Savunma, Adana sanayisinin yeni sektörü olursa...
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Savunma, Adana sanayisinin yeni sektörü olursa...

12 Temmuz 2017 - 16:43

Erhan Karaman, makine sektörünün tecrübeli sanayicilerinden biri… 1993 yılında kurduğu ‘Remka Makina’ firması, o dönem ağırlıklı olarak otomotiv yedek parçası üretiyordu. Bu alanda rekabet yoğundu. İşletmeler küçük kâr oranlarıyla ayakta kalma mücadelesi veriyordu. Yeterli kazanç olmayınca yeni makine-teçhizat alınamıyor, teknik personel çalıştırmak zorlaşıyordu. Çare belliydi: Katma değeri yüksek, yenilikçi üretim…

Firmasını ayakta tutmak, hatta büyütmek isteyen Erhan Karaman, sektöründeki gelişmeleri izlemek için yurtdışındaki fuarları ziyaret etti. Fuarlarda kurduğu bağlantılar sayesinde, Almanya’nın hızlı tren sistemlerine parça üretimine ve ihracatına başladı. Ardından, savunma sanayii ilgisini çekti. Türkiye’de düzenlenen yerlileştirme sergilerini gezdi. ‘Skorsky’ helikopterlerinin pervane parçasını gördü. Bu parça, metal ve kauçuk birleşiminden oluşuyordu. Orada bulunan bir yarbaya bu parçayı üretebileceğini söyledi. Yarbay, bir kullanılmış, bir de yeni parçayı numune olarak verdi. Karaman, uzun uğraşlarla Almanya’daki partnerlerinden de destek alarak parçayı üretti. Parça beğenildi; ama Havacılık ve Uzay Kalite Yönetim Sistemleri Belgesi olan ‘As 9100 Belgesi’ istendi. Remka, bu belgeye sahip değildi. Yetkililere, sergide, “Bu parçayı sergilerken ‘As 9100 Belgesi’ olan şirketler yapabilir” notu ekleyebilirdiniz diye sitem etti. Ama küsmedi. Savunma sanayiinin dev üreticilerinin, bu yönde düzenlenen fuar ve sergilerin hepsini takip etti. Adana’da ‘Meka Havacılık Limited Şirketi’ni kurdu. Skorsky parçasını ürettiğini gören Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAI) bu şirketi tedarikçi olarak onaylayarak başta ‘Atak Helikopteri’ ve ‘Hürkuş’ olmak üzere birçok hava aracının kalıplarını, üretim malzemelerini yaptırdı. Hürkuş’un ilk uçuş töreninde TAI çalışanları, tedarikçiler ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törende Adanalı sanayici Erhan Karaman da vardı.  

Israrlı tutumu Remka’ya bu alanda birçok iş getirdi. Türkiye’nin geliştirdiği eğitim uçağı Hürkuş’un parçalarından roket parçalarına birçok iş yapıldı. Remka Makine firması, son olarak F-16 uçaklarımızın kullandığı ‘Nüfuz Edici Bomba’ (NEB) parçalarını yaptı. 15 metrelik betonu delen, mağara ve sığınakları yerle bir eden yerli bombalar şu anda terörle mücadelenin en etkin silahlarından biri. 

SAVUNMA SANAYİİNDEN PAY ALMA YOLLARI

Remka Makina Genel Müdürü Erhan Karaman, Güney’de makine sektörünün savunma sanayiine parça üretecek potansiyeli bulunduğunu, ama daha fazla gayret gerektirdiğini söylüyor. Karaman’a göre bölgedeki makineciler kara, hava ve deniz savunma sanayiinden önemli pay alabilir. Ama şunlar yapılmalı: 

1) Sektör temsilcileri güçbirliği yapmalı. Bu çerçevede Adana Sanayi Odası’nın liderlik yaptığı kümelenme çalışmaları hız kazanmalı. 

2) Bölgedeki makine sektör temsilcilerinde kalite kontrol anlayışı en üst seviyeye ulaştırılmalı. Laboratuvar, analiz, test altyapısı güçlendirilmeli. Bölgedeki üniversiteler özel sektörle iletişimini artırmalı.  

3) Savunma Sanayii Müsteşarlığı’yla yakın temas kurulmalı. Türkiye’nin ithal ettiği Adana ve çevresinde yapılabilecek parçalar belirlenmeli ve üzerinde çalışılmalı. |

Bu yazı 4331 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar