Şirketlerin koronavirüs tavırları
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Şirketlerin koronavirüs tavırları

20 Mart 2020 - 17:53

İşletme lisans eğitimimin ardından ‘Yönetim Organizasyon’ alanında yüksek lisans yaptım.

Dün yüksek lisans danışman hocam Prof. Dr. Azmi Yalçın’ı aradım.

“Hocam, bize belirsizlik dönemlerinde şirketlerin alması gereken kararları öğrettiğiniz dersi hatırladınız mı?” diye sordum.

Yanıtlamasına fırsat vermeden dersi ne kadar iyi anladığımı ispat için sıraladım.

“Alacaklarımızın tahsilini hızlandıracağız. Satış vadelerini kısaltacağız, mümkünse peşin satışa döneceğiz. Tedarik sürecimizde vadeleri vade farksız uzatmanın yollarını arayacağız. Stok maliyet yükümüzü tedarikçiye taşıtacak modellere geçeceğiz. Nakit akışına dikkat edip nakitte kalacağız. Eleman çıkarmamız kaçınılmaz hale gelmişse yetkinliklerini dikkate alarak karar vereceğiz.”

“Evet, doğru anlamışsın” dedi.

“Hocam, Sanko Holding, koronavirüs kaynaklı ekonomide yaşanan belirsizlik karşısında şöyle bir karar almış” dedim. 

“Holdingden yapılan tüm satışların ödemesi fark alınmaksızın 60 gün ertelenmiş. Holdingin mevcut alacakları için de vade farkı alınmaksızın 60 gün ertelenmiş. Üstelik 14 bin çalışanın her birine moral ödülü olarak biner lira vermiş.”

Azmi Hocam, “Karar rasyonel değil. Ama çok anlamlı” dedi.

Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, koronavirüs sürecinde neden böyle bir karar aldıklarını ise, “Şimdi birbirimize yardım etmeyeceğiz de ne zaman edeceğiz?” diyerek açıkladı.

Aynı Konukoğlu, 2003 yılında “Hali vakti yerinde olan herkes servetinin yüzde 20’sini devlete versin. Borçsuz bir devletle yeni bir sayfa açalım” önerisinde bulunduğunda da önerisi ‘rasyonel’ kabul edilmemişti.

Sanko Holding, Adana’da Yedigöze Sani Bey Barajı’nı yaptırırken Abdulkadir Konukoğlu arazi sahiplerine ödenecek bedelleri içeren dosyayı eline aldı. “Arazi sahipleriyle tek tek görüşmek istiyorum” dedi. Holdingin profesyonel yöneticileri, “Efendim, gerek yok. Ödenecek bedeller belli” dediler. “Hayır” dedi Konukoğlu ve baraj ve inşasında kalacak her arazinin sahibiyle tek tek görüştü.

Görüşmeler neticesinde Sanko Holding’in kasasından fazladan 10 milyon lira çıktı.

Profesyoneller Abdulkadir Konukoğlu’nun gözünün içine baktılar.

Konukoğlu, “O, 10 milyonun karşısına ‘rıza ve gönül alma bedeli’ yazın” dedi.

İş hayatında alınan her karar rasyonel olmayabiliyor.

Evet, şirket bilançolarını rasyonel kararlar iyileştiriyor. Ama ‘insani kararlar’ da şirketleri gönül zirvesine taşıyor.

Koronavirüs sürecinden hepimizin çıkarması gereken dersler var. 

Sağlık Bakanlığı’nın tüm uyarılarına eksiksiz uyun. Kendinize her zamankinden daha iyi bakın. Biyolojik ve ruhen iyi olun. Sakın panik yapmayın.

Doktorsuz, hastanesiz, ilaçsız milyonlarca salgını geride bırakmış dünyamız, bu durumu da atlatacak. Bugünler mutlaka geçecek.

Bireyler, şirketler, devletler aşırı borçlandı. Ürettiğinden daha fazlasını tüketen bir dünyada zaman zaman böyle duvara toslamalara ihtiyaç duyulur. Dünya resesyonda.

Küresel bir ekonomi düzenlemesine gidiliyor şu an.

Eğer ekonomi tamamen durursa her gün koronavirüsünden daha fazla can kaybettiğimizi göreceksiniz. Herkesin evde olduğu, herkesin hiçbir şeye dokunmadığı bir ülkede enerji üretilmezse hastaneler enerjisiz, sınırlar askersiz, mahalleler bekçisiz, fırınlar işçisiz, eczaneler ilaçsız kalır. O zaman koronavirüsünün can almasına gerek kalmaz.

Önlem al, panik yapma, üretmekten asla vazgeçme Türkiye!

Bu küresel ekonomi düzenleme oyunundan yenilmiş çıkma!

Bu yazı 7405 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • Esendemir
    4 yıl önce
    Çok güzel anlamlı yazı olmuş, eline diline sağlık. Birbirimize destek olarak , sağlığımıza dikkat ederek bu günleri geçireceğiz. İnşallah
  • Fırat KARALI
    4 yıl önce
    Çok güzel ve çok gerçekçi bir yazı olmuş. Böylesi kasvet ve kabus olarak üzerimize çöken şu günlerde,Belkide tüm olumsuz ve pesimist atmosferimizi bir nebze dahi olsa aralayıp daha Pozitif bir hava estirdi.... Teşekkürler, ellerine sağlık. Mehmet Kardeşim . Fırat KARALI
  • Nadir ÖZATA
    4 yıl önce
    Eline yüreğine sağlık, çok güzel örnekler inşallah önder firmalar imkanlarına göre çalışanları motive ederek geleceğimizi güven altına alırız inşallah. Allah bu günleri az zaiatla atlatmayı nasip etsin. Herkes üzerine düşeni yaparsa başaramayacağımız hiç bir şey yoktur.Allah devletimize zeval vermesin coronayı sağlık bakanlığının önerilerine uyarak atlatacağız. Tabiki ekonomi çok önemli düşündükçe çok zor günler önümüzde ama bu millet belkide bu krizi fırsata çevirir inşallah.

Son Yazılar