Temsa, ikinci 'Devrim' vakası mı?
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Temsa, ikinci 'Devrim' vakası mı?

12 Aralık 2019 - 12:32 - Güncelleme: 12 Aralık 2019 - 15:54

Aklımı kaybetmek üzereyim. 

‘Bir milli otomobilimiz olsun’ diye konsorsiyum kuran, ar-ge’sinden tanıtımına kadar devasa kaynaklar harcayan Türkiye, dünya elektrikli otobüs lideri Temsa’sının bozuk para gibi harcanmasını sadece izliyor. 

Mercedes’in anavatanı Almanya’nın yollarını aşındıran, Google ve Facebook’un tercih ettiği, dünyanın 70 ülkesine satılan, servis operasyonunu tamamlamış Türkiye’nin otobüs markası Temsa’da üretim durdu. 

Bırakın ekonomi yönetimini, Türkiye’de toplu taşıma araçlarını kullanan yerel yönetimlerin, spor kulüplerinin, otobüs işletmelerinin, “Milliyetçiyiz, vatanseveriz” diyen milletvekillerinin, bürokratların, kaldıysa medya mensuplarının, ezcümle her bir vatandaşın bugün ayağa kalkıp “Ne oluyor?” demesi gerekirken herkesin, her kurumun sessizliği bana aklımı kaybettirecek. 

Ne Özdemir Sabancı’nın ruhuna ihanet eden Sabancı Ailesi…

Ne Lozan’da kurulur kurulmaz Temsa’yı satın alan True Value Capital Partner…

Ne satış sürecinde yaşandığı iddia edilen tuhaflıklar…

Ne parasını kurtarmaya çalışan, bu yönde cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunan kamu bankaları…

Hiçbir detay umurumda değil. 

Türkiye’nin 50 yıllık emeği gidiyor.

Kamu kaynağı da dâhil ar-ge için milyon dolarlar harcanarak elektrikli otobüs geliştiren ve geliştirdiği 3 modeli seri üretime alarak rakiplerini telaşlandıran Türkiye’nin birkaç önemli markasından biri göz göre göre yok oluyor.

Otomotiv sektörünün Türkiye’de doktora yapılabilecek okulu, Türkiye sanayisini anlatırken “Biz elektrikli otobüs üretiyoruz” dedirtecek tek marka, uluslararası arenada yüzümüze çarpılan kapıların kapattığı odanın güneş alan tek penceresi Temsa gidiyor.

Yemin ederim, bu konunun Atatürk’ün kurduğu ve 1950’de kapatılan uçak fabrikamızın başına gelenden farkı yok. 

‘Devrim’ otomobilinde ne yaşadıysak, ‘Temsa’da şu an o yaşanıyor. 

Değerli Cumhurbaşkanım, 

Biliyorum, bir gazetecinin böyle yazması doğru değil. Elinizi ayağınızı öpeyim, Temsa konusuna hemen el atın. 

Yarın değil, konu bugün gündeminizde olsun. 

Yurtdışında binlerce Temsa sahibi tedirgin. Ulusal markamız hızla değer kaybediyor. Bu milyonluk değil, milyar dolarlık kayıp. Bu Türk sanayisinin imaj kaybı…  

Biliyorum, birkaç gün sonra yerli otomobilimizin test sürüşünü yapacaksınız. Bunu yapmadan önce Temsa’da yaşanan soruna el atın. 

Emredin, Gebze’ye, daha bu yılın başında İsveç’e ihraç edilen Temsa’nın elektrikli otobüsünden bir tane getirsinler. Dünyaya, “Bu otobüsü nasıl yaptık ve 70 ülkeye satıyorsak, yerli otomobilimizi de böyle yapıp satma başarısını göstereceğiz” mesajı verin. 

Temsa, ilginçliklerle dolu satış sürecinden sonra True Value Capital Partner’in olan bir marka değil. 

Temsa, madden, hukuken True Value Capital Partner’in olabilir.

Ama Temsa Türkiye’nin.


Bu yazı 4131 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 7 Yorum
  • Ergun
    4 yıl önce
    Ne el ayak öpüyorsun kardeşim? Simitçiyi kurtaran bir hükümet Temsa'yı kurtarmayı bilmiyor mu? Elbet vardır bildikleri bir şey.
  • Selçuk BULDUKLU
    4 yıl önce
    Mehmet Bey Adana için Adana'nın öz değerleri için her fırsatta bildiğiniz doğrulardan şaşmadığınız için öncelikle teşekkürü bir borç biliyorum. Temsa konusundaki telkinlerinizi umarım ülkemin hem siyasi hem STK yetkilileri nezdinde karşılık bulmasını ümit ediyor saygılar sunuyorum. Bir marka kolay doğmuyor asıra meydan okuyan bir tesisin Adanalı ve Türkiye için hayırla sonuçlanacağına ümit ediyoruz.
  • abdulcabbar kar
    4 yıl önce
    Mehmet bey, Böyle acil bir konuyu gündeme aldığınız için size çok teşekkür ediyorum. Bir marka bir değer nasıl bu kadar kolay, hızlı ve alçakça katledilir diye bir film çekmek istesek anca bu kadar olurdu. Kim ne yapacaksa hemen yapsın lütfen çünkü durum Çok Çok acil.
  • Özgür OPSAR
    4 yıl önce
    Mehmet Bey, tespit ve beklentilerinize katılmamak mümkün değil. Konunun önemine istinaden, konu ivedilikle TBMM'ye kadar taşınmalıdır. Siyasi parti farketmeksizin Adana'yı temsil eden 15 vekilimiz ki başta Sn. Müzeyyen ŞEVKİN - Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Üyesi, Sn. Burhanettin BULUT - Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ve Sn. Ahmet ZENBİLCİ - Bayındırlık, İmar, Ulaştırma Ve Turizm Komisyonu Üyesi konuyu derhal komisyonlarda dile getirmelidir. Sıkıntının çözümüne yönelik kısa ve orta vadede bir eylem planı hazırlanmalı ve sonrasında idari makamlar tarafından ivedilikle uygulamaya geçirilmelidir.
  • Aygül şamhili
    4 yıl önce
    Sessiz sedasız elden giden bir kayıp ....ve ülkemin acınası hali ....Durum vahim ama bu derece duyarsızlık çok daha vahim...Sizin gibi gazetecilere ihtiyaç var ve ben bizzat teşekkür etmek istiyorum sizlere...Kaleme akan çığlıklarınız umarım dikkate alınır ....
  • MEHMET KARAKURT
    4 yıl önce
    Böyle acil bir konuyu gündeme aldığınız için size çok teşekkür ediyorum. İnşallah konuya gereken hassasiyeti gösterir ve bir an önce gereğini yaparlar. Yoksa önce ADANA 'ya sonra Tüm TÜRKİYE' ye Yazık olur.
  • Mustafa Şimşek
    4 yıl önce
    Umarım akıl galip gelir; bu çok kıymetli markamız da üretim tekrar başlar.

Son Yazılar