Kimya OSB'ye hazırlanan Adana'da İngilizce bilen kimya...
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Kimya OSB'ye hazırlanan Adana'da İngilizce bilen kimya mühendisi yok

21 Şubat 2021 - 09:22

Geçen hafta Adana OSB’de poliüretan esaslı yalıtım ve yapıştırıcılar üreten Alpa İnşaat’ı ziyaret ettim. İş hayatına önce profesyonel çalışan olarak başlayıp sonra o sektörün girişimcisi olanların daha başarılı olacağına inanırım. 

Alpa İnşaat’ın Genel Müdürü Mehmet Şah Aba, bu iddiamı destekleyen bir girişimci. Bir süre kimya sektöründe faaliyet gösteren kurumsal bir firmada görev aldıktan sonra kendi işini kuran Şah Aba, şirketini TOBB ve TEPAV’ın hazırladığı ‘Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri’ listesine girdirmeyi başarmış bir girişimci.

Şirketinin ürettiği ‘Tortoise’ markalı su yalıtım kaplamaları, zemin kaplamaları, yapıştırıcılar, mastikler, bağlayıcılar gibi ürünleri inşaattan ahşap üretimine kadar birçok sektörde kullanılıyor. Bu alandaki birçok dünya markası, ürünlerini ‘Alpa İnşaat’ta ürettiriyor. 

Alpa İnşaat’ta üretilen ürünler ABD’den Avustralya’ya, Rusya’dan Katar’a kadar 25 ülkede kullanılıyor. Ürettiğinin yüzde 80’i ihraç edilen Alpa İnşaat’ta geçen yılın ihracat tutarı 3,5 milyon doları aşmış durumda. 

Kimya sektörünün Adana’daki etkin temsilcisi Alpa İnşaat’ın Genel Müdürü Mehmet Şah Aba’yla bölgenin petrokimya alanındaki girişimlerini, geleceğini konuştuk.


Kahvesinden bir yudum alıp, “Esra Hanım, kimya kadar uçsuz bucaksız bir başka sektör daha var mıdır bilmiyorum” diye söze başladı. 

“Adana, kimya sektöründe dünya genelinde adından söz ettirecek yatırımlar alabilir. Rafineriden kimya OSB’ye büyük yatırımları konuşuyor olmamız, hatta yakın gelecekte temellerini atacak olmamız hepimizi mutlu ediyor. Ancak önemli bir sorunumuz var” dediğinde ardından söyleyeceklerine dikkat kesildim. 

“Bu alanın yeterli insan kaynağı yok. Kendi işletmeme aylardır İngilizce bilen kimya mühendisi arıyor, bulamıyorum. Kuracağımız o devasa tesislerin insan kaynağını şimdiden oluşturabiliyor muyuz?” dedi.

Ziyaretten ayrılıp ofisime gelene kadar Mehmet Şah Aba’nın “Aylardır İngilizce bilen kimya mühendisi arıyorum” sözü kafamda dönüp durdu. 

Kimya OSB ve Ceyhan’da petrokimya yatırımlarına hazırlanan Adana’nın en köklü eğitim kurumu Çukurova Üniversitesi’nin (ÇÜ) ‘Fen Edebiyat Fakültesi’ altında bir ‘Kimya Bölümü’ var. Elbette böylesi iddialı yatırımların gerçekleştirileceği bölgede sadece ÇÜ’nün değil, yakın şehirlerin üniversitelerinde de bu alana ilginin artırılması gerekiyor. Özellikle kimyanın en önemli alanı polimer gibi bölümlerin yanı sıra nitelikli ara eleman için meslek liselerimizin de sektörün gelişimine göre bir tavır sergilemesi yeni destekleyici bölümler açma eğilimine gitmeleri gerekiyor.

Bu hazırlıkların hâlihazırda yapılıyor olmasını umuyorum. 

ÜLGER’E ‘HAYIRLI OLSUN’ ZİYARETİ 

Geçen hafta Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri olarak göreve başlayan Savaş Ülger’i, Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Yönetim Kurulu Üyemiz Şahin Mangtay’la birlikte ziyaret ettik. 


Ülger’in ÇKA Genel Sekreteri olmasına üç başlıkta çok sevindim. İlki Adanalı olması. ÇÜ İngilizce İktisat mezunu Ülger, bölgeyi yakinen tanıyor. İkincisi kalkınma ajanslarının kuruluşundan itibaren yapının içerisinde. Kurumunun bölge kalkınmasında nasıl etkili olabileceğini biliyor. Üçüncüsü de girişimcilik ekosisteminin önemine haiz. Bu anlamda bir önceki görev yeri Konya’da yaptıklarını biliyorum. Geçmişte özel sektörde farklı görevlerde bulunmuş olması da en büyük avantajımız. 

Kendisine, 5 yıl önce kurduğumuz GED’in bugüne kadarki faaliyetleriyle ilgili detaylı bilgi verme imkânı bulduk. Yararlı geçen ziyaretimizin ardından yeni dönemde odaklanacağımız konuları belirledik.

Hep birlikte ÇKA’nın yönetiminde yer alan valilerimiz, belediye başkanlarımız ve meslek odası başkanlarımızla Adana’mız, Mersin’imiz ve gençlerimiz için iyi işler çıkaracağız.


Bu yazı 3769 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar