Türkiye’nin ilk nükleer santraline hizmet verecek en yakın sanayi kentinin Adana olduğu bir kez daha hatırlandı. Makine başta olmak üzere farklı sektörlerdeki birçok KOBİ temsilcimiz enerji sektörü temsilcileriyle bu etkinlikte tanıştı.

Güneş panelinden transformatöre üretim yapanlardan, rüzgâr santralinden hidroelektrik santrale enerjiyle ilgili birçok alanda hizmet veren işletmelerimizden burada haberdar olundu.

Adana, enerjinin neredeyse her alt sektöründe kendisine önemli bir yer edinmeye başladı. Katma değeri yüksek bu alandaki gelişmelerin sanayimizi, dolayısıyla Adana’yı nasıl büyüttüğünü birlikte gözlemleyeceğiz.

Ancak bu çerçevede Adana’nın da yapması gerekenler var.

Öncelik, insan kaynağına verilmeli. Zira zirvede en fazla üzerinde durulan konulardan biri de buydu. Sektör temsilcileri enerji sektöründe nitelikli yetişmiş insan kaynağı eksikliğini yatırımların önündeki en büyük engellerden biri olarak gösterdi. O zaman başta bölge üniversitelerimiz olmak üzere, meslek okullarımız dâhil enerji sektörüne yönelik bölümleri açmamız gerekiyor.

Diğer taraftan ilgili sektörlerde kümelenme faaliyetlerine hız vermek şart. Nükleerden hidroelektrik santrale, termikten güneş paneline, petrokimyadan lojistiğe birçok firmanın geleceğe kümelenerek, ortaklıklar kurarak adım atmasını sağlamalıyız.

Yanı sıra yerel yöneticilerimiz enerji yatırımlarına altyapı çalışmalarına hız vermeleri, özellikle ‘Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin faaliyete geçirilmesi vaatten icraat aşamasına geçmeli.

Türkiye’nin Güney’inin enerji merkezi haline gelecek Adana’da çevresel faktörler de göz ardı edilmeden konuya samimiyetle yaklaşılmalı.

Bu yazı 2825 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar