Uluslararası Çukurova Havalimanı yine nar hasadına kaldı!
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Uluslararası Çukurova Havalimanı yine nar hasadına kaldı!

26 Nisan 2020 - 21:32 - Güncelleme: 27 Nisan 2020 - 16:14

Akıl alır gibi değil.

Adana Şakirpaşa Havalimanı, Türkiye’nin yolcu trafiğiyle 6’ncı büyük havalimanı. 1937’den beri sadece Adana’ya değil, çevre şehirlere de hizmet veriyor.

20 yıl önce bu havalimanının kargo uçakları tarafından da kullanılabilmesi için pist uzatma konusu gündeme geldi. Böylece başta tarımsal ürünlerimiz olmak üzere bölgenin ihraç ürünlerini dünya pazarlarına Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan kalkan kargo uçaklarıyla gönderebilecektik. Böylece artan hava taşımacılığıyla ithalatımız dolayısıyla bölgenin dış ticaretini büyütecekti.

Şakirpaşa’da genişleme için alan vardı. Havalimanı bitişiğindeki askeri tesis başka bir bölgeye taşınmaya hazırdı. Buradan sağlanacak 800 dönümle birlikte havalimanı arazisi 3 bin 500 dönüme çıkabiliyordu.

Silifke’nin çileğini, Erdemli’nin limonunu, Tarsus’un kesme çiçeğini, Adana’nın sebze meyvesini alım gücü yüksek Avrupa pazarına taşımak adına bu havalimanına soğuk hava depoları kazandırmamız kâfiydi. Bir de çok eskiyen terminal binasını revize etsek iş tamamdı.

Bunun için 50 milyon avro yeterli olacaktı.

Biz ne yaptık?

Yeni bir havalimanı yapmaya karar verdik.

Üstelik yeni bir şehir şovenizmi polemiği doğurduk.

Havaalanı Mersin’in mi, yoksa Adana’nın mı sınırları içerisinde olmalıydı?

Amansız tartışma başlamıştı. Siyasetçilere gün doğmuştu. Demeç üzerine demeçler veriliyor, hepsi sözüm ona kendi şehrini savunuyordu.

İktidar, Mersin’de karar kıldı.

Yeni Uluslararası Çukurova Havalimanı için tahsis edilen arazi neredeyse Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın bitişiğiydi. Ama olsundu. Sınır, Mersin’in içerisinde kalıyordu.

Hiçbir Mersinli çıkıp, “Ya hu arkadaşlar, yeni havalimanı için evimizden çıktığımızda aynı kilometre yol kat edeceğiz. Bizim için değişen bir şey olmayacak. Biz turizmde hamle yapmak istiyoruz. O yüzden bize de havalimanı yapılsın. Ama yeri daha batımız olsun” demedi.

Mersin’in milletvekilleri, siyasetçileri, yerel yöneticileri zafer kazandıklarını açıkladığı günlerde Uluslararası Çukurova Havalimanı için düğmeye basıldı.

Çukurova’nın en verimli 4 bin dönümlük arazisi yeni havalimanına tahsis edildi.

Doğaseverler, “Yapmayın, etmeyin. Burası göçmen kuşların geçiş yolu” dedi, dinleyen olmadı.

Jeoloji uzmanları, “Yapmayın, etmeyin. Bu zeminde su seviyesi yüksek, inşaat maliyetleriniz artar, pistler sağlam olmaz” dediler, kulak asan olmadı.

Neticede 2013 yılında Uluslararası Çukurova Havalimanı’nın temeli, “3 yılda bitirilecek” vaadiyle atıldı. Yap-işlet-devret modeliyle ihaleyi alan şirket iflas etti.

Devlette devamlılık esastı. Bir firma daha bulundu. Siyasetçiler temel atma butonunu 2017’de bir kez daha ellerine aldılar. Basın mensupları binlerce kare fotoğraf alıp haber merkezlerine döndü.

Yine olmadı.

Devlet kararlıydı. “Beklemeye lüksümüz yok. Bu projeyi gerekirse biz tamamlayacağız. Açılışı da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yapacağız” dedi.

Üzerinden üç Cumhuriyet Bayramı geçti. Ortada bırakın havaalanı üstyapısını, bitmiş altyapı bile yoktu. Kaynak lazımdı.

Kaynak arayan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), arazi içerisinde kalan 150 dönümlük kendiliğinden yetişen nar ağaçlarını keşfetti. Tarih, 2018’in Ekim ayıydı. Nar ağaçlarının üzerinde mahsul vardı. Nar ihaleye çıkarıldı, alıcı çıkmadı. 8 Kasım’da ikinci kez nar satış ihalesi düzenlendi. Nara kimse para vermeyince bu ihale de iptal oldu. Üçüncü ihale için gün sayılıyordu ki yağan yağmur ve hava şartları narı çürüttü.

Yıllar geçip gidiyordu…

Haberi geçtiğimiz günlerde aldık.

Uluslararası Çukurova Havalimanı’nın bu kez de üstyapı tesislerinin ihalesi yapılmıştı.

DHMİ’nin açtığı ihaleye hepsi iki firma teklif verdi.

Limak-Kalyon-Cengiz İnşaat Ortak Girişimi şartlı teklif verince elendi.

Diğeri ise Günbeton İnşaat-Terminal Yapı Ortak Girişimi ise 100 milyon avro kira bedeli karşılığında ihaleyi kazandı.

Toplam yatırım tutarı 250 milyon avro olması hesaplanan inşaatın ihalesi ortaya çıkan güvensizlik nedeniyle DHMİ Yönetim Kurulu’nca iptal edildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da ihale iptalini onayladı.

Yani bir şirket, “250 milyon avro yatırım yapacağım, karşılığında 100 milyon avro kira bedeli istiyorum” diyordu.

Böyle bir teklifin karşısında insan fedakâr şirketleriyle gurur duyuyor tabii!

Gurur duyuyor da projenin bitirilebileceğine inanamıyor.

9 yıllık Uluslararası Çukurova Havalimanı sürecinde gelinen durum bu.

Şu an devlet kaynak sıkıntısı çekiyor.

Geleceği güz aylarında olacak narlara ve bu hasadın ihalesine kalmış bir projeyle karşı karşıyayız.

Yani 20 yıl önce 50 milyon avro verip Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı genişletmiş, idari binalarını revize etmiş, soğuk hava depolarını yapmış olsaydık; şu an kargo uçakları Silifke’nin çileğini, Erdemli’nin limonunu, Tarsus’un kesme çiçeğini, Adana’nın meyve sebzesini Paris’e, Münih’e, Amsterdam’a gönderiyor olacaktık. Bu yolla son 10 yılda 10 milyar dolar daha fazla ihracat yapılmış olunacaktı.

Hayli geç kaldık ama olsun.

Bugün yapalım. Ben Adana Şakirpaşa Havalimanı genişletme ve revizyon çalışması kararının çok çabuk alınıp uygulanabileceğine inanıyorum. Buna en çok 10 yıldır havalimanı bekleyen ve bir 10 yıl daha beklemek istemeyen Mersinlilerin sevineceğini biliyorum.

Artık popülist değil, gerçekçi düşünmek zorunda olduğumuz bir dünyaya girdik.

Tarım arazisi, toprak, su ve her türlü kaynak çok önemli.

Başta AK Parti Sözcüsü Adana Milletvekili Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu olmak üzere bölge milletvekillerinin Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı genişletme ve revizyon yatırımına destek vereceğine inanıyorum.

İş insanından çiftçisine kadar bölgede yaşayan 7 milyon kişinin talebidir bu.

 

Bu yazı 6844 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 4 Yorum
  • Osman erez
    3 yıl önce
    Slm en güzel günler dilerim. Dillerine yüreğine kalemine sağlıklar, güç diliyorum aslen Malatya Darendeliyim ama 44 yıldır Çukurovada yaşıyorum iyi ki varsın memedim gönülden destekliyorum.
  • Düzgün cıskun
    3 yıl önce
    Akılcı bir yaklaşım. Ancak seslendiğiniz siyasiler, Adanalı olmasına Adanalı, Ancak bir Muşlu, Ağrılı, Bayburtlu veya bir Sinoplu kadar Adana'dan uzaktır. Bugüne kadar hangi kalıcı projeyi hayata geçirmek için efor sarfetmişler ki bugün de Şakirpaşa Havalimanının reorganizasyonu için parmak kaldırsınlar. Siz bir gazeteci olarak, bu isimlere kolay ulaşabiliyor musunuz? Sanmıyorum. Tabii ki istisnalar hariç. Kamuda da durum aynı. Siz ciddi bir tespitte bulunuyorsun,. İşletmenin başındaki zat, uyarı ya da tekdir almıyor aksine bir üst makama terfi ettiriliyor. Daha ne diyeyim ki.
  • Kadir Ekren
    3 yıl önce
    Aynen senin düşüncelerine katılıyorum ilave olarak bölge milletvekillerini,Bölge Belediye Başkanlarını ve Sivil kitle örgütlerini sosyal medya yazılı ve görsel kamuoyu oluşturup Ulaştırma Bakanlığına düşüncelerimizi ifade etmek yararlı olacağını düşünüyorum senin duyarlılığın için de
  • Bülent Göktaş
    4 yıl önce
    Kalemine sağlık. Ama nerede o yürekli Adana politikacıları? Yapılacak bir kampanyaya canı-gönülden destek veririm.

Son Yazılar