3 kente müjde
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

3 kente müjde

09 Mayıs 2017 - 13:49 - Güncelleme: 17 Mayıs 2017 - 14:02

Yapmayın, etmeyin” dedik. Adana’nın zenginliği Yeşilçam’ın filmlerinde kaldı. Terör nedeniyle alınan göç, Adana’nın sosyoekonomik yapısını bozdu. Adana’da Şırnak’takilerden farksız mahalleler oluştu. Sağlık, eğitim, güvenlik, altyapı hizmetleri aksadı. İşsizlik oranında birinci olundu.

Ankara bu sesi duydu.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, daha önce Doğu ve Güneydoğu’daki 8 kentin ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’ kapsamında bulunurken, Adana, Mersin ve Mardin’in programa dâhil edildiğini açıkladı.

Kalkınma Bakanlığı’nın bu destekleme programı dâhil edilen kentler için çok önemli. Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, sanayiden tarıma, turizmden lojistiğe, finans sektöründen şehircilik bilincinin geliştirilmesine kadar birçok alanda hibe desteği sağlanacağını söyledi. Kamu kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve şirketler; ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’ projelerinizi bekliyor!

22 Mayıs Pazartesi günü saat 17.00’a kadar ÇKA projelerinizi kabul edecek.



ÇUKUROVA TOPRAKLARI ‘GİRİŞİMCİSİYLE’ MEŞHUR OLUYOR

Geçen hafta sonu Adana’da muhteşem bir etkinlik vardı. Dünyanın en ünlü girişimcilik etkinliği ‘Startup Weekend’, Adana’da ilk kez düzenlendi.


Etkinlik aslında bir yarışma.

Genç girişimciler bireysel ya da ekip olarak yenilikçi iş fikirleriyle geliyorlar. Duayen girişimciler, eğitimciler ve yatırımcılarla 48 saat geçiriyorlar. Kendilerinden iş fikirlerini bu süreçte hayata geçirme imkânı sunuluyor.

ÇKA’da gerçekleştirilen etkinlikte 3 saat zaman geçirdim. Tespitlerim şöyle:

Yarışmaya 300’e yakın genç girişimci adayı başvurmuş. ÇKA Uzmanı Ahmet Batat, bunun Türkiye rekoru olduğunu söyledi.

Diğer kentlerde genellikle gençler yazılım projeleri ile katılmışlar. Ama Adana etkinliğinde yazılımcıların yanı sıra mikrobiyolojiden elektrik elektroniğe, makineden hizmete birçok alanı görmek harikaydı.

Etkinlik Adana Ticaret Odası, Çukurova Teknokent, Çukurova Teknoloji Transfer Ofisi ve Stage-Co işbirliğinde gerçekleştirildi; ama Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nden Adana’nın iki üniversitesine birçok kuruluş ve sponsor tarafından desteklendi.

İşin özü şu: Çukurova ekonomisinin aktörleri girişimciliğe bu denli güzel etkinliklerle sahip çıkmaya devam ederse, bu topraklardan dünya markası çıkma olasılığı her geçen gün yükseliyor.



RADYASYONDAN KORUYAN ELBİSE YAPTI, DÜNYAYA SATIYOR

Murat Karademir, 3 yıl önce medikal ürün pazarlamacısıydı. Radyasyondan koruyan elbiseleri ağırlıklı olarak röntgen bulunan sağlık kuruluşlarına pazarlıyordu.

Ürünler ithaldi. Türkiye, birçok üründe olduğu gibi bu ürüne de döviz ödüyordu. Karademir, “Bunu yapabilirim” diye yola çıktığında imkânı neredeyse sıfırdı. O yüzden Adana İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) kendisi için iyi bir başlangıç mekânı olabilirdi. Öyle yaptı. Adana İŞGEM’de kendine ayrılan ofiste çalışmalara başladı. İşi kolay değildi. Radyasyon geçirmeyen elbise üretebilmek için ürünlerin yarıdan fazlasını ithal etmek gerekiyordu. İlk üretimler yurtdışından temin edilen kumaş ve ürünlerle gerçekleşti. Kendi tedarikçisini adeta kendi yetiştirdi. Yurtdışından satın aldığı ürünleri Türkiye’de yaptırdı. Bir kısmını kendi yaptı.


Murat Karademir’in ‘Radi Teknoloji’ şirketi şu an radyasyon altında çalışmak zorunda olan kişilerin korunma ihtiyaçlarına yönelik ürünler üretiyor. Üstelik kişiye özel tasarım ve ölçülerle…

Türkiye’nin her yerinden kardiyoloji, radyoloji, ortopedi, diş klinikleri, kontrol ve güvenlik birimleri Radi Teknoloji’nin anti-bakteriyel kıyafetlerini, önlüklerini, perdelerini, kalkanlarını kullanıyor. |

Bu yazı 3073 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar