Gelecek yazılım, kimya ve ilaç endüstrisinde
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Gelecek yazılım, kimya ve ilaç endüstrisinde

03 Ocak 2018 - 10:16

İş dünyamız yazılıma teslim. Başta bin büyük sanayi kuruluşumuz olmak üzere birçok şirketimizin yazılım şalteri aniden indirilse, işin içinden çıkılmaz bir hal ortaya çıkabilir. Başta sağlık başta olmak üzere birçok hassas sektörümüz yabancı yazılımlara teslim.

Systems Aplications and Products (SAP) yazılım sektöründe dünyanın Alman menşeli firması. Dünya genelinde 16 bini ar-ge personeli olmak üzere toplam 60 bin çalışanı var. Ortada dokunabileceğiniz bir ürünü yok. Sattığı yazılımdan geçen yıl kestiği fatura tutarı 16 milyar avro.

Türkiye’de şirketlerimizin neredeyse yarısı insan kaynağı yönetiminden finansa, üretimden müşteri ilişkilerine birçok alanda SAP’ın yazılımını kullanıyor.

ABD güdümündeki bu Alman şirketi kullanıcılarına, “İran’la çalışırsanız, benim programlarımı kullanamazsınız” tehdidinde bulundu. Şu anda bin büyük sanayi kuruluşumuzun yüzde 96’sı SAP ürünleri kullanıyor. Bunlar arasında İran’la çalışanlar da var. Konu İran değil. Bu yazılım firması yeni dönemde yeni ülkeleri bahane olarak ileri sürerek ürünün kullanımında kısıtlamaya gidebilir.

Peki, yazılım sektöründe bizim durumumuz ne?

Çok kötü değiliz. Zira bizim gençlerimizin birçok yazılımı dünyanın dört bir yanında beğeniyle kullanılıyor.

Yazılım sektörümüzü daha da geliştiremez miyiz?

Evet, geliştirebiliriz. Ancak önce kendimize güven şart. Sonra yazılım firmalarına teşvik… Ardından kamunun ve özel sektörün ‘Biz üretemeyiz’ kompleksinden kurtulmasıyla kendi yazılım ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz, hatta dünya yazılım sektörü süper ligine girebilmemiz mümkün.

Küçük dokunuşlar ve alınacak bazı tedbirlerle SAP benzeri tehditleri fırsata dönüştürebiliriz.

Yeni yılda savunma sanayiinde yaptığımız hamleleri cari açığımıza neden olan alanlarda yapmalıyız. Yazılım bunların başında geliyor. Bir diğer alan kimya sektöründe… Diğeri ise ilaç endüstrisinde… Türkiye bu alanlarda atılım yapacak insan kaynağına sahip. 

Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı olmam nedeniyle neredeyse her gün yazılım demosu ile yanıma gelen, iş fikrini anlatıp melek yatırımcı arayan gençleri dinleseniz ne söylemek istediğim daha net anlaşılır.

Dünya yeni bir döneme girdi. Akıllı üretim sistemleri, akıllı evler, akıllı ofisler, akıllı şebekeler, akıllı şehirler, akıllı devletler…

Bütün bu sistemleri yönetecek akıllı insanlara ihtiyaç var. Akıllı insanların da çağdaş eğitime, insan, hayvan, doğa sevgisi bulunan barışçıl gönüllere sahip olması gerekiyor. Her şey değişirken bu değişime her sektörün, her kurumun, herkesin hızla adapte olması gerekiyor.

2018’e laf değil iş üreten bir ülke olarak girebilmeyi arzu ediyorum. Boş, yararsız, magazinsel gündemler yerine insanlığın refahı için proje, ürün ve iş üretenlerin gündemde kalacağı bir yıl diliyorum.

Bunu yapabilecek insan kaynağımızın olduğunu biliyorum.

KİME NE GÖREV DÜŞÜYOR?

Konu yazılımdan açılmışken, Türkiye’den bir yazılım şirketinin büyüme süreciyle ilgili bilgi vermemde yarar var. Geçen hafta ‘Girişim Sermayesi’ temsilcileri Adana’daydı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve meslek odalarımızın işbirliğinde gerçekleşen buluşmada Mikro Yazılım Genel Müdürü Alpaslan Tomus’la sohbet ettim. İşte, SAP’ın yerli muadili. Tomus, iş fikrine girişim sermayesi yatırımı alan bir isim. Şirketi Mikro Yazılım, işletmelerin, işlerini en üst düzeyde yönetecek ve verimli büyümelerini sağlayacak nitelikte yazılımlar geliştiriyor. Pazar payını her geçen gün büyütüyor.

Tomus’un sohbetinde çıkardığım sonuç da yukarıda söylediklerimle örtüşüyor.

Eğitim kurumlarımız dünyanın yeni dönemine göre müfredatlarını evirecek.

Kamu, yazılım sektörüne pozitif teşvikler sağlayacak.

Hepimiz, önce kendimize güvenmeyi öğrenecek, sonra yazılımda yerliyi tercih edip teşvik edeceğiz.

Girişimci adayımız, yılmadan çok çalışacak. Akıllı çözümler üretecek.

Hiçbiri zor değil. |

Bu yazı 3925 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar