Kalkınma ajansınızla tanıştınız mı?
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Kalkınma ajansınızla tanıştınız mı?

02 Ağustos 2018 - 09:40

Özel sektör, mutlaka iletişim halinde olması gereken kurumlar arasına kalkınma ajanslarını da koymalı. Zira bu kurumlar ‘para almadan hibe sunan’ ender kuruluşlar arasında belki de tek.

Kalkınma ajanslarıyla iletişim halinde olmak, uzmanlarıyla tanışmak proje kültürü geliştirmekten kurumsallaşmaya, networkten hibe desteğine kadar birçok alanda yarar sağlayabiliyor.

Adana ve Mersin’i kapsayan Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), faaliyetlerinde 10 yılı geride bıraktı. Yasasında bölgenin ekonomik yapısını ortaya çıkarma, yatırım ve turizm imkânlarını tanıtma, bölge kalkınma planını hazırlama, kamu kurumlarının projelerine destek verme gibi görevleri bulunan ÇKA, özel sektörümüz için bölgeye önemli dinamizm kazandırdı.

ÇKA, Adana ve Mersin için kurulduğundan bugüne kadar yaklaşık 250 milyon liralık kaynak tahsis etti. Az bir tutar değil.

Önceki gün ÇKA’nın 2018 Mali Destek Programı Sonuçları açıklandı. Bir ekonomi yazarı olarak 10 yıldır destek programı sonuçlarını irdeliyorum. Gerek kamu kuruluşlarının gerek meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarının gerekse özel sektörün destek talebinde bulundukları projelere bakıyorum. Her yıl daha katma değeri yüksek, bölgenin gelişmesine daha etkin olacak projelerin destek aldığını görmek sevindiriyor.

Adana ve Mersin’in valileri, büyükşehir belediye başkanları ve meslek odalarının başkanlarının yönetiminde yer aldığı ÇKA’nın proje değerlendirme kurulları başta olmak üzere bu kurumda görev alan herkesi kutluyorum.

Bu yıl 4 ana başlıkta açılan programlarda 52 proje destek almaya hak kazanmış. Toplam 52 projenin detaylarını görmedim. Belki birçoğunu sahada görebileceğim ama proje adlarından bile etkilendiğimi söyleyebilirim.

Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı’ kapsamında destek alan projelere baktım. Çoğunluğu işletmelerin tasarımdan ar-ge’ye, teknoloji geliştirmeden katma değer yükseltmeye, inovasyondan rekabet artırmaya, verimlilikten ihracata ve ithalatı kısıtlamaya kadar onlarca projeye yönelik destekleri içeriyor. 

Diğer taraftan sadece özel sektörün değil, yerel yönetimlerin de projelerinde kalite çıtası hayli yükselmiş görünüyor.

Kırılgan Grupların Güçlendirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’nda en fazla puanı Mersin Büyükşehir Belediyesi almış. ‘Mersin Maker Lab’ kurulmasını içeren proje bölgede genç girişimciler için önemli bir merkez olacak. Aynı programda Mersin Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’nın ‘Tasarla Üret Paylaş Sanat ve Tasarım Merkezi’, Mezitli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ‘Mersin Bilim ve Teknoloji Eğitim Parkı’, Sarıçam İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ‘Minik Mucitler Atölyesi’ gibi projeler hayli dikkat çekici.

Sanırım bölge olarak inovatif girişimciliğe önem vermeye başladık. Umarız çocuklarımız ve gençlerimizle başlayacak yenilikçi girişimcilik sürecimiz Adana ve Mersin’in bankalarında bulunan mevduatları için de kıvılcım olur.

Hep, en fazla çekindiğim konuların başında gelir. Bölgemizin yatırım potansiyelini tanıtırken, bölgeye dışarıdan çekmek istediğimiz yatırımcının şu soruyu sorması:

Mademki Çukurova’nın yatırım potansiyeli yüksek, neden kendiniz yatırım yapmıyor, kaynaklarınızı banka mevduatında değerlendiriyorsunuz?

Böyle bir cevap içeren sorudan hep korkmuşumdur.

O yüzden yeni, inovatif yatırımlara ihtiyacımız var. Bunları yaparken de yatırımcının önündeki engelleri aştıracak, adeta onların iş takipçileri olacak ‘Tek Durak Ofisleri’ ile ÇKA gibi bir değerimizin olduğunu bilelim.

Bu yazı 3401 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar