İSO 500'de teknoloji seviyemizi bitkilerle artırabiliriz
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

İSO 500'de teknoloji seviyemizi bitkilerle artırabiliriz

14 Haziran 2018 - 09:39

İlaç üretimi, sanayide ‘yüksek teknoloji’ sınıfında yer alıyor.

Bu endüstrinin dünyadaki pazar büyüklüğü 1,1 trilyon dolar. Dikkat ediniz, ‘milyar dolar’ değil, ‘trilyon dolar’…

Sektörün lideri, yüzde 49’la, yani yaklaşık 550 milyar dolarla ABD. Bunu sırasıyla Çin, Japonya, Almanya ve Fransa takip ediyor.

Dünyanın en büyük ilaç üreticilerinin en gözde pazarlarından biri de Türkiye. Zira Türkiye’de ilaç pazarının büyüklüğü 12 milyar dolar seviyesinde. Bu veriye karşın, Türkiye’de üretilen ilaçlardan elde edilen ihracat geliri henüz 1 milyar dolara çıkarılabilmiş bile değil.

Türkiye’nin yaptığı ihracatın kilogram bedeli 1,4 dolar.

İlaç sektörünün ihracat kilogram bedeli 30 dolar.

Bu verileri paylaştıktan sonra gelelim ilaç hammaddesi arasında yer alan tıbbi bitkiler üretimimize…

Türkiye coğrafi yapısı nedeniyle genetik çeşitlilik ve endemiklik bakımından zengin bir ülke olmasının yanı sıra birçok bitkinin de gen merkezi. Türkiye’de, doğadan toplanarak iç ve dış ticareti yapılan 347 tür bulunuyor.

Özellikle Doğu Akdeniz Bölgesi’nde, Toros Dağları’nın denize bakan yamaçları tipik biyolojik çeşitlilik ve endemiklik bakımından çok zengin.

Ancak bu zenginlik katma değere dönüşmüyor.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı liste ışığında Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun yaklaşık yüzde 10’u Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yer alıyor.

Geçen sayımızda Refleks Gazetesi Haber Müdürü Başar Şeker, Adana’dan Kahramanmaraş’a, Hatay’dan Mersin’e kadar adı açıklanan 41 büyük sanayi kuruluşumuzla ilgili detaylı bir haber çalışması yaptı.

Haberi okurken, sanayi kuruluşlarımızın özellikle ‘teknoloji düzeyi’ni içeren bölümü dikkatimi çekti. Uluslararası standartlara göre sanayi, 4 ana sınıfa ayrılıyor. ‘İleri teknoloji’, ‘Orta-Yüksek Teknoloji’, ‘Orta-Düşük Teknoloji’ ve ‘Düşük Teknoloji’ sınıflandırmasında Adana’nın ne yazık ki ‘Yüksek Teknoloji’ düzeyde üretim yapan sanayi kuruluşu yok.

Otobüs üretimiyle Temsa ve kimyasalda Sasa ile ‘Orta-Yüksek Teknoloji’ düzeyinde sadece 2 sanayi kuruluşu bulunan Adana’nın ‘500 büyük’ arasındaki firmalarının çoğu düşük teknoloji üretim yapıyor.

Tıbbi bitkiler üretiminde coğrafi yapısı, endemik bitki örtüsü ve iklim avantajı bulunan Adana, bu sektörde yüksek teknoloji düzeyinde tesislere kapı aralayabilir.

Türkiye’de üretilen ilaçların hammaddesinin yaklaşık yüzde 80’i ithal ediliyor. Üstelik bu hammaddenin büyük bölümü bitkisel üretimden elde ediliyor. Türkiye, tıbbı ve aromatik bitkilerde en fazla karabiber ve çörekotu ithal ediyor. Bunu sırasıyla kekik, defneyaprağı, kimyon, anason ve adaçayı takip ediyor. Türkiye’de ilaç hammaddesini 6’sı yabancı 12 şirket üretiyor.

İlaç, kozmetik ve kimya sektöründe yerlileştirmeyi destekleyen ekonomi yönetimi, Doğu Akdeniz’in sanayi üssü Adana’ya bu alanda özel teşvik verebilir.

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), bölgenin tıbbi bitkiler üretimi ve özellikle işlenerek katma değeri yüksek üretime dönüştürecek yatırım araştırma çalışmalarını başlatarak ilk önemli adımı atabilir.

Adana Sanayi Odası (ADASO), Çukurova Üniversitesi’nden (ÇÜ) Ziraat Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi, Adana Çiftçiler Birliği gibi kurumları da konuyla ilgili işbirliğine davet ediyoruz.

Ben, ‘Yüksek Teknoloji’ seviyesinde üretim içeren, ithal bağımlılığımızın fazla ve pazarın büyük olduğu bu alanda Adana’nın önemli bir fırsat yakalayacağına inanıyorum.

Ya siz?

Bu yazı 2981 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar