Adana konteyner limanı hak etmiyor mu?
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Adana konteyner limanı hak etmiyor mu?

24 Aralık 2020 - 20:28 - Güncelleme: 25 Aralık 2020 - 12:38

Türkiye’de dış ticaretin önemli merkezlerinden biri olan Doğu Akdeniz Bölgesi, üç konteyner limanına sahip. Bu limanların en büyüğü yıllık 2 milyon 600 bin TEU’luk kapasitesiyle Mersin MIP, bunu 1 milyon TEU’luk kapasitesiyle İskenderun Limakport ve 250 bin TEU’luk kapasitesiyle Assanport takip ediyor. 

Bölgenin merkezinde yer alan sanayi şehri Adana, konteynerle gerçekleştirdiği dış ticareti için ağırlıklı olarak bu 3 limanı kullanıyor. Bu limanlar şehrin üretim üslerine; Mersin’in tercih edilmesi durumunda 90, Hatay’ın seçilmesi durumunda yaklaşık 130 kilometre uzaklıkta. 

Oysa Adana, kendi sınırları içerisinde bir konteyner limanıyla Akdeniz’e olan mesafesini 50 kilometreye düşürebilir. 

Adana, bugüne kadar kendi konteyner limanını kurma konusunda bazı teşebbüslerde bulundu; ancak bunlardan somut bir girişim çıkmadı. 

Elbette bunda limanların yakınlığı verilen etkin hizmetin önemli payı vardı. Ancak bugün aynı durum söz konusu değil. Mersin MIP, kapasitesiyle göz dolduruyor. Bu limanın fiziki olarak genişletilmeye uygun arazisi yok. Üstelik liman giriş çıkışındaki karayolu trafiği sadece burayı kullananları değil, Mersin halkını da rahatsız edici boyutlara geldi. Diğer taraftan Mersin, dünyanın en önemli bakliyat ticaret merkezi olma yolundaki ilerleyişini sürdürüyor. Sektör temsilcileri Mersin Limanı’nın daha etkin hale getirilmesinin sektörü hızla büyüteceğine inanıyor. 

Adana, her ne kadar potansiyelini yansıtmasa da ihracatta istikrarını sürdürüyor. Son dönemde yapılan hamlelerle üretim miktarını önemli miktarda artıracak Adana’yla tanışacağız. 

Kurulma çalışmalarında son aşamaya gelinen Tarıma Dayalı İhtisas OSB, Su Ürünleri Yetiştiriciliği OSB ve Gıda İhtisas OSB, Adana’nın üretim gücünü yakın gelecekte bir üst lige taşıyacak kadar önemli yatırımlar olacak. Bu bölgelerin faaliyete geçmesiyle şehrin konteyner limanına olan ihtiyacı elzem hale gelecek.

OSB’ler, otoban ve tren yollarıyla bağlantılı hale getirilecek Adana Konteyner Limanı’nın daha etkin işleyiş ve lojistik maliyetlerini düşürme ve rekabetçiliği artırma çerçevesinde gündeme şimdiden alınmasında yarar var.

Pandemiyle önemi artan tarım ve gıda üretiminde Adana, verimli toprak, uygun iklim avantajlarını doğru değerlendirmek istiyor. Son dönemde çiftçinin ve gıda endüstrisinin daha katma değerli üretim çabasını, kamunun da bu yöndeki OSB’lere öncülük etmesini anlamlı buluyorum. Ancak ne üretirsek üretelim, dünya pazarlarına etkin erişim çerçevesinde doğru yatırımların adımlarını şimdiden atmadığımızda ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz. 

Ayrıca, Mersin MIP’ın liman sahası genişletme, rıhtım boyu ve derinlik artırma yatırım kararına rağmen ulaşılacak kapasitenin yakın gelecekte yeterli olmayacağı dolayısıyla yeni bir limana ihtiyaç duyulacağı biliniyor. Hatta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Doğu Akdeniz’de 12 Milyon TEU’luk ‘Ana Konteyner Limanı’ projesinin de fizibilite çalışmasının yapıldığını hatırlatırsam ne söylemek istediğim daha iyi anlaşılabilir.     

Dış ticaretini büyütme hedefi bulunan Adana, kendi konteyner limanını hayata geçirme ya da Türkiye’nin ‘Ana Konteyner Limanı’nı bünyesine kazandırma çerçevesinde ne yapıyor? 

Meslek odalarımızın, OSB’lerimizin yöneticilerinin, yerel yönetimlerin, milletvekillerimizin ‘Konteyner Limanı’ konusunu gündemlerine almalarında yarar var diye düşünüyorum.

Sadece Adana’nın değil, hinterlantta yer alan başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere birçok şehrin yararlanacağı ‘Adana Ana Konteyner Limanı’ talebini bölgenin ilk ve tek ekonomi ağırlıklı gazetesi ‘Refleks’ olarak gündemde tutmaya devam edeceğiz. 

Bakalım, ilgili çevreler bu sesimize nasıl yanıt verecekler?


Bu yazı 11945 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar