Başkanlık sisteminde inovatif girişimciliğin yeri nerede olacak?
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Başkanlık sisteminde inovatif girişimciliğin yeri nerede olacak?

02 Temmuz 2018 - 10:37

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri geride kaldı. Hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye, büyüme ve gelişme yolunda daha hızlı olmak istiyor. Çünkü gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında rekabet yoğun. Başkanlık sisteminin bu rekabette avantaj sağlaması bekleniyor. Sistemin yalın, makamların azaldığı, yeniliklere hızlı adapte olan, insan kaynağının gelişmesine imkân sağlayan, dijital dönüşümü gerçekleştiren, karar alma süreçlerini hızlandıran, küresel rekabet gücünü yükselten, ortak aklı kurumsallaştıran, yetki ve sorumlulukları net bir yapıyı ortaya çıkarması bekleniyor.

Son yıllarda Türkiye, dünyanın birçok ülkesinden daha fazla bir büyüme performansı gösterdi. Ancak buna rağmen Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl büyüme hedefine kalan süre içerisinde ulaşabilmemiz pek mümkün görünmüyor. Başkanlık sistemindeki sadeleştirmenin büyüme ve gelişmeye hız kazandırması bekleniyor. 16’ya düşürüleceği belirtilen bakanlıklar arasında ekonomiyle doğrudan ilgili 3 bakanlık yer alacak.

Türkiye’nin yeni dönemde üzerinde en fazla durması gereken alanın inovatif girişimcilik olması gerektiğine inanıyorum. Zira bu alanda mevcuttan daha hızlı olmaya, mevcuttan daha fazla kaynak ayırmaya, mevcuttan daha fazla insan kaynağına ihtiyacımız var. Cari açığa neden olan kalemler arasında Türkiye’de üretilebilecek zengin bir portföy var. Yanı sıra enerjiden iletişime, bilişimden savunmaya, kimyadan ilaca kadar katma değeri yüksek alanlarda yazılabilecek başarı hikâyeleri bizi bekliyor. Dahası birçok sektörde birçok ürünü dünya markası yapma, ihracat kilogram bedelimizi yükseltme çabasına ihtiyaç var. Bütün bunlar da eğitimli, nitelikli, yenilikçi, özgür girişimcilerle elde edilebilecek.

Türkiye, yeni dönemde iki temel değer üzerinde yükselebilecek. Biri eğitim, diğeri inovatif girişimcilik. Çocuklarımızı dünyanın en gelişmiş eğitim sistemi ve olanaklarıyla buluşturacağız. Onları sadece kamuda çalışmaya, özel sektörde yönetici olmaya değil, bu ülkenin yükselişinde en fazla yararı sağlayacak, kendi işlerinin patronu olmaya, yenilik yapmaya, dünya markası çıkarmaya yönlendireceğiz.

Dünya Girişimcilik Endeksi verilerinde Türkiye hâlâ 36’ncı sırada. ABD, İsviçre ve Kanada’nın ilk üçte yer aldığı endekste 36’ncı olup dünyanın ilk 10 büyük ekonomisini hedeflemek çok akılcı olmayacak. O yüzden yeni sistemde inovatif girişimciliğe, yerlileştirmeye, Türkiye’nin ve markalarımızın tanıtımına destek verecek güçlü bir birime ihtiyacımız var. Sanırım bunu yapacağız. Yapmak zorundayız. |

Bu yazı 2680 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar