Üretmeyen Temsa, Almanları mutlu etti
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Üretmeyen Temsa, Almanları mutlu etti

17 Ocak 2020 - 18:28

Temsa, ürettiği elektrikli otobüsle adeta destan yazdı.

Otobüs üretiminde dünya süper liginde yer alan birçok markadan daha erken davrandı. Devlet de Aselsan’ından TÜBİTAK’ına birçok kurumuyla Temsa’nın yanında oldu. Geliştirilen pil teknolojisiyle daha kısa sürede şarj edilebilen, daha uzun mesafe alabilen otobüsler Amerika ve Avrupa’da yolları arşınlamaya başladı.

Rakipler şaşkın, Temsa Ailesi gururluydu.

Facebook çalışanlarını Silikon Vadisi’ne taşıyan servis işletmesinin de Stokcholm Belediyesi’nin de tercihi Temsa olmuştu.

Temsa, elektrikli otobüste dünya liderliğine doğru koşuyordu.

Üretilen otobüs sipariş üzerine sipariş alıyordu. Sabancı Holding’e ait Temsa, bankalardan kredi istedi. Devlet bankaları başta olmak üzere başvurulan her finans kuruluşu limitlerini sonuna kadar açtı. Finans kuruluşları dahil herkes Temsa’nın kefaletsiz, ipoteksiz moralite kredisiyle aldığı krediyi siparişleri çerçevesinde kapasite artırım yatırımına harcayacağını sanıyordu.

Böyle olmadı.

Kasaya giren krediyle evvela gruba ait Akbank’ın kredileri kapatıldı. Ve hemen ardından Sabancı Grubu, Temsa’yı Lozan’da alel acele kurulmuş bir fona sattığını duyurdu. Satış rakamı Boğaz’da bir villa parası kadardı.

Devlet dahil herkes olan biteni sadece izliyordu.

Fonun sahibi çift Temsa’ya gelir gelmez kasadaki paradan temettü dağıttı, paranın bir bölümünü yurtdışına havale etti.

Bu gelişmeler çerçevesinde devletin bankası Ziraat, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Ama iş işten geçmişti. Fonun yani Temsa yeni sahiplerinin ilk önemli icraatı üretimi durdurmak oldu.

Alın teriyle Temsa’yı bu güne taşıyan çalışanlar, yurt dışında tercihini Temsa’dan yana yapmış otobüs sahipleri, Temsa’ya göre yatırım yapmış tedarikçiler, sanayisinde prestij kaybı yaşayan Türkiye, fon yöneticilerinin umurunda değildi.

Herkes ama herkes sanki aralarında anlaşmış gibi Temsa ile ilgili sessiz ve suskundu.

Gelişmeyi ve yakın gelecekte yaşanacak sıkıntıları ilk ben yazdım. Suya yazmış gibiydim. Ne Temsa’yı satan Sabancı Holding’ten, ne Temsa’yı satın alan True Value Capital Partner's adlı fon yöneticilerinden bir açıklama gelmedi.

Yaygın medyadan tanıdığım tüm arkadaşlarımı aradım. Temsa’da yaşanan gelişmeleri anlatıp, konuyu gündeme getirmeleri için yardım istedim.

Garip bir şekilde sessizlik, konuya ilgisizlik devam ediyordu.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin TBMM’ye Temsa soru önergesi verdi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Temsa’yı ziyaret edip moral verdi. İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Temsa’daki gelişmeleri kamuoyunun gündemine taşımak için çaba sarf etti.

Ama bu çabalar sorunun çözümü için yeterli olmayacaktı.  Israrla yazmaya devam ettim. Sonra, Adana’da bulunan meslek odası ve yerel yöneticiler Adana Sanayi Odası’nda ‘Temsa üretmeye devam etmeli’ temennisiyle bir toplantıda bir araya geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç’la görüştü. “Temsa gündemimizde” dedi. Sonrasında en somut adımlardan birini MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak attı. MÜSİAD Genel Merkezi’nin  İstanbul’da gerçekleştirdiği bir toplantıda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a konunun akıbetini sorma imkanı bulan Kavak’a Bakan Albayrak, “Temsa’dan güzel haberler alacaksınız” cevabı verdi.

Bu açıklamanın ardından tam iki hafta geçti.

Güzel haber verebilmek için çalışıldığına inanıyorum. Zira, görüştüğüm Jülide Sarıeroğlu, sorunun çözümü için çabanın aralıksız sürdüğünü söyledi.

Son gelen bilgiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin değeri Temsa için özel ilgi gösterdiği yönünde. Erdoğan’ın konuyla ilgili Güler Sabancı’yla görüştüğünü, gönlünün Temsa’yı yeniden Sabancı Holding’in almasından yana olduğunu öğrendim.

Ancak, duyumlarım Sabancı Holding’te Temsa’yı geri alma girişiminin başlatıldığı, yeni yapıda Ziraat Katılım’ın şirketin ortağı (hatta hakim ortağı) olacağı, yeni yapının kamuoyu açıklamasını Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Adana’ya gelerek açıklama yapacağı yönünde.

Bekleyiş sürüyor.

Ama bu bekleyişi kızgın sobanın üzerinde otururken geçen süre gibi değerlendiriyorum. Geçen her an çok acı veriyor ve telafisi mümkün olmayan kayıplar yaşanmasından endişe duyuyorum.

Bugün dünya otobüs alıcılarının ilgiyle takip ettiği, merkezi Almanya’da bulunan www.busnetz.de Temsa’nın sıkıntısını yazdı.

Başta Alman otobüs markaları olmak üzere, petrol lobisi de dahil Temsa’nın akıbetine bıyık altından gülen çok. 

Dünyanın her yerinden sipariş iptallerinin hatta otobüs iade hazırlığı yapılacağı bilgisinin Temsa’ya iletildiğini  de biliyorum.

O yüzden, Temsa’nın bu duruma gelme sürecinde yaşananları, markayı kimin alacağını hiç umursamıyorum.

Bir gazeteci arkadaşım benimle röportaj yaptı. Anlattıklarım çerçevesinde Haberinin başlığını “Temsa batarsa Türkiye batar” olarak vermiş. Çok haklı. Temsa üretmezse dünyanın Türkiye sanayisine olan güveni altüst olacak. Elini ovuşturanlara, gülenlere fırsat vermemeliyiz.   

O yüzden, sadece Temsa’dan gelecek iyi haberi bekliyorum.

Bir an önce. 

Bu yazı 12406 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 7 Yorum
  • rasim eseroglu
    4 yıl önce
    Uluslararasi duzeyde bir sıkıntı mevcut olmustur.Sabanci ailesi gectigimiz yillarda aci bir kayiplari olmustu.O gunku sartlarda uzerine gidilebilen bir durum da olamamisti.Kimbilir belki gene ayni gerekcelere dayali bir konu karsilarina ciktigi icin Temsa yi elden cikarmis olmus olabilirler mi..dememek icin kendimizi alamiyoruz..Tekrar baska bir aci yasamamak icin kar eden prestisli bir sektorden kimse kolay kolay ayrilmak istemez..
  • Kasım Özkan
    4 yıl önce
    Görünen o ki muktedir konuya el atmış,Temsayı batmış sayabilirsiniz,zira hangi konuya el atıp da başarılı oldu ki muktedir.
  • Hasan Cildan
    4 yıl önce
    İnşallah iş işten geçmeden adım atılır... TBMM vatandaşın sesi olmayacaksa kim olacak acaba. Mehmet bey lütfen tüm vekillere her gün yazacak adres bulalım.
  • Muammer Aşık
    4 yıl önce
    Temsa işçileri şu saatte kadar iyi haberler bekliyoruz. #TEMSA YAŞATILMALI #TEMSAYAŞAMALI
  • Murat
    4 yıl önce
    Teşekkürler Mehmet Bey...
  • mustafa unal
    4 yıl önce
    ağzına yüreğine sağlık
  • Bulent ingec
    4 yıl önce
    Mehmet bey elinize sağlık bu kadar güzel yazilabilirdi.

Son Yazılar