Moral bozma; kriz dediğin ele geçmez bir fırsat!
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Moral bozma; kriz dediğin ele geçmez bir fırsat!

29 Nisan 2018 - 19:09

2008…

Refleks’in kuruluş yılı…  

Refleks’in doğum gününün daha akılda kalması için arkadaşlara bir öneride bulundum. Kabul edildi: 20.08.2008, yani iki 2008 yan yana olmuş oldu.

Refleks’in sadece ilk çıkacağı güne değil, içeriğine, tasarımına ve en önemlisi duruşuna farklılık kazandırma üzerine kafa yorduk.

Bölgesel bir ekonomi gazetesi çıkarma kararı almıştık. Adana merkez olmak üzere Mersin, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın oluşturduğu Doğu Akdeniz Bölgesi’nin ilk ekonomi yayını olacaktık.

Bunun için öncelik ekipti. İş dünyasına yakın, ekonomiden anlayan muhabirleri, editörleri, sayfa çizenleri nereden bulacaktık?

Gözümüze kestirdiğimiz gazeteciler güçlü ajanslarda ya da etkin yaygın gazetelerde çalışıyordu.

Bölge ekonomisinin geleceğine yönelik dosya haberler hazırlamak, şirket haberleri yaparak firmaların birbirlerinden haberdar olmalarını sağlamak, akil insanlarla söyleşiler yaparak iş dünyasına rehber olmayı hedeflemiştik.

İlk sayılarımızın okurlarla buluştuğu günlerde 2008 ekonomik krizi yaşandı.

2008’in son aylarında çıkan krizden birçok ülke etkilenmişti. Ekonomistler durumu ‘1929 Buhranı’na benzetiyordu.

Ekonomi krizinde ekonomi gazetesi çıkarmış olduk. İş insanlarının morali yerinde değildi. Böylesi bir durumda hayal ettiğimiz etkin bölgesel ekonomi gazetesini nasıl yaşatacaktık? Gazeteyi kime okutacak, hangi markalardan reklam alabilecektik?

Çok geçmedi. Ulusal yayın yapan gazeteler, ajanslar personelini yarıya düşürme kararı aldılar. Hem de işten çıkarmaları en tecrübeli gazetecilerden başlattılar. İşten çıkarılan birkaç arkadaşımız geldiler. “Yeni kurduğunuz gazetede çalışmak istiyoruz” dediler. Esra Özden’le birbirimize baktık. İki ay önce, “Keşke bizde çalışsalar” dediğimiz gazeteciler bizimle ekip arkadaşı olmak istiyorlardı.

Aralarından bazılarını Refleks bünyesine kazandırdık. O kadar güçlenmiştik ki, birinci yılımızda her hafta Anadolu Ajansı, abonelerine “Refleks’in haberine göre” diye başlayan haberleri geçiyordu.

Kriz gerçekten fırsat olmuştu. Krizi fırsata çeviren şirket haberlerini yaparken kendimiz için de kriz gerçekten fırsat olmuştu.

6’ncı Refleks Lokomotif Ödülleri Töreni günü yaklaşırken geçtiğimiz hafta Esra Özden’le yine birbirimizin yüzüne baktık. Ekonomide adı konmamış bir durgunluğun yaşandığını, morallerin düşük olduğunu anlattık birbirimize…

Ama baktık ki ödüller için gelen ‘şirket ve iş insanı önerileri’ öyle söylemiyordu.

Hızlı balık olan şirketler, risk alan yatırımcılar, ülke ülke gezen ihracatçılar inanılmaz başarılara imza atmaya devam ediyorlardı. Üstelik neredeyse hepsi bu başarıları ‘durgun’ dediğimiz ekonomide hayata geçiriyordu.

Bugün 6’ncı Refleks Lokomotif Ödülleri’nin kazananları belli oldu. Hepsini detaylı irdeledim.

Ortak noktaları şu:

Krizi fırsata çevirmeyi biliyorlar, morallerini hep yüksek tutuyorlar. |

Bu yazı 2917 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar