Başarılı sosyal girişimciliğinin iyi bir örneği
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Başarılı sosyal girişimciliğinin iyi bir örneği

02 Nisan 2018 - 16:47

Girişimcilik, pazardaki ihtiyaç ve fırsatları görüp bunlara uygun yaratıcı çözümler üretebilmektir. Girişimcilikte başarı; tutku ve kapasiteyle doğrudan ilgilidir ve başarılı girişimciler, çalıştıkları alanı temelden değiştirirler.

Bir Steve Jobs veya bir Henry Ford, günümüzden ve tarihten böylesi başarılı girişimcilere örnek verilebilir.

Sosyal girişimcilik ise aynı girişimcilik yaklaşımlarının öncelikli olarak topluma yarar çerçevesinde uyarlanması, böylece çevre, insan hakları, kültür, kalkınma gibi çeşitli toplumsal sorunların çözümüne yönelik yaratıcı ve sistematik çözümler geliştirilmesini kapsar.

Biraz daha açarsak, kâr amacı gütmeyen ancak sürdürülebilir olması için kazanç sağlayabilen, yenilikçi, sosyal, kültürel değer yaratan faaliyetlere ‘Sosyal Girişimcilik’ deniyor.

Yukarıdaki kelimeleri tek tek yerine oturttuğumuzda Nisan’da Adana’da - Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı için rahatlıkla ‘sosyal girişim’ diyebiliriz.

Bana göre karnavalımız, Türkiye’nin en başarılı sosyal girişim örneklerinden biri.

Nisan’da Adana’da - Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ile;

  • İnsanlar motivasyon kazanıyor.
  • Birlik beraberlik pekişiyor.
  • Kültürel paylaşım sağlanıyor.
  • Toplumun her kesimi kendini ifade imkânı buluyor.
  • Şehir ve ülke tanıtımına katkı veriliyor.
  • Sürdürülebilirliğin yanı sıra ekonomiye katkı sağlanıyor.

Böylesine yararlı bir sosyal girişime sahip olmamızı sağlayanları da başarılı sosyal girişimciler olarak rahatlıkla adlandırabiliriz. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yoğunluğunu hiç bahane etmeden güzel bir sosyal girişimin öncüsü oldu. Nisan’da Adana’da Komitesi’nde yer alan İlhami Günsel, Tayyar Zaimoğlu, Esra Özden, Can Akşit, Mustafa Fidan Vursavuş, Mehmet Uluğtürkan, Müthiş Ölçer, Naci Sezgek ve Rifat Karabucak yıl içerisinde belirli aralıklarla toplanıyor. Hazırlıklar bu toplantılarda yapılıyor. Yeni fikirler değerlendiriliyor.

Elbette bu karnavalın gerçekleşmesinde PR’ından organizasyon şirketlerine onlarca profesyonel var. Onlar da gönüllü olarak bu girişime katkı sağlıyor. Gerçekten çok emek veriliyor ama değiyor. |

Bu yazı 3291 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar