Biz 'petrokimya merkezi' olmaya hazır mıyız?
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Biz 'petrokimya merkezi' olmaya hazır mıyız?

01 Ekim 2019 - 17:21

Türkiye ekonomisinin en sıkıntılı başlıklarından biri cari açık… 

Cari açığı oluşturan ürün sıralamasının en üzerinde de petrol ve türevleri var. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ‘2020-2022 Yeni Ekonomi Programı’nı tanıtırken en fazla ‘cari denge’ ile ‘yerli ve katma değeri yüksek üretime’ vurgu yaptı. 

Dolayısıyla gündeminin en üst sırasında petrokimya üretimi var. O yüzden süreç hızlandırılıyor. Ekonomimize sıçrama yaptırması beklenen Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin ilk endüstriyel üretim projesi olan polipropilen üretim tesisinin yatırım projesi hayata geçiriliyor. Bu çerçevede en somut adım geçtiğimiz hafta atıldı. 

Dünyada birçok stratejik müteahhitlik projesine imza atan Rönesans Holding, petrokimya üretiminde uluslararası aktör olmanın kararını verdi. Rönesans Holding, petrokimya yatırımlarının müteahhitliğinde tecrübe kazanmış bir şirket. Gazprom’dan Lukoil’e, Botaş’tan Sonatrach’a birçok dev şirketin endüstriyel tesisini kuran Rönesans, şimdi kendi üretim tesisini Ceyhan’da kurma kararı aldı. 

Rönesans, kurucu işletici olarak görev alacağı Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde 450 bin ton kapasiteli polipropilen üretecek. Üstelik çok akılcı seçilmiş etkin ortaklarla birlikte. Ortaklık ve lisans anlaşmasını polipropilen üretiminde dünyanın deneyimli şirketleri Cezayirli Sonatrach ve Güney Koreli GS E&C ile yapan Rönesans, yatırımın finansman konusunu da çözmüş durumda. Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erman Ilıcak, söz konusu projeleri için finans kuruluşlarından beklediklerinin iki katı ilgi gördüklerini açıkladı.

Plastik sektöründe kritik öneme sahip polipropilen, tarımdan savunma sanayiine, inşaattan sağlığa çok geniş bir alanda kullanılıyor. Türkiye, yılda yaklaşık 2 milyon ton polipropilen ithal ediyor. Rönesans, yatırımıyla 2 milyon tonun 450 bin tonunu üretmeye talip oluyor. 

Türkiye’nin tükettiği polipropilenin yüzde 80’e yakın kısmı, Çukurova ve Gaziantep’in bulunduğu coğrafyada yer alan sanayi kuruluşları tarafından kullanılıyor. Dolayısıyla bu yatırım bölgede polipropilen kullanan sanayicilerin maliyetlerini düşürecek ve dünyayla rekabet şanslarını artıracak.

Özetle, üretilecek ürün doğru. Yatırım izinleri alınmış, gerekli protokoller yapılmış. Yatırımın finansmanı hazır, yer doğru seçilmiş. Proje ortakları güçlü… 

2 bin kişiye istihdam sağlayacak yatırımda en geç önümüzdeki yıl temel atılacak. 

Dahası, Rönesans Holding kendi yatırımını yaparken işletmecisi olacağı Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’ne benzer yatırımları çekme çabasını da sürdürecek. Dr. Erman Ilıcak, 1,4 milyar doları kendi yatırımları olmak üzere bölgeye önümüzdeki 10 yıl içerisinde 15 milyar dolar yatırım çekme hedeflerinin bulunduğunu söyledi. Bu faaliyetlerini de Avrupa’nın en büyük endüstri bölgesi işletmecisi Port of Rotterdam ile birlikte gerçekleştireceklerinin altını çizdi. 

10 yıl içerisinde 15 milyar dolarlık yatırım dünyanın neresine yapılsa bölgenin gelir düzeyini, refahını artırır. Bu yatırım Çukurova gibi önemli bir merkezde gerçekleştiriliyorsa, çarpan etkisi yaratır. 

Dolayısıyla Adana’nın merkez olduğu Doğu Akdeniz Bölgesi’ni çok farklı bir 10 yıl bekliyor. 

Peki, bölge bu gelişmeye hazırlık yapıyor mu? 

Bölge iş insanları, bölgedeki üniversiteler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler?

Girişimciler, petrokimyanın alt sektörleri ya da polipropilenden yüksek katma değerli ürün geliştirme üzerine çalışıyorlar mı? Hizmetten sanayiye birçok alanda doğacak fırsatlar üzerine şimdiden kafa yoruyorlar mı? 

Bölgedeki üniversiteler katma değeri yüksek bu sektördeki bilimsel çalışmalara yöneliyor mu? Meslek yüksekokullarını, mühendislik bölümlerini gelişmelere göre pozisyon aldırdılar mı?

Meslek odaları, iş dünyası sivil toplum kuruluşları üyelerini bu önemli gelişmeye nasıl hazırlıyor?  

On binlerce kişinin istihdam edileceği bölgenin etrafında oluşacak kentleşmeye yerel yönetimler ne gibi hazırlıklar yapıyor?

Ev ödevimiz çok.


Bu yazı 1800 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar