Şirketlerin geleceğinde kritik faktör: 'Agile'
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Şirketlerin geleceğinde kritik faktör: 'Agile'

03 Mart 2021 - 19:58

Pandemi sürecinin iş hayatına yerleştirdiği en önemli kavramlardan biri ‘agile’, yani çeviklik. Bir organizasyonun yeni koşullara uyum sağlayabilme ve yeni iş fırsatları yaratmak için yönünü çevik bir şekilde değiştirebilme yeteneğine ‘Agile Proje Yönetimi’ deniyor. ‘Agile Manifesto’ yazılım geliştiricileri tarafından oluşturulmuş, ancak hangi sektörde olursanız olun, bu yöntem yeni yüzyılın parlayan yıldızı…

Agile Proje Yönetimi; ilkeleri, her türden ekiplerin, daha yinelemeli ve esnek bir şekilde çalışmalarını sağlayarak projelerinin değişen gereksinimlerine uyum sağlamalarını ve daha hızlı sonuçlar sunmalarını sağlıyor.

Belirsizliklerin gün geçtikçe daha fazla arttığı, değişim hızının exponantial (üstel) büyüdüğü bu süreçte firmaların ve kişilerin çevikliği son derece kritik. Şirketlerin yeni dünya düzeninde değişime çabuk uyum sağlayarak krizleri yönetmek ve sürekli öğrenme ile inovatif çözümler üretmesi gerekiyor. Kavram, müşteriyi odağına alan bu yaklaşımda memnuniyeti artırmak için gerekli yazılım, insan kaynağı, lojistik gibi kaynakların eşzamanlı koordinasyonunu da içeriyor.

Agile, şirket yöneticilerinin eskisinden daha fazla şirket çalışanlarına delegasyonunu, karar verme süreçlerini hızlandırmasını, çalışanların inisiyatif kullanmasını gerekli kılıyor. Bu çerçevede takımda motivasyon artışı ve takımın kapasitesinden daha fazla verim elde etmeyi sağlıyor.

Değişimin kolay olmadığı ama dönüşümün de mecburi olduğu bu dönemde kriz yönetiminde ‘çeviklik ilkeleri’ni bünyemize adapte etmek ve uygulamak gerekiyor.

Burada liderlerin karar verme süreçlerindeki muhakeme ile en doğru seçeneği bulmak yeteneği de biraz girişimci bakış açısı gibi olmalı. Kritik bir karar verilecek ve hızlı biçimde uygulamaya geçilecek. Bireysel ve kurumsal olarak daha proaktif yaklaşımlar sergilemek, kolektif çözümler geliştirmek ve dolayısıyla çevik olabilmek için multi-disipliner çalışmayı içselleştirmek kolaylaştırıcı bir faktör. Şirketlerde çok yönlü yaklaşımlar olduğu vakit çok daha inovatif ve çevik davranmak mümkün olabiliyor.

Bu yöntemde en çok karşılaşılan sorun, yapılmak istenenlere karşı direnç ve yanlı yaklaşımlar olabilir. Bu sorunları da ortak amaç, güven, açıklık ve işbirliği ile çözüme ulaştırmak gerekiyor.

Şirketler, canlı organizasyonlar olduğu için değişimle dönüşüm için zaman ve emek gerekiyor. Ancak şunu da öğrendik ki Covid-19 salgınında online toplantı ve çalışma modellerine kısa zamanda evrilebiliyoruz. Çevik şirket olmak için de şirket içerisinde tıpkı kriz senaryolarına hazırlık gibi agile sistematiğini kurmak gerekiyor. Agile için bireylerin süreci içselleştirecekleri bir adaptasyon çalışması ve neticede kültüre dönüşecek bir deneysel çalışmanın yapılması gerekiyor. Etkili iletişim, geribildirimler sürecin gelişimi ve iyileştirmeler için önemli. Ekonomik ve sosyal kalkınma konusunda hız istiyoruz. Şirketlerimizin belirsizliklere karşı adaptasyonunu kolaylaştırmak istiyoruz. En değerli varlığımız insan kaynağımızın motivasyonunu artırmak istiyoruz. Sürdürülebilir bir vizyon oluşturup geleceğe güvenle bakmak istiyoruz.

Öyleyse agile şirket, agile organizasyon ve nihayetinde agile insan olmak durumundayız.

Geleceği tahmin etmenin yolu yaratmaktır.” – Abraham Lincoln

Bu yazı 6691 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar