Türkiye'nin Temsa'sında üretim durdu
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Türkiye'nin Temsa'sında üretim durdu

10 Aralık 2019 - 15:03

Yerli otomobil üretimi için çabalayan Türkiye’nin 50 yıllık otobüs şirketinde dün üretim durdu.

70 ülkede yolcuların beğenerek kullandığı, Google ve Facebook çalışanlarının servis aracı olarak tercih ettiği otobüsün Adana üssünde üretim durdu.

Dünyada 3 model elektrikli otobüsü olan tek marka…

Tüm testlerden geçen, ürettiği elektrikli otobüsü dünya pazarlarına sunmaya hazırlanan Türkiye’nin markasından bahsediyorum.

Temsa’da dün üretim durdu.

Otomotiv sektöründe deneyim kazanmış yüzlerce mühendisten oluşan insan kaynağı şaşkın.

Otobüs sanayiine parça üreten tedarikçiler kaygılı.

Bu yılın mart ayında Lozan’da bir fon kuruluyor. ‘True Value Capital Partners’ adlı bu fon, 30 Mayıs’ta Temsa’yı satın alıyor.

Türkiye’nin bir elin parmak sayısı kadar bulunan markalarından biri bu fona satılıyor.

Bu satışa ‘Alan razı veren razı’ gözüyle bakabilirsiniz. Ama ben bakamıyorum.

Bin 500 çalışanı, tedarikçileri, bayileri, paydaşlarıyla on binlerce kişinin etkilendiği, Türkiye’nin 100 büyük sanayi kuruluşundan biri olan şirket.

Mercedes’in anavatanı otomotivin dünya lideri Almanya’da bin, Amerika’da bin 500, Fransa’da 5 bin 500 otobüsü yollarda olan bir marka…

Bu işin içinde bir iş var diye düşünüyorum.

Temsa’nın satış haberini aldığım an, yanımdaki arkadaşıma, “Bu marka sadece Sabancı’nın değil ki. Türkiye’nin!” demiştim. “Temsa’yı ‘Temsa’ yapan mühendislerin, farklı teşvikler sunan devletin!” diye devam etmiştim.

Hâlâ aynı düşüncedeyim.

True Value Capital Partners, hukuken Temsa’nın sahibi olabilir. Bu, Temsa’nın ‘Türkiye’nin değeri’ olduğu gerçeğini unutturmamalı.

Ekonomi yönetimi ne yapar?

Adana’nın ilgili kurumları nasıl tavır takınır?

Bilmiyorum.

Sabancı Ailesi şimdi mutlu mudur, onu da bilmiyorum.

Ama rahmetli Özdemir Sabancı’nın dün mezarında ters döndüğüne eminim.

Son gelişmeler değerlendirildiğinde doğru olan şudur:

Sabancı Ailesi, Türkiye’ye kazandırdığı bu değere yeniden sahip çıkmalıdır. Olanı biteni sadece izlemek bu aileye yakışmaz.

Bu gelişmede bir bityeniği var. Konu sadece ‘True Value Capital Partners’i, Sabancı Ailesi’ni, Adana’yı ilgilendirmiyor.

Ekonomi yönetiminin konuyu gündemine alması şart! |

Bu yazı 4732 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • Gazi yılmaz
    4 yıl önce
    Yıllar önce ve temsanin en karlı olduğu dönemde sirketin kapatilmasi sahiplerince gündeme getirilmiş, o dönemki şirketin ceo su Mehmet Buldurgan bu duruma karşı çıkarak istifa etmiş, calisanlarinin yuruttugu baski nedeniyle sabancilar kapatmaktan vazgecmek zorunda kalmislardı. Simdi anlasiliyorki bu markayi yok etmek uzere bu fon kurulmuş ve sabancilari kamuoyu baskisindan arindirarak gorevi ifa etmiş.
  • duzgun coskun
    4 yıl önce
    Dünya devi üretimine ara vermiş ise bu Türk ekonomisi için ciddi bir olumsuzluk işaretini veriyor demektir. Bir sihirli el uzanmış olabilir. Ya da bir güç. Araştırmak lazım. Üzerinde hassasiyetle durmak gerekir. Sabancı Grubu ne düşünüyor, bilemeyiz. Umarım kamuoyunun vicdanını sızlatmayacak bir açıklama yapılır, ülke ekonomisi nefes alır.
  • Nur Özkan
    4 yıl önce
    Mehmet bey'bildiğim kadarıyla Sabancılar da Temsa' yı satmış ve bir yabancı şirket satın almış bilgisi belleğim de kalmış. Bir soruşturursanız iyi olur. Ben de merak ettim.

Son Yazılar