Oda başkanı seçilebilmek zordur
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Oda başkanı seçilebilmek zordur

15 Eylül 2017 - 09:33 - Güncelleme: 15 Eylül 2017 - 09:42

Meslek odası başkanı olabilmeniz için dünyanın en zor seçim sürecini başarıyla geride bırakmanız gerekir.

Nedenini örnekle anlatayım. Diyelim ki, tekstil sektöründesiniz. Başkanlığına aday olduğunuz meslek odasının tekstil sektöründe faaliyet gösteren üyelerinden, yani rakiplerinizden oy almak zorundasınız. Diyelim ki, bu aşamayı başarıyla geçtiniz. Sadece meclis üyesi olursunuz. Sonra diğer sektörlerden sizin gibi seçilenlerin oluşturduğu meclis, yönetim kurulunu belirler. Yönetim kurulu da kendi arasında oyçokluğu ya da oybirliğiyle sizi başkan seçer.

Böylesi aşamalı, zor seçimlerde, “Ben adayım” demek bile bence büyük başarıdır.

Seçilen meslek odası başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri maaş almaz. Genellikle işlerine, çalışanlarına ve ailelerine ayırmaları gereken vakitten çalarlar. Hatta nakit harcarlar.

Peki, birçok kişi neden meslek odası başkanı ya da yöneticisi olmak ister?

Onurlu bir görevdir. Aktif olunduğunda kentin gelişimine kilit rol üstlenebilirler.

Yarı resmi kurumlardır. Özel sektörle kamu arasında köprü görevi üstlenirler. İyi ekip kuran, projeci, geniş vizyonlu oda başkanları kentlerinin ekonomisini inanılmaz geliştirebilir.

ATO BAŞKANLIĞINA 4 ADAY

Adana Ticaret Odası (ATO), tarihi, kurum kültürü ve bütçesiyle Türkiye’nin en güçlü meslek kuruluşlarından biri. 25 binin üzerinde üyesi var. Meclisi, 47 meslek grubundan seçilen 109 üyeden oluşuyor.

ATO üyeleri, 7 Ekim 2017 Cumartesi günü 109 meclis üyesini belirlemek için sandık başına gidecek. Bugüne kadar mevcut başkan Atila Menevşe, önceki dönem başkanı Şaban Baş, mevcut başkan yardımcısı Mehmet Şahbaz ve mevcut meclis başkanı Tarkan Kulak, ATO Başkanlığı için aday olduklarını açıkladılar.

Her 4 isimin de öncelikle kendi gruplarında meclis üyesi olarak seçilmeleri gerekiyor. Ayrıca, bu 4 isim dışında meclis üyeliğine seçilen 109 üyenin başkan adayı olabileceğini de hatırlatmakta yarar var. O yüzden bugünden yapılan başkan adaylığı açıklamasını ben, ‘aday adaylığı’ olarak görüyorum. Bu nedenle değerlendirmemi meclis üyesi seçilmelerinin tamamlandığı güne bırakmayı doğru buluyorum.

KIVANÇ ÇOK RAHAT

Adana’daki meslek odası seçimlerinde heyecanın en düşük seviyede yaşanacağı yer Adana Sanayi Odası (ADASO). Adanalı sanayiciler mevcut başkanları Zeki Kıvanç’ı başarılı buluyor. Bunda Kıvanç’ın sanayicilerle kurduğu iletişimin, samimi çabanın ve başarılı sonuçlar alınan oda faaliyetlerinin etkisi var. Çok farklı kesimlerden sanayicilerle görüştüm. Hemen hepsi yaşadıkları her sorunda ADASO yönetiminin çözüm için çaba sarf ettiğini, özellikle Kıvanç’ın kamu yöneticileriyle kurduğu diyaloga, lobi çalışmalarına ve birleştirici tavırlarına dikkat çektiler. Dolayısıyla ADASO’da yeni bir başkan arayışı yok. Kıvanç, yeni dönemde de meslek gruplarında birlikte çalışacağı meclis üyelerini, yönetim kurulu üyelerini daha rahat belirleme imkânı bulacak. Bu da daha etkin, daha ahenkli bir çalışma dönemini beraberinde getirecek.

BORSA BAŞKANLIĞI İÇİN 3 ADAY

Adana Ticaret Borsası (ATB) seçimlerinde sistem diğer odalardan farklı. Diğer odalarda meslek grupları önce meclis üyelerini belirleyecek, sonra seçilen meclis üyeleri yönetimi ve meclis divanını tayin edecek. Ancak ATB’de seçim sistemi ‘çarşaf liste’ olarak işleyecek. Şu ana kadar ATB için mevcut başkan Şahin Bilgiç’in yanı sıra Ali Can Yamanyılmaz ve Orhan İlhan aday olduklarını açıkladı.

2017 yılının Ekim ayında gerçekleştirilecek seçimlerle ilgili şimdilik yazılabilecek notlar bunlar. |

Bu yazı 3504 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar